Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Myyntipäivän voi valita, kuolinpäivää ei

  • Yrityksen omaisuus ei ole tässä muodossa…
    Yrityksen omaisuus ei ole tässä muodossa…
  • ...vaan paremminkin tässä muodossa
    ...vaan paremminkin tässä muodossa

Hyvää Uutta Vuotta!

Perintö- ja lahjavero nousee jälleen vuodenvaihteessa - tällä kertaa yhdellä prosenttiyksiköllä. Ruotsi ja Norja ovat jo luopuneet perintöverosta, mutta Suomessa se vain kiristyy. Kuolinveroksikin kutsutusta veromuodosta liikkuu runsaasti tahallisia tai tahattomia väärinkäsityksiä. Varmaa on vain se, että vero on haitallinen perheyrityksille.

Valtiolle rahaa vai vääryyksien korjaaminen?

Julkinen keskustelu verotuksesta on yksipuoleista. Asiantuntijoina ovat äänessä useimmiten verotusneuvos Markku Hirvonen ja professori Heikki Niskakangas. Tiettävästi heidän suustaan ei ole vielä kertaakaan kuultu, että joku vero olisi kohtuuton tai korvattavissa - lähinnä päinvastoin. Harvemmin kukaan asiantuntija on aidosti pohtinut mikä on verotuksen tehtävä. Onko se budjettivarojen kerääminen valtiolle vai maailman vääryyksien korjaaminen?

Erityisesti jälkimmäisellä argumentilla perustellaan ensimmäistä. Veroja on korotettu solidaarisuuden nimissä, vaikka sillä ei ole valtion budjettitulojen kannalta juurikaan merkitystä. Esimerkiksi Ranskassa säädettiin rikkaille 75 prosentin vero, jonka seurauksena verokertymä on osoittautunut olemattomaksi, mutta aiheuttanut rikkaiden muuttoliikenteen ulkomaille sekä vaikeuttanut yritysjohtajien palkkaamista ranskalaisyrityksiin. Samaten Suomessa autoveron nostaminen aiheutti sen, että verokertymä on pienentynyt.

Perintövero on sattumanvarainen

Perintövero, kuten kuolemakin, on nopan heittoa. Vero on monimutkainen ja perustuu erilaisiin huojennuksiin, poikkeuksiin ja anomuksiin. Sen saaja joutuu maksamaan veroa rahana, vaikka omaisuus voi olla pikemminkin tuotto-odotuksia - siis lähinnä "hengellistä". Varsinkin sukupolven vaihtoa tekevät perheyritykset ovat saaneet kokea järjestelmän järjettömyyden.

Viime aikoina julkisessa keskustelussa on annettu ymmärtää, että perintövero ei ole merkittävä sukupolven vaihdosta tekevälle yritykselle. Katin villat! Väitetään, että vero voi olla huojennusten ja suunnittelun jälkeen vain 3-8 prosenttia. Tässä kerrotaan vain puolet totuudesta. Huojennus täytyy anoa erikseen verohallinnolta, joka arvottaa yrityksen enemmän tai vähemmän sattumanvaraisten muuttujien perusteella - esimerkiksi kiinteistöyhtiölle ei myönnetä huojennusta. Mitään yhtä arvoa yritykselle ei ole olemassakaan.

Yrityksen arvoon vaikuttavat koneet, laitteet, varat, kiinteistöt ja asiakkaat. Varsinkin viimeksi mainittu on se yrityksen tärkein ja epävarmin tekijä. Markkinat muuttuvat ja saattavat äkkiä arvaamatta romahtaa. Kuvitellaan yrityksen jatkaja, jolle verottaja on saattanut myöntää huojennuksen sekä viiden vuoden jaksotuksen perintöveron maksulle. Mitä jos peritty yritys menee kahden vuoden kuluttua konkurssiin, mutta yrittäjä joutuu tästä huolimatta maksamaan perintöveron henkilökohtaisesti?

Perintövero vähentää investointeja

Valtion taloudellinen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimuksen mukaan sukupolven vaihdos vaikuttaa epäsuotuisasti yrityksen kehitykseen. Osa syistä johtuu perintöverosta, osa muista sukupolvenvaihdokseen liittyvistä asioista. Sukupolvenvaihdos vaatii aikaa, rahaa ja se rajoittaa investointeja. Perintöverosta johtuen sukupolvenvaihdoksen tehneet yritykset joutuvat maksamaan merkittäviä lisäosinkoja jopa vuosikymmenen ajan.

