Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Tätä Yleisradio ei kerro pääomatulosta

Kas kummaa! Vielä jokin aika sitten puhuttiin "verovapaista osingoista", mutta nyt uutena muoti-ilmiönä nousee "aliverotus". Kumpikin on täydellinen myytti. Jälkimmäisen ilmiön nosti viime viikolla esille Esko Seppänen. Hänhän on yli 90 000 euroa tienaava eläkeläinen, joka sekoitti ideologisessa saarnassaan iloisesti jo lopetettuja verotuskäytäntöjä nykytilanteeseen. Kuitenkaan nämä perusvirheet eivät ole estäneet toimittajia myötäilemästä tätä vasemmistoidealistia radiossa, televisiossa ja lehdissä.

Sama ajojahti jatkuu tällä viikolla ministeri Laura Rädyn kohdalla, joka perusti osakeyhtiön lääkärisivutulojaan varten. Järjestely on alalla yleinen käytäntö. Itse asiassa jokaisen sähköasentajan ja telakkatyöläisen olisi helppo perustaa yritys ja nostaa sieltä "aliverotettuja" osinkoja. Tätä ei kuitenkaan tapahdu. Listaan tässä syitä miksi.

  1. Ennen kuin osakeyhtiö maksaa pääomatuloa omistajalleen/omistajilleen, sen täytyy maksaa yhteisövero (yritysvero). Se on 20 prosenttia.
  2. Mikäli osakeyhtiön omistaja haluaa kevyemmin verotettua pääomatuloa, niin firman nettovarallisuuden (käteistä, osakkeita, kiinteistöjä, laitteita yms.) täytyy olla positiivisella puolella - ja reilusti. Kuvaavaa on, että 150 000 euron pääomatulon nostamiseksi nettovarallisuuden täytyy olla 1 875 000 euroa. Vain tällä ehdolla omistaja/omistajat voivat nostaa osinkoa, jota verotetaan 7,5-8 prosenttia.

Mikäli kohdat 1 ja 2 täyttyvät, niin yrittäjän veroaste on 26-26,4 prosenttia. Varsin matala siis. MUTTA käytännössä kohtuulliseen nettovarallisuuteen pääseminen vaatii vuosien työn ja hyvin hoidettua liiketoimintaa. Mikäli kyseessä on yhden hengen yritys, niin harvalla on kärsivällisyyttä näin pitkäjänteiseen säästämiseen ja odottamiseen. Näistä syistä käytännössä monet yrittäjät, myös lääkärit ja asianajajat, nostavat korkeasti verotettua palkkaa. Mikäli homma sujuu fiksusti, niin tällöin avautuu pitkällä aikavälillä mahdollisuus yllä mainittuun järjestelyyn.

No, media ymmärtää miten media haluaa asian itsensä ymmärtävän.

Mainitsen vielä erikseen, että yllä mainittua järjestelyä omalta osaltaan syö YLE-vero. Sen määrä on 140 euroa, jos yrityksen voitollinen tulo on 50 000 euroa. Rajan ylittävältä osalta veroa peritään 0,35 prosenttia, mutta veron enimmäismäärä on kuitenkin 3 000 euroa vuodessa. Näin ollen yhden hengen yritys maksaa YLE-veroa SEKÄ yrityksensä kautta ETTÄ henkilökohtaisesti.

Tätä maksua vastaan yrittäjä saa itseensä kohdistuvaa isoja otsikoita repivää skandaalijournalismia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Verotus siis suosii suuryrityksiä ja heidän työntekijäosakkaitaan.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Verotus suosii pitkäjänteistä, tuloksellista toimintaa - olipa se sitten suurta tai pientä.

Jukka Mäkinen

", että Räty muunsi vuosina 2006–2009 sivutyönsä tuloja verottomiksi osingoiksi sijoitusyhtiönsä avulla. "

Pitkäjänteistä?

Kolmen vuoden sivutyötulot verottomiksi suoraan ilman minkäänlaista pääomasijoitusta tai varallisuuden keräämistä, saati sitten yrittäjäriskiä.

Että Savelius kehtaakin puhua sontaa asian vierestä.
No niin, kokoomuslainen kehtaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #9

Eikös sinulle tullut mieleen, että Räty teki vain sinä aikana yrityksensä nimiin sivutyötä lääkärinä Mehiläisessä.

