Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Yrittäjät: Virkamiesten lomista 2 miljardin euron säästöt

  • Valtion kuukausipalkan mediaani oli 3 380 euroa, kun se oli yksityisellä sektorilla lähes 300 euroa vähemmän (3 100 euroa).
    Valtion kuukausipalkan mediaani oli 3 380 euroa, kun se oli yksityisellä sektorilla lähes 300 euroa vähemmän (3 100 euroa).
  • Wikipedia Commons: Bundesarchiv, Bild 183-B0804-0003-002 / CC-BY-SA
    Wikipedia Commons: Bundesarchiv, Bild 183-B0804-0003-002 / CC-BY-SA

Yrittäjät esitti syksyllä, että julkisen hallinnon virkamiesten loma-ajat voitaisiin alentaa samaksi kuin yksityisellä sektorilla. Tällä toimenpiteellä arvioidaan säästettävän jopa kahden miljardin euron edestä. Kyseessä on niin valtava summa, että sillä saataisiin lähes kolmannes nykyisestä budjettivajeesta kurottua kiinni.

Nykyisessä tilanteessa virkamies saa nauttia vuosilomasta - virkauran pituudesta riippuen - 24 päivää, 30 päivää tai jopa 38 päivää. Laskelmissa ei huomioida lauantaita, joten viimeksi mainittu 38 päivää tarkoittaa kahdeksan viikon lomaa. Yksityisen sektorin loma on keskimäärin 30 päivää - ja siihen lasketaan lauantait. Näin ollen yksityisen sektorin palkansaaja saattaa viettää jopa kolme viikkoa vähemmän lomaa.

Ja me vielä päivittelemme kreikkalaisten virkamiesten hullutuksia.

Hallitukselle säästökohde

Tässä vaiheessa luulisi hallituksemme innostuvan! Nyt on löytynyt säästökohde, joka ei näy tavallisten ihmisten arjessa juuri lainkaan. Kuulemmeko pääministeri Alexander Stubbin tai valtiovarainministeri Antti Rinteen suusta esittävän näin selkeää muutostarvetta? No, tietenkään emme. Helpompi on korottaa lähes maailman korkeinta kokonaisverotusta ja leikata lapsilisiä - se on solidaarisuutta.

Valtion virkamiesten ylipitkät loma-ajat ovat kahden miljardin euron säästökohde, josta ei puhuta julkisuudessa juuri lainkaan. Valtiollisen Yleisradion (YLE) kohdalla vaikeneminen on luonnollista, sillä kukapa verovaroista elävä toimittaja haluaisi omia etujaan karsittavan.

Onko virkamies ansainnut ylipitkän lomansa?

Tulisiko virkamiesten sitten ansaita pidempi loma? Ei. Virkamiehellä ei ole samanlaista riskiä irtisanomisesta kuin yksityisen sektorin palkansaajalla - puhumattakaan firmansa menettäneestä yrittäjästä. Samoin myytti “kapeasta leivästä” ei pidä paikkaansa, vaan erityisesti valtion virkamiehet ansaitsevat enemmän kuin yksityisen sektorin palkansaajat. Samaten julkisen sektorin työntekijät käyttävät yksityistä sektoria enemmän veronmaksajien kustantamaa palkallista lisälomaa, joka tunnetaan myös nimellä vuorotteluvapaa.

Tähän asti julkisen sektorin virkamiesten ei ole tarvinnut osallistua solidaarisuustalkoisiin. Olisiko nyt jo korkea aika?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tuotanoin, tuo kaksi miljardia siis sillä olettamuksella, että kaikki julkisen sektorin palveluksessa olevat ovat olleet työsuhteessa yli 15 vuoden ajan, ja heillä on lomaa vuodessa 38 päivää. Kumpikaan ei taida pitää paikkaansa, joten arvio säästösummasta on melkoisesti yläkanttiin.

Siinä olen toki kanssasi samaa mieltä, että julkisen sektorin ja yksityisen sektorin loma-aikojen pitäisi olla samanlaiset.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Näin asia todennäköisesti onkin ja Yrittäjien tarkoituksena on enemmänkin herättää meidän päättäjämme. Lisäksi monet virkasuhteet ovat määräaikaisia, mikä lisää varsinkin nuorien kohdalla epävarmuutta työsuhteen kestosta. Mutta kyllä tästä jotain suuntaa saa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitä yrittäjät pitäisivät siitä, kansantaloudellisesti paljon paremmasta, veihtoehosta, että duunarin vuosiloma pidennettäisiin kahteen kuukauteen - toki nykyisillä kuukausipalkoilla - ja kompensoimiseksi palkattaisiin lisää työvoimaa, jolloin yrittäjät säästäisivät niissä työttömyyskorvauksissa, jotka yrittäjiltä nyt peritään veroina?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ymmärryksesi vuorotteluvapaasysteemistä näyttää olevan olematon. Systeeminä ko. järjestelmä on itseasiassa kokonaistaloudellisesti pikemminkin säästöä tuottava kuin kustannuserä.

Henkilö jää vuorotteluvapaalle hän saa 70% ansiosidonnaisesta (pikkaisen vaihtelee työuran pituudesta johtuen). Hänen tilalleen palkataan ihminen joka sai 100% ansiosidonnaisesta ja kummassakin tapauksessa palkkataso on sama.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Yrittäjien keskustelunavaus on kiinnostava, mutta kuinkakohan realistisesta asiasta puhutaan tuossa "2 miljardin säästössä"? Virkamiehiä ovat muun muassa opettajat, jotka lomailevat joka tapauksessa enemmän kuin yksityisen puolen työntekijät.

Yrittäjien syksyinen tiedote: http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/etusi...

