Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Ihan vaan heterona kokoomusteltalla

 • Kaikkeen se bloggaava kiltti heteromies joutuukaan.
  Kaikkeen se bloggaava kiltti heteromies joutuukaan.
 • Ministeri Laura Räty kannusti kokoomusporukkaa.
  Ministeri Laura Räty kannusti kokoomusporukkaa.
 • Lämmin sää houkutti paljon kokoomuslaisia liikenteelle.
  Lämmin sää houkutti paljon kokoomuslaisia liikenteelle.
 • Kokoomusteltalla riitti tungosta - ja jopa demareita.
  Kokoomusteltalla riitti tungosta - ja jopa demareita.
 • Kansallisen Sateenkaariryhmän Janne Hälinen piti hommaa hallussa.
  Kansallisen Sateenkaariryhmän Janne Hälinen piti hommaa hallussa.

Yksi kokemus lisää. Päätin osallistua homoseksuaalien oikeuksia edistävään jokavuotiseen Helsinki Prideen - varsinkin kun tarjolla oli vapaaehtoista puurtamista kokoomusteltalla. Olin ajatellut osallistumista jo pidempään, mutta lopullisena kimmokkeena oli lakivaliokunnan onneton päätös. Aika oli nyt kypsä muutokselle.

Ajattelin etukäteen, että näin cityliberaalina asia olisi kannaltani helppo. Yllätyin miten jännittävää oli pelkästään jo mennä paikan paikalle Helsingin Senaatintorille. Kokoomuksen homoseksuaalien asioita ajava läheisjärjestö on Kansallinen Sateenkaariryhmä. Läheisjärjestön roolista huolimatta se on itsenäinen toimija, joka tekee viime kädessä omat kannanotot ja päätökset. Järjestön puheenjohtaja Janne Hälinen onkin kritisoinut julkisuudessa lakivaliokunnan konservatiivikokoomuslaisten äänestyskäyttäytymistä. Ei muuta kuin sateenkaarelaisten kokoomuslaisten sekaan!

Helsinki Priden marssille osallistui arviolta 20 000 henkilöä, joista me kokoomuslaiset muodostimme vajaan kolmenkymmenen hengen hyvän porukan. Mukana marssille oli saatu myös tuore sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty, eurovaalien äänikuningatar Aura Salla, kaupunginhallituksen jäsen Laura Rissanen ja kävipä meitä tervehtimässä myös kansanedustaja Lasse Männistö. Upeaa tsemppaamista!

Kulkue päättyi Sinebrychoffin puistoon, missä ihmiset hajaantuivat eri tapahtumiin ja teltoille. Myös useimmilla poliitisilla puolueilla oli paikan päällä teltat. Kokoomuslaisten teltta keräsi tapahtumassa runsaasti mielenkiintoa, minkä johdosta paikan päälle varaamamme esitteet ja pikkupurtavat loppuivat jo alkuvaiheessa. Sitten jäikin aikaa keskustella ihmisten kanssa. Aikaisempina vuosina olleiden kokoomuslaisten kokemuksen perusteella tänä vuonna sävy oli paikotellen hyökkäävä ja keskittyi lähinnä lakivaliokunnan päätökseen, jossa kokoomusedustajista kolme äänesti kansalaisaloitetta sukupuolineutraalista avioliitosta vastaan ja yksi puolesta. Monilla närkästyneillä telttavierailijoilla oli sellainen virheellinen käsitys, että tämä on jonkinlainen kokoomuksen virallinen kanta (2010 puoluekokouksen kanta on myönteinen; kansanedustajat jakautuvat suunnilleen 50-50).

Mielenkiintoista oli huomata miten erilaiset lähtökohdat teltalla vierailevien ihmisten kanssa itselläni saattoi olla - koin eräänlaisen kulttuurishokin. Ensimmäissä keskusteluissa korostin jo kuljettua historiallista matkaa homojen oikeuksissa, ja sitä miten lähellä tavoitetta ollaan. Tämä saattoi vain suututtaa kuulijaa. Jossain vaiheessa ymmärsin yskän, ja käännyin puhumaan sitä miten tärkeää on nyt vaikuttaa ja saada järkiargumenteilla epäröivät kansanedustajat puolelle. En tiedä miten vakuuttavaa tämä oli kuulijoille, mutta ainakin olin rehellinen siitä miten uskon asioihin vaikuttavan parhaiten.

Onnistuneen päivän päätteeksi söimme illallisen. Keskustelut sateenkaarilaisten kanssa avarsivat itselleni mielenkiintoisen ja arvokkaan näkemyksen miksi tarvitsemme sukupuolineutraalin avioliittolain. Homoparit voivat rekisteröidä suhteensa. Autoja rekisteröidään, ihmisiä ei.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Viimeinen lause kiteyttää nykytilan hyvin. Hienoa, että olitte mukana. Toisten kuunteleminen ja asemaan asettuminen on kasvattava kokemus.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Noin paatokselliseen kokoomus-puheeseen sopii jälkilöylyksi "jäniskevennys"

http://www.youtube.com/watch?v=dj9_353Nnts

Jukka Mäkinen

Vaihdetaan rekisteröidyn parisuhteen nimi homoliitoksi. Sittenhän tuota "rekiströintiä" ei ole.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Onneksi olkoon ! On tosi rohkeaa näinä aikoina tulla kaapista ulos ja uskaltaa sanoa, että on nöyrä hetero.

Toimituksen poiminnat