Ollessaa Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajana hän oli virkasuhteessa ja maksoi ansiotuloistaan ansiotuloveroa eikä tehnyt työtään yhtiönsä nimissä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #9

Osut huti. "Verovapaat osingot" vaativat pääomaa jonka avulla niitä voidaan yrityksestä maksaa ilman henkilökohtaisia lisäveroseuraamuksia. Maksimaalisesti entisen lain mukaan voitiin maksaa 9% verran yrityksen matemaattisen arvon perusteella olevasta arvosta osingoja ilman lisäveroseuraamusta.

Yrittäjäriskikin on melko laaja. On olemassa useita yrittäjiä joilla riskiä ei ole tai joille se on erittäin pieni.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #9

Viusiko saada numeraalisen esimerkin.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #39

Räty on nostanut noin 20 000 euron edestä palkkaansa osinkoina, eikä ole maksanut niistä veroa senttiäkään. Silloinen laki mahdollisti tuollaisen toiminnan verottajan hiljaisella hyväksynnällä. Tunnen kyllä useita henkilöitä (ei lääkäreitä, teknillisiä) joille verottaja ei ole sallinut vastaavaa toimintaa vaan tulkitsi kaiken sivutyötuloksi ja mätkäytti kavereita raskaasti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

#2 Tarkoitatko,että nämä yksityiset lääkäriasemat ovat sitä?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Miten se suosii tällaista sairaanhoitajaa, joka on säästänyt lapsesta saakka? Ostanut suomalaisia osakkeita turvatakseen vanhuutensa ja maksaa pääomatuloistaan suhteessa enemmän veroa kuin hyvin rikkaat ihmiset?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Blåfield on reaalimaailman osalta oikeassa, sinä politiikan tavoitteiden, toiveiden, osalta. Toiveiden ja todellisuuden sekoittaminen on vaarallinen harrastus.

Keskeistä "yrittäjäkeskustelussa" on muistaa, että yrityksen verot EIVÄT ole yrittäjän, yrityksen omistajan, veroja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #45

Mutta osinko on omistajan tuloa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Sen mukaan mitä Rädyn yhtiöstä luin - olet itse hakoteillä.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Ole hyvä ja kerro. Korjaan toki, jos blogissa on virheitä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Ministeriltä odotetaan nuhteettomuutta - hän itse myöntää omantuntonsa soimaavan:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/71560-laura-raty-p...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #5

Eikös soimaava omatunto ole kuitenkin hyvä merkki? Verrattuna esimerkiksi Krista Kiuruun, joka valehteli ammattinsa ja koulutuksensa, eikä ole osoittanut mitään merkkejä edes soimaavasta omatunnosta.

Juhani Penttinen

Onko lääkärin harjoittama sivutoimi aitoa yrittäjyyttä ?

Mutta hyvä ajojahti on saatu taas aikaiseksi. Itse olisin enemmän huolissani jos Laura Räty ei olisi minimoinut verojaan tuolla laillisella tavalla.Olisiko sellaisesta henkilöstä hallituksen jäseneksi joka ei osaa suunnitella edes omaa talouttaan ?

Mitä mieltä muuten olet siitä että yli 10% julkisesti noteeratusta yhtiöstä omistava saa osingot verovapaasti ?

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Näistä lääkäritapauksista on kohistu eri yhteyksissä vuodesta toiseen. Olen samaa mieltä siitä, ettei näissä tapauksissa aina ole kyse aidosti yrittäjyydestä. Mikäli lääkäri X tekee töitä yhdellä paikkakunnalla, yhden työnantajan alihankkijana vuodesta toiseen ilman todellista riskiä, niin se haiskahtaa kieltämättä jo palkkatyöltä. Sen sijaan jos kyseessä on pitkin ja poikin maata kiertävä keikkalääkäri Y, jolla saattaa olla jopa useita toimeksiantajia, niin se voitaneen lukea aidoksi yrittäjyydeksi (tosin yrittäjäriski voi jäädä silti pieneksi).