Tutkimuksen mukaan tällä on huomattava vaikutus yritysten investointeihin ja työllistämiseen. Perintövero vähentää työllisten määrää pysyvästi lähes 4 800 työntekijällä, mikä vastaavasti heikentää valtion verotuloja jopa 100 miljoonalla eurolla.

Perintöveron tilalle luovutusvoittovero

Perintöveron haitallisuudesta johtuen Ruotsi ja Norja ovat siirtyneet laajentamaan luovutusvoittoveroa (myyntivoittovero). Siinä maksaja pystyy säätäämään myyntiajankohdan. Päinvastoin kuin perintöverossa, niin luovutusvoittoveroa maksaessa maksajalla on aidosti se rahasumma kädessä.

Entä solidaarisuus, oikeudenmukaisuus ja verokertymä? Pellervon taloustutkimuksen (PTT) mukaan muutoksen myötä verokertymä jäisi jonkin verran nykyisestä, mutta verotus järkeistyisi huomattavasti nykyisestä.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Verokertymää ei ole varaa pienentää eikä se perintöveron kohdalla ole tasa-arvon parantamistavoitteiden kannaltakaan oikean suuntaista. Perintöveron maksua perinnöstä voisi kehittää niin, ettei se pudota yrityksen tai kiinteistön perijän likviditeettiä.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Kaikkia veroja on varaa pienentää, kun pienennetään menoja. Verotus ei voi olla yhteiskunnan itseisarvo.

Ja mikä ihmeen tasa-arvo? Minusta olisi äärimmäisen epätasa-arvoista se, että edellisten sukupolvien meille jälkipolville rehkimän työn tulokset jaettaisiin joillekuille täysin tuntemattomille laiskoille narkkareille, joilta ei vastavuoroisesti ole tulossa itselle koskaan yhtään mitään, ellei sitten puukkoa selkään.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Vai on varaa. Eikö sadan miljardin velkoja tarvitsekaan maksaa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta, joka ei ole niin yksiselitteinen kuin helposti ajatellaan. Kannatan jälleen kerran Ruotsin mallia - siellä osataan tehdä aina vain järkipäätöksiä ja pitää rikkaat omassa maassa..

Muistaakseni Ikean omistajakin palasi Sveitsistä takaisin rahoineen Ruotsiin ja on varmasti hyödyllisempi maalleen nyt kuin omaisuuksineen maailmalla. Saataisiin ehkä Nallekin taas takaisin:)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

On se niin hirvittävä vero kun sukupolvenvaihdoksessa joutuu maksamaan esim. maatilojen osalta keskimäärin 1,1 % veroa tai yrityksien osalta 2,8 % veroa (HE 123/2014).

Lisäksi tutkimukset (VATT lokakuu 2013) asiasta osoittavat että sukupolvenvaihdoksissa investoinnit vähenivät ja osingotmaksut lisääntyvät. Juuri päinvastoin kuin Perheyritysten liitto väittää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Muistaakseni Saksassa on sellainen malli, että perheyrityksen perinneen tarvitsee työllistää ihmisiä 10 vuotta ja sen jälkeen voi jatkaa yrittämistä tai myydä se uudelle omistajalle eli jos myy alle 10 vuotta, joutuu maksamaan veroja.

Juhani Penttinen

Luovutusvoittovero on ongelmallinen tavalliselle perinnönsaajalle joka perii esim. asunnon. Myymisessä ei ole järkeä koska vero lankeaa maksettavaksi. Mitä tämä vaikuttaa asuntomarkkinoihin kun ilmestyy pilvin pimein asuntoja joilla ei voi tehdä kauppaa ?

Toki perillinen voi muuttaa kahdeksi vuodeksi asumaan ko. asuntoon jonka jälkeen sen voi myydä omana asuntona ilman luovutusvoiton veroa. Veikkaanpa että aika vahva paine syntyisi myöskin oman asunnon myyntivoiton verottamiselle.

Toimituksen poiminnat