Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Maailman väestönkasvu on pysähtymässä

  • Brasilian syntyvyys (pysty) ja BKT/henkilö (vaaka) 1800-2010
    Brasilian syntyvyys (pysty) ja BKT/henkilö (vaaka) 1800-2010

Muistatko vielä kultaisen 1970-luvun, kun meihin koululaisiin pakkosyötettiin syyllisyyttä kolmansien maiden köyhistä lapsista? Katsoimme televisiosta yhteiskuntatietoista Noppa-ohjelmaa ja koulussa lauloimme köyhästä brasilialaisesta tytöstä Mariasta.

”Pikkuinen tyttö on kyllä Maria, resuinen mekko on yllä Marian. Seudun nimi on Copacabana, Marian koti on Copacabana.”

Paljon on muuttunut Brasiliassa. Kun vielä 1980 brasilialainen eliniänodote oli 60 vuotta, niin tänä vuonna se on jo reilusti yli 70 vuotta. Samaten brasilialainen nainen synnytti vielä vuonna 1980 keskimäärin 4 lasta, ja tänä vuonna luku on pudonnut 1,8 lapseen. (Lähde: Capminder )

Itselleni tuli yllätyksenä, että kyse ei ole pelkästään yksittäisestä maasta vaan laajemmasta maailmanlaajuisesta trendistä. Lapsiluku on pudonnut viime vuosikymmeninä kaikkialla – maanosasta ja uskonnosta riippumatta. Tosin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa – ja Afganistanissa – kehitys on hitaampaa.

Tämä lupaa hyvää maapallon väestönkasvulle. Syntyvyyden reilusta laskusta huolimatta väestö kasvaa vielä noin 10 miljardiin ihmiseen saakka, mutta nykytrendin jatkuessa se näyttäisi olevan yläraja.

Miksi näin on? Asiasta löytyy mainio ruotsalaisen tohtori Hans Roslingin vartin esitys. (Katso: Hans Rosling: Religions and babies, TEDxSummit 2012)

Panostamalla naisten hyvinvointiin väestönkasvu on hallittavissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Tämähän on hyvä uutinen. Samanlainen kehitys olisi suotavaa maapallon kaikissa maissa. Ylikansoittuminen telluksella on jo nyt tosi asia ja tuottaa suuria ongelmia tulevina vuosina. Maapallon kantokyky kulkee jo nyt äärirajoilla ja tuo 10 miljardia on aika hurja luku.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Lohdullisinta on kuitenkin, että väestönkasvun raja on hahmottumassa eikä räjähtämässä täysin hallitsemattomaksi. Seuraavaksi insinöörien pitäisi pähkäillä miten selvitään ilmastonmuutoksesta ja ruuantuotannosta. Näihinkin on jo alustavasti hahmoteltu ratkaisuja, joten itse olen optimistinen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö meidän kaikkien tulisi ponnistella omilla teoillamme paremman huomisen eteen.

Toimituksen poiminnat