Valitettavasti en tunne pörssiyhtiöiden suuromistajien (yli 10 %) tilannetta. Henkilökohtaisesti arvostan kovasti kotimaisia pörssiyhtiöiden omistajia, sillä he ankkuroivat omistajuuden ja sitä kautta merkittävän osuuden työpaikoista Suomeen

Niko Sillanpää

Kyse on yleensä tosiaan henkilöstä, joka myy palveluitaan usealle (esim. 4-5) eri tilaajalle. Toiminta ei nähdäkseni eroa tässä mielessä muista aloista, esim. liikkeenjohdon konsultointipalvelusta.

Ongelma sen sijaan on, että kyseessä on hyvin, hyvin harvoin kasvuyrittäjyys, jonka rohkaisemiseksi verokohtelu on tarkoitettu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko yrittäjä sitä aidompi mitä suuremman riskin ottaa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ongelmaan on helppo ratkaisu: 1800-luvulta perintönä tulleesta tulonlähdeajattelusta luopuminen. Tuo aikoinaan asiallinen, mutta selvästi "antiikkinen" järjestelmä on poistettava ja siirryttävä kaikkien tulojen verottamiseen yhtenä könttinä, ja sovellettava siihen oikeudenmukainen ja kohtuullinen, voimakas progressio.

Käyttäjän MaunuIdnpn-Heikkil kuva
Maunu Idänpään-Heikkilä

Lääkärin sivutoimi on aitoa yrittäjyyttä vain silloin kun siihen sisältyy liiketoimintariskiä edes jossain määrin. Se toteutuu käytännössä vain kahdella merkittävällä tavalla, sivutoimisuus rajoittaa/vaarantaa päivätyön jatkuvuuden tai sen harjoittamiseen sijoitetaan rahaa vastaanottopaikan vuokrasopimuksen tai hankittujen välineiden muodossa. Nämä edellytykset ovat hieman hataria esimerkiksi verolainsäädännön soveltamisessa ja siksi koko keskustelusta on muodostunut astalo millä lehdistö ja poliittiset kommentaattorit voivat nuijia äänestäjiä kunnes taju menee.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

En moiti Rätyä veronkierrosta, vaan ymmärrän häntä. Sen sijaan en ymmärrä ollenkaan lainsäätäjiä, jotka ovat laatineet hyvätuloisia suosivan verotuskäytännön. Eduskuntahan sieltä taustalta löytyy.

Tietämättömyys kansalaisten tulotasosta ei minua ihmetytä. Ei henkilö, jonka tulot ovat yli kymmenkertaiset pysty ymmärtämään, miten alle 3000 euron käteen jäävällä tulolla voi tulla toimeen, vaikka keskituloiseen nähden kysymys on jo hyvätuloisista henkilöistä.

Suomen verotus pitäisi uudistaa kokonaan siten, ettei yrityksiltä perittäisi lainkaan tuloveroa. Arvonlisävero ja valmisteverot sekä vakuutusmaksut sen sijaan säilyisivät nykyisellään. Kaikki tulot, jotka kuka tahansa henkilö saa, pitää laskea yhteen tulolähteestä riippumatta ja progressiivisen tuloveron pitää määrittyä tuosta henkilökohtaisesta kokonaistulosta.

Tällä järjestelmällä Rätykin olisi maksanut maksukykynsä mukaista progressiivista veroa kaikista tuloistaan, eikä kikkailun mahdollisuutta olisi edes ollut. Jos verotuskäytäntö on selkeä ja oikeuden mukainen, ei sen kanssa tarvitse jälkikäteen jeesustella suuntaan eikä toiseen.

