Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Nokian herätyskokous

  • Nokian herätyskokous

Näin se erään piensijoittajan kevättaival päättyi Nokia Oyj:n yhtiökokoukseen 3. toukokuuta. Odotukset tähän viimeiseen puristukseen olivat korkealla, mutta Nokian ”herätyskokous” tuotti pettymyksen. Tilaisuus osoittautui pitkävetiseksi.

Nokian yhtiökokous Helsingin Messukeskuksessa keräsi peräti 3 300 piensijoittaja. Määrä oli erittäin korkea, mutta myös Orion Oyj:n yhtiökokous muutama kuukausi takaperin keräsi saman verran piensijoittajia. Näiden kahden yhtiökokouksen ero löytyi tunnelmassa. Siinä missä Orionin yhtiökokous nuijittiin läpi kohtuullisen tehokkaasti, niin vastaavasti Nokian kohdalla pelkät yleisökysymykset toimitusjohtaja Stephen Elopille kestivät peräti 3,5 tuntia!

Yleisesti ottaen meidän piensijoittajien kysymykset kestävät yhtiökokouksesta riippuen puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Ne ovat erinomainen tilaisuus oppia uutta yhtiöstä ja tarjoavat ajoittain jopa pientä viihdettä. Asiaan kuuluu, että muutamat vakiokysyjät kiertävät yhtiökokouksesta toiseen ja esittävät oman ”show”:nsa. Suotakoon heillä tämä ilo.

Mutta tällä kertaa Nokian yhtiökokouksessa mopo karkasi täysin käsistä. Pienosakkaat pitivät luentoja, saarnasivat, ”hauskuuttivat”, viisastelivat ja jankuttivat. Ensimmäisen tunnin jaksoin vielä hymähdellä. Tämän jälkeen kysymysten päällekkäisyys alkoi ärsyttää. Olisivat kysyneet edes fiksuja kysymyksiä. Mutta ei. Osa suorastaan kilpaili kenellä oli omaperäisin historiikki kerrottavanaan ja kenellä oli paras puujalkavitsi. Voi rähmä!

Toisaalta asiassa oli kääntöpuolensakin. Elopin esitys ei käynyt läpi Nokian taloudellisia lukuja lukuun ottamatta yksittäisiä mainintoja yhtiön vahvasta kassasta. Sen sijaan hän esitteli kännykkätuotteita sekä vaikeaselkoisesti yhtiön tulevaisuuden näkymyä. Mielestäni juuri talouden tulisi näytellä pääroolia, tuote-esittelyt voi jättää kuluttajamessuille. Ehkä juuri Elopin mitäänsanomaton esitys aktivoi pienosakkaat kysymään suoraan.

Yleisesti ottaen yhtiökokouksissa kiertäminen on mielenkiintoista ja niissä oppii uutta. Suosittelisin aloittavaa piensijoittajaa aloittamaan kuitenkin jostain ”tylsemmästä” yhtiöstä. Ne antavat vierailijalleen enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Harri Rautiainen

"Mutta tällä kertaa Nokian yhtiökokouksessa mopo karkasi täysin käsistä. Pienosakkaat pitivät luentoja, saarnasivat, ”hauskuuttivat”, viisastelivat ja jankuttivat."

On eräitä tunnettuja tapauksia, jotka hankkivat (pienen määrän) useiden pörssiyhtiöiden osakkeita. Ja sitten tarpeettomasti pidentävät yhtiökokouksia, koska rakastavat kuulla omaa ääntään. Mitään olennaista asiaa tällä herralla ei ole.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Itsekin olen käyttänyt joissakin yhtiökokouksissa puheenvuoron. Tekstiviestin pituinen kysymys yleensä riittää. Mikäli kysymyksiä on jo muutenkin esitetty paljon, niin silloin on kohteliasta jättää esittämättä kysymys ellei se tarjoa ihan oikeasti jotain uutta (harvoin on, yleensä viimeiset kysymykset ovat jo samojen asioiden jankkaamista).

Viimeisimmässä Stora-Enson yhtiökokouksessa me pienosakkeet jouduimme kuuntelemaan toista tuntia yhtä Kemijärven vasemmistoideologista paperiluentaa ja useamman Etelä-Amerikan "valeinkkarien" sekoilua. Sen sijaan itseäni olisi kiinnostunut yhtiön näkemys bioaineista ja sen tulevasta liiketoiminnasta. Lopussa ainakin allekirjoittanut oli niin kypsynyt istumiseen, ettei puhti enää riittänyt mihinkään järkevään kyselyyn (kuten ei kellään muullakaan kokousväestä).

Käyttäjän laukoivu kuva
Lauri Topelius

Minkälaiseksi koit Mikko ilmapiirin yleensä, nimenomaan osakkeenomistajan kannalta? Oliko draivia eteenpäin? Huokuiko itseluottamus Nokian taholta, palauttiko kokous yhtään uskoa tulevaan? Vai onko edelleen turskaa tai putoavaa puukkoa tarjolla? Ja oliko hyvät suolaiset tarjottavat? :)

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Stephen Elop veti oman osuutensa puheosuudet myyntimiehen elkein, mutta itse esitys oli epämääräinen ja vähävirikkeinen. Yhtiökokousesitysten kuuluukin olla "tylsiä", mutta ei näin. Elopin "kalvosarja" oli epämääräinen tuote- ja strategiaesitys. Itse kaipasin taloudellisia lukuja, maantieteellisiä jakautumia ja markkinaosuuksia - siis oikeaa dataa.

Nokia on suurten riskien peliosake (niitä on jännä kantaa mukanaan osakesalkussa). Pörssistä löytyy tusinan verran "tylsiä" yhtiöitä, jotka maksavat tasaista osinkoa vuodesta toiseen. Uusi Windows julkaistaan syksyllä. Sitten nähdään mihin suuntaan Nokia lähtee.

P.S. Kumma kyllä kukaan yhtiökokouksessa ei vaatinut, että Nokia ryhtyisi valmistamaan Samsungin tapaan myös Android-puhelimia (Windows-puhelimien lisäksi). Kaikki hardware on jo Nokialla kasassa.

Toimituksen poiminnat