On huomattava, etteivät yritykset nykyäänkään veroja maksa ei niin pennin killinkiä. Yritykset ovat verojen ja maksujen kerääjiä ja tilittäjiä. Lopullinen maksaja kaikissa tapauksissa on kuluttaja, joka yrityksen tuottamia tavaroita tai palveluja ostaa. Yrityksen ja yrittäjän pitää sisällyttää kaikki yritystoimintaan liittyvät kulunsa tuottamansa tuotteen tai palvelun hintaan. Ellei hän sitä tee, on hän pikavauhtia entinen yrittäjä.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Tarkoitatko yrityksen tuloverolla mahdollisesti yhteisöveroa (yritysvero)? Mikäli se laskettaisiin nollaan, niin valtio menettäisi välittömästi 3 miljardia euroa. Tätä voitaisiin osin paikata sillä, että pääomatulovero nostettaisiin samalla tasolle kuin tulovero (palkkavero). Mutta pääomatulovero/tulovero koskisi ainoastaan suomalaisia omistajia. Ulkomaalaisomisteiset yritykset, jotka maksavat nyt yhteisöveroa, eivät maksaisi yhtään mitään pääomistaan. Tämä malli on käytössä Virossa, jossa raja on 21 prosentin tasavero. Itselläni ei ole kantaa olisiko tämä malli hyvä vai huono.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Oikea nimike varmaakin on yhteisövero. Mielestäni se pitää laskea nollaan. Kaikki verot pitää sen jälkeen periä henkilöverotuksena todellisten tulojen mukaan tulolähteestä riippumatta. Tätä henkilökohtaista veroa maksaisivat myös kaikki Suomessa asuvat ulkomaalaiset.

Kaikki yritykset olisivat sen jälkeen samalla viivalla eli toimisivat veroja maksamatta. Arvonlisävero, valmisteverot, sosiaaliturva- ja eläkemaksut säilyisivät ennallaan. Henkilökohtainen progressiivinen tulovero pitäisi nostaa sille tasolle, että valtiolla ja kunnilla säilyisi nykyisen tasoinen verokertymä.

Muutos alentaisi tavaroiden ja palvelusten hintoja, mutta nostaisi henkilökohtaista verotusta. Järjestelmä olisi nykyistä selkeämpi ja oikeudenmukaisempi. Ainakin periaatteessa kansalaisten ostovoima säilyisi jokseenkin ennallaan. Olennainen muutos olisi se, että järjestelmä suosisi pienituloisia. Se siinä muutoksessa olisi tarkoituskin.

Pirjo Jokinen

"Suomen verotus pitäisi uudistaa kokonaan siten, ettei yrityksiltä perittäisi lainkaan tuloveroa."

-Pitäisikö yritysten sitten itse maksaa ja luoda oma infra?

Anteeksi naivi kysymykseni, mutta eikö firmat nyt jo saa valtavasti etuja yksityiseen kansalaiseen verrattuna? Harmi tietenkin ettei firma voi synnyttää uusia ihmisiä, sen pitää tyytyä ihmisten synnyttämiin ihmisiin, jotka ei voi tehdä konkurssia niinkuin firmat voi ja firma voi olla aina riskisijoitus vailla vastuuta.

Firmassa voidaan kirjanpidollisesti kuolettaa omaisuutta, joka on vielä ihan käypästä ja se voidaan myydä eteenpäin. Yksittäinen ihminen ei voi tehdä mitään niin absurdia.

Mites ois jos tehtäisikin yhteiskunta vain ihmisille ja jätettäis firmat yhteiskunnan ulkopuolelle? Kerättäis verot vain ihmisiltä tuloveroina, alv:na, osinkotuloina ja niillä kustannettais ihmisten hyvinvointi, ei firmojen.

Firmat vois sitten ostaa yhteiskunnan kouluttamaa työväkeä tai kouluttaa omansa. Firmat vois ostaa yhteiskunnan infraa, mm. tiestön, yms. käyttöoikeuksia, tai sitten rakentaa omat tiensä, yms. mikä tietenkin ois ihan tyhmää.

Vai?
Mikä olis ongelma?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Koska verojen maksaminen "on typerää", suosittelen kaikille, joille työllistäjä suostuu maksamaan maksun suoritetusta työstä ulkomaille, ottamaan yhteyttä verosuunnittelussa auttavaan yritykseen (esimerkiksi accessfinancial.ch).

Homma menee esimerkiksi näin. Sinulle maksetaan suomessa minimipalkka (konsulttifirma hoitaa asian niin, että jokin ulkomainen yritys maksaa), ja loppu menee lähes vapaasti käytettävälle ulkomaiselle eläketilille (Jersey, Sveitsi, Kypros...).

Näin voit päästä Rädyn kanssa verotukselliseen tasa-arvoon. (tunnen useita henkilöitä suomessa ja ruotsissa, jotka ovat jo vuosia käyttäneet näitä palveluita.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Lauri-Pekka Alanko, yllytät ihmisiä laittomaan veronkiertoon ja tekniikkana on se, että osa tulosta otetaan pimeästi verottomana. On se olevinaan hyväkin järjestelmä, mutta miten siinä käy veronkiertäjän sosiaaliturvalle ja tulevalle eläkkeelle, ellei ole niin kaukonäköinen, että hankkii itselleen vapaaehtoisen sosiaali- ja eläkevakuutuksen, joka turvaa toimeentulon sairauden varalta ja myöhemmin riittävän kokonaiseläkkeen. En suosittele. Sen sijaan esitän tarkempaa veronkierron ja rahan liikkeiden seurantaa.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Ei tämä ole sen laittomampaa kuin Rädyn touhu. Harmittaa näin jälkikäteen, etten itse tullut käyttäneeksi tätä.

Käyttäjän JarnoHalme kuva
Jarno Halme Vastaus kommenttiin #17

Käsittääkseni tämä muuttuu laittomaksi jos nostaa rahoja em. tileiltä ja käyttää niitä esim. Suomessa tai missä nyt onkaan verovelvollinen. Vai olenko ihan sivuraiteilla?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

En missään tapauksessa puolustele Rätyä ; tietämättömyys kansan arjesta jo yksinään riittäisi mielestäni erottamiseen.

Itsensä elättäjänä jo vuodesta 1985 lähtien on kuitenkin pakko puolustaa Saveliuksen julki tuomaa totuutta " verottomista osingoista".

Suomessa ei kukaan saa verottomia osinkoja; yhtiö(si) on maksanut voitosta verot ja jollei firmalla ole tarpeeksi kertynyttä voittovaraa makaamassa firman tilillä, maksat vielä verot toisenkin kerran.

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Yrityksen täytyy maksaa yhteisövero ja yksityisen henkilön täytyy maksaa omat veronsa. Nämä ovat kaksi eri henkilöä juridisesti. Yrityksen maksama vero liittyy tähän ihan yhtä paljon kuin naapurin rouvan maksama vero.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Jani Jansson, et halua ymmärtää, mitä esitän. Yrityksen on lisättävä myös maksamansa verot tuottamansa tuotteen tai palvelun hintaan ja siirtää se siten ostajan maksettavaksi. Kaiken lopullinen maksaja on aina kuluttaja!

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Naapurin rouvan maksama vero nostaa sen tuotteen hintaa jota hänen työnantajansa kauppaa. Minun maksamani vero nostaa oman työnantajani tuotteen hintaa jne. Kyllä minä ymmärrän.

Jos työnantaja tästä huolimatta saa tuotteen kaupaksi voitolla, maksaa yritys veroa tuloksestaan. Sitten yritysmuodosta ja toimintamallista riippuen laajennetaan toimintaa tai maksellaan osinkoja. Osingoista maksetaan veroja (mitä nyt jaksetaan) ja lipuilla ostetaan tuotteita, joiden myyjä on hoitanut omat veronsa jne. Ad infinitum.

Tämä kauppaleikki jatkaa kulkuaan ja jokainen henkilö maksaa omat veronsa. Yritykset luonnollisina ja ihmiset luonnollisina henkilöinä. Toisen henkilön maksamia veroja ei saa vähentää omistaan.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius Vastaus kommenttiin #20

Aika ajoin on nostettu ajatus pääomatuloveron nostamisesta tuloveron (palkkaveron) tasoiseksi, niin ettei niillä olisi eroa. Mikäli näin meneteltäisiin ja yritys olisi tuottamassa tilikaudeltaan voittoa, niin yrittäjälle jää tilikauden lähentyessä kaksi vaihtoehtoa.

1) Antaa yrityksen tuottaa voittoa ja maksaa siitä yhteisöveron (20 %). Mikäli hän haluaa tuottoa itselleen, niin sen lisäksi hän maksaisi tulovero (esimerkiksi 40 %). Tuolloin hän maksaisi 100 euron voitosta firman kautta 20 euroa, ja lopusta 80 eurosta vielä 32 euroa veroa. Näin yrittäjän käteen jäisi 48 euroa ja veroprosentti olisi 48 %.
2) Nostaa ennen tilikauden loppumista kaikki rahat firmasta itselleen palkkana, jolloin firman tulokseksi jäisi 0 euroa. Tuolloin yrittäjä maksaisi pelkän tuloveron (esimerkiksi 40 %).

Itse asiassa ei tässä ollut montaa vuosikymmentä sitten, kun yrittäjät ottivat velkaa ja ostivat Mersuja joulukuussa juuri ennen tilikauden päättymistä. Näin maksettavaksi jäi mahdollisimman vähän yhteisöveroa.

Mikäli luovuttaisiin nykyjärjestelmästä, niin se merkitsisi yrityksien taseiden puhdistamista kaikesta rahasta mikä liity päivittäisen toiminnan pyörittämiseen. Kaikki investoinnit, kasvu ja riski tehtäisiin puhtaasti velkarahalla, sillä omaa pääoma ei kannattaisi verotussyistä kerryttää. Tämä johtaisi siihen, että yritykset olisivat huomattavasti nykyistä herkempiä suhdanteille ja kokisimme erityisesti laskukaudet huomattavasti nykyistä jyrkempinä konkursseineen ja työttömineen.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson Vastaus kommenttiin #21

Tämä olisi ihan hyvä menettely. Sen myötä yrityksen maksamasta verosta voitaisiin luopua kokonaan. Kukin maksaisi veron omista tuloistaan saman progressiivisen asteikon mukaan, oli se sitten pääomatuloa, ansiotuloa tai myyntivoittoa tai mitä vaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Miusta olisi siistiä leikata miun verotaakkaani holdingyhtiön kautta, mutta eihän verottaja sitä hyväksy. Oon liian köyhä.

Erityisesti haluaisin leikata miun sivutuloprosenttia kun opetan kansalaisopistolla päätyön lisäksi. Mutta ei ole mahdollista, oon liian köyhä.

En haluaisi linkata kansanuutisiin, mutta niin herkullinen oli otsikko että linkkaan:

"Valtio tarvitsee jatkossa enemmän verotuloja, kirjoitti Laura Räty nostaessaan verovapaita (20 000 euroon asti) osinkoja"

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/321951...

Tee itse kuten saarnaat on miusta hyvä lähtökohta kaikelle toiminnalle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos haluat leikata sivutuloprosenttia hanki verokirja jossa kokonaistulot on arvioitu oikein.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Siltikin vero on liikaa. Haluan holding-yhtiön ja osingot.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31

Mitä erityisoikeuksia holding-yhtiöllä on? Perustetaan vaikka kimpassa.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #34

Ei tarvitse maksaa veroja holdingyhtiöstä nostetusta osinkotulosta tiettyyn rajaan asti. Ylimenevältä osalta maksat pientä pääomatuloveroa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mariset Yle-verosta.

Miksi nimenomaan kokoomus vaati sille niin lievän progression ja sen "vastineeksi" yrityksille nämä maksut.

Ihan kohtuullista olisi, että veroprogressio olisi palkan (ja pääomatulon!) saajille aidosti progressiivinen, eikä keventäisi pelkästään kaikkein köyhimpien taakkaa.

Yritysten ei tarvitsisi maksella silloin paljoakaan - tai jopa mitään.

No, kokoomushan tämän näin halusi, mitäpä siitä narisemaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Yleveron progressio sijoittuu köyhän ja pienituloisen välillä. Jo alle 2000 tuloilla joutuu maksamaan täyden veron.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Samalla tavallahan toimivat nykyään monet kirvesmiehet, maalarit ja muut remonttimiehet ja jopa siivoojat ja kotiapulaiset. He ovat perustaneet osakeyhtiön ja toimivat sen kautta, nostavat firmastaan palkkaa, mutta keräävät samalla yhtiön omaa pääomaa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

"2.Mikäli osakeyhtiön omistaja haluaa kevyemmin verotettua pääomatuloa, niin firman nettovarallisuuden (käteistä, osakkeita, kiinteistöjä, laitteita yms.) täytyy olla positiivisella puolella - ja reilusti. Kuvaavaa on, että 150 000 euron pääomatulon nostamiseksi nettovarallisuuden täytyy olla 1 875 000 euroa. Vain tällä ehdolla omistaja/omistajat voivat nostaa osinkoa, jota verotetaan 7,5-8 prosenttia."

Hyvä, kun toit tämän asian esille. Usein ihmisillä on se käsitys, että kun perustaa vain yrityksen, niin sitä voi sitten alkaa kupata ja välttää veroja.

Usein tuo yhtiön nettovarallisuus on kiinni koneissa ja muussa käyttöpääomassa tai kiinteässä omaisuudessa ja jaettavaa ei kassassa ole , vaikka osinkoja muuten voisi tilinpäätöstietojen mukaan jakaa paljonkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Usein ihmisillä on se käsitys, että kun perustaa vain yrityksen, niin sitä voi sitten alkaa kupata ja välttää veroja."

Tämä veronkierto-oikeus on annettu vain varakkaammille. Ylikansalliset firmat saavat kiertää Suomen verotusta siirtohinnoittelulla eivätkä pääsääntöisesti maksa verojaan mihinkään maahan, jotkut, kuten Google on tehnyt verosopimuksen Irlannin kanssa nimellisen verotuksen hinnalla ( muistinvaraisesti n.1%.)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Suomessa suomalainen yritys joutuu aina maksamaan veronsa ja suomalaisten yritysten maksamista osingoista joutuu aina maksamaan veroa. Verovapaita osinkoja Suomessa ei ole.

Mikon blogi on hyvä selvennys siihen väärään median luomaan ymmärrykseen, että perustamalla yrityksen Suomessa voi välttää veroja ja mahdollistaa verovapaita tuloja.

Sekin on jäänyt vähemmälle keskustelulle, että yritystoimintaan liittyy aina riski ja toinen vaihtoehto on, että menettääkin kaiken, omat ja muiden varat. Suomessa tehdään konkursseja samaan tahtiin kuin yrityksiä perustetaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #40

"Suomessa suomalainen yritys joutuu aina maksamaan veronsa"

Kyllä suomalainenkin yritys saa kiertää veroja jos sillä on tytäryhtiöitä ulkomailla, esim Nokian Renkaat venäläisen tytäryhtiönsä avulla on pystynyt verosuunnittelun avulla nollaamaan liikevoittonsa verotuksen.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Tämä osakaslääkärimalli ei ole niin yksinkertainen ja naivi kuin Mikko Saveliuksen blogitekstistä saattaisi luulla. Asia alkaa avautua Ylen uutisesta "Lääkärien holding-yhtiöt vieläkin suosittuja", lainauksia alla ja linkki:
http://yle.fi/uutiset/laakarien_holdingyhtiot_viel...

Erinomainen lähde on myös KHO:n päätös vuodelta 2008, tässä linkki:
http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/200...

Pätkiä Ylen uutisesta:

Työpanososinkoja koskeva vuoden 2010 lakimuutos ei ole lopettanut tulonmuuntamisen ja sijoitusyhtiöiden suosiota lääkärien keskuudessa. Osinkoverojen sijaan lääkärit säästävät sivukuluissa ja hyötyvät työsuhde-etujen kevyestä verotuksesta.

...Laki saatiin valmiiksi, ja vuoden 2010 alusta työpanokseen perustuvat osingot on verotettu sen henkilön ansiotuloina, jonka tekemään työhön osinko perustuu.

Edelleen osakaslääkärimallista pääsee hyötymään suhteessa palkkatyöhön esimerkiksi niin, että järjestää käyttämänsä auton ja puhelimen lääkäriyhtiön kautta sen sijaan, että hankkisi ne verojen jälkeen käteen jäävillä tuloillaan... Sanoisin, että se on sellaiset 25–27 prosenttia edullisempaa tuloa kuin palkka, arvioi Terveyden tuottajien liiketoimintajohtaja Christian Preetzmann.

Tällaisen avaimet käteen -osakasmallin tarjoajana yksi edelläkävijöistä oli MedOnen omistama DocOne, jonka toimintaa on yrityskauppojen jälkeen jatkanut Attendo MedOne -konserniin kuuluva Attendo Terveyden tuottajat Oy. Preetzmann sanoo Terveyden tuottajien olevan tällä mallilla toimivista yhtiöistä ylivoimaisesti suurin.

Yhtiössä oli vuoden 2011 lopussa 402 osakasta. Vuodelta 2013 yhtiö kertoo tilinpäätöksessään kasvun olleen vahvaa vuodesta 2009 alkaen, ja osakkaina olevan jo useita satoja lääkäreitä ympäri Suomen. Työpanososinkoja yhtiö jakoi vuodelta 2013 reilut viisi miljoonaa euroa.

Lääkäreitä on houkuteltu mukaan ennen kaikkea järjestelyn helppoudella verrattuna perinteiseen tapaan, jossa lääkäri perustaa yhtiön, jonka kautta hän työstään laskuttaa. Terveyden tuottajat neuvoo holdingyhtiön perustamisessa ja on jopa neuvotellut lääkärin sijoitusyhtiölleen tarvitsemasta kirjanpidosta sopimuksia valmiiksi.

Niko Sillanpää

Mikään yllä kirjoittamasi ei muuta asetelmaa millään tavalla. Eli mikä se ero mielestäsi on?

Käyttäjän PutteWilhelmsson kuva
Putte Wilhelmsson

Oikein hyvä kolumni, sikäli kuin minä olen nykyisen verolain ymmärtänyt. Mutta mitä Mikko ei kerro puoluetoveri Rätyn tapauksesta?

Ensinnäkin Rätyn yhtiöjärjestelyistään saaman kokonaishyödyn arviointi ei toki ole helppoa, koska työpanososinkoja on maksettu Rätyn holdingyhtiölle kahden lain aikana, ennen ja jälkeen vuoden 2010. Alkuperäinen järjestely toimi näin:

Varsinainen toimiva yhtiö (Rätyn ja muiden osakkaiden DocOne, myöhemmin Terveyden tuottajat) maksaa normaalin yhteisöveron. Jokaisella ammatinharjoittajalla on oma holdingyhtiönsä, joka omistaa oman yksilöllisen osakesarjansa toimivassa palveluita myyvässä yhtiössä. Laskentatoimi järjestetään niin, että kunkin osakkaan hankkimista tuloista ja niihin liittyvistä menoista pidetään erillistä kirjanpitoa. Osinkoa jaetaan kullekin osakesarjalle sen mukaan kuin sen omistaja on hankkinut toiminnallaan tuloa. Tällä tavalla työllä hankittu tulo muunnetaan osinkotuloksi, joka ohjataan holdingyhtiöön. Osingot ovat ketjuverotuskiellosta johtuen holdingyhtiölle verovapaata tuloa.

Vuoden 2010 osinkoverouudistuksen jälkeen työpanososinko on verotettu kuten palkkatulo, mutta koska osingosta ei tarvitse maksaa palkan sivukuluja, holdingyhtiön hyöty Rätylle oli yhä 25-30 % palkansaajan vastaavaan nimellistuloon verrattuna. Samaan aikaan Rätyn sosiaaliturvasta piti huolen hänen kunnallinen päätoimensa sairaalalääkärinä, joten kaikki nillitys ”yrittäjän” asemasta on tässä yhteydessä lähinnä loukkaus meille oikeille yrittäjille.

Lähtö osakkaaksi olemassaolevaan lääkäriyritykseen, jossa osakasjärjestelmän ainoa tarkoitus on luoda vaihtoehtoja tosiasiallisten työntekijöiden verojärjestelyille, ei minusta ole todellista yrittäjyyttä. Mikko lienee samaa mieltä?

Reijo Siipola

Yhtiön osakkaan ei tarvitse tehdä yhtiössä itse työtä nostaakseen yhtiön pääoman tuottoa osinkona. Jos hän kuitenkin tekee siinä työtä, ei osinkoa pidä erehtyä laskemaan peitellyksi työtuloksi. Media yleensä sotkee toisiinsa asioita joita toimittaja ei hallitse, sepittäessään juttujaan.

Kimmo Keijonen

kuinka moni on äänestänyt ko henkilöä?

Kimmo Keijonen

demorokratia / oikeusvaltio (se oli vitsi) vaatii tietyn määrän kannattajia

Kimmo Keijonen

niin se perimmäinen kysymys kuuluu miksi henkilö joka sössinyt jo omat asiansa päättää muiden elämästä ?

Toimituksen poiminnat