Virkamiehiä edustavan JHL:n ei niin yllättävä näkemys asiasta: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/jhln-aluepaal...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tässä koko uusoikeiston ryhtiliikkeen mahous paljastuukin:

Puhutaan "virkakunnan" vähentämisestä, kertomatta, keistä oikein on kyse.

Puhutaan "hallinnon" vähentämisestä, kertomatta, keistä oikein on kyse.

Puhutaan "julkisen talouden ylisuuruudesta" kertomatta, mikä siinä on "ylisuurta" tai missä raja kulkee.

jne.

Ryhtiliikkeiden suurin ongelma on aina ollut puhtaaksiviljelty populismi, jonka takia, koska mitään ei ole ajateltu loppuun asti, mitään ei koskaan ole saatu, ei saada eikä tulla saamaan aikaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Pitäisikö julkisen palkkoja ja etuuksia laskea..no miten sinne sitten saadaan päteviä virkamiehiä?

Kuka tahtoo mennä pienellä palkalla ja tavallisilla lomilla muiden sylkykupiksi ?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eiväthän ne virkamiehet nykyäänkään mitenkään päteviä ole, eikä se ole edellytyskään virkamiehen hommiin. Pääasiahan on poliittinen puoluekanta ja sopivuus!

Julkinen sektori on vuosikausia vaatinut samaa palkkaa kuin yksityisellä sektorillakin on, niin eikö silloin lomienkin pitäisi vastata yksityisen sektorin lomia!?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli jos ei noilla etuuksilla pätevät hae virkamieheksi niin parempi tulisi vielä huonommilla etuuksilla?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eli ne virkamiehet eivät ole päteviä? Hassua kuinka yhdellä lauseella tuomitaan suomalaiset poliisit, opettajat, sairaanhoitajat, lääkärit, lastentarhojen väki yms kertaheitolla epäpäteviksi. Vai tarkoitatko niitä muutamaa prosenttia julkisen sektorin työntekijöistä johtka ovat jonkinasteisissa hallintoon liittyvissä tehtävissä?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #10

Kommentteihin 8 ja 10

Ilmaisin itseni ehkä hiukan huonosti, mutta en tarkoittanut sairaanhoitajia, palomiehiä, lastentarhojen väkeä tai muuta suorittavia töitä tekeviä, vaan tarkoitin veroviranomaisia, kulttuuriväkeä, kelan henkilökuntaa, sosiaalitoimistojen henkilökuntaa ja muita turhanpäiväisiä paperinpyörittäjiä, joiden ainoa meriitti ammattiinsa on sopivuus ja puoluepoliittinen kanta!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Nyt ymmärrän: Kela ja sosiaalitoimisto ovat turhanpäiväisiä laitoksia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #26

"Nyt ymmärrän"

Oliko kerta ensimmäinen?

Toki myös esimerkiksi Aleksanteri-instituutti, TE-keskukset, VATT, Finanssivalvonta, Suomen pankki, Pankkitarkastusvirasto, Valtakunnansyyttäjänvirasto, Eduskunnan oikeusasiamiehen toimisto, Oikeuskanslerinvirasto ja monet maahanmuuttoon ja kaksikielisyyteen keskittyvät laitokset ja instituutiot ovat nykymuodoissaan aivan turhia!

Samoin monien järjestöjen ja yhdistysten tukemisen voisi lopettaa julkisista varoista, koska ne monesti ovat poliittisten etupiirien ja sidosryhmien hallussa! Jos haluaa yhdistäytyä ja järjestäytyä, sen voi tehdä omilla varoillaan!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #38

Ensimmäiseksi voisi lopettaa urheiluseurojen tukemisen. Huippu-urheiluun menee mijoonia euroja joka vuosi, eikä se hyödytä ketään. Pelkkä rahanreikä, josta on päästävä eroon. Nekin rahat voisi käyttää vaikkapa vanhustenhoitoon.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #60

Myös taiteen ja kulttuurin tukemisen voisi lopettaa ja antaa ihmisten tukea omilla rahoillaan sitä taidetta ja kulttuuria jota itse haluavat tukea. Ei siihen tarvita taiteen ja kulttuurin virkamiestä varastamaan ihmisten rahoja, joita jakaa omien mieltymystensä mukaan sitten eteenpäin!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #68

Näin on. Ja yleisen terveydenhuollonkin voisi lopettaa turhana. Luonnonvalintaa kehiin. Ei siihen tarvita terveydenhoidon virkamiestä varastamaan ihmisten rahoja, joita jakaa sitten eteenpäin! Maksakoot omistaan. Kuolkoot, jos pelimerkkejä ei ole.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #69

Etkö enää muuta keksinyt, kuin rinnastaa kulttuurin ja taiteen parissa työskentelevät virkamiehet, terveydenhuollon parissa työskenteleviin elintärkeisiin työntekijöihin? Aikamoista vääristelyä verrata heitä toisiinsa, koska kulttuurin tai taiteen piirissä työskentelevien vähentäminen, ei uhkaa kenekään henkeä, kuten terveydenhuollosta vähentäminen tekee!

Pääasia ei näyttäisi olevan asiallinen keskustelu blogin aiheesta, vaan keskustelun voittamisen yrittäminen keinolla millä hyvänsä! Valtiomme on kuitenkin lähes selvitystilassa ja jostain virkamiehistöstä pitäisi yrittää karsia!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #78

Samanlaisia loisia kaikki virkamiehet. Miksi minun muka pitäisi osallistua sinun terveytesi hoitamiseen ja ylläpitämiseen?

Miksi joku pirskatin patsas keskellä toria pitäisi maksaa verotuksella. Maksakoot torillakävijät itse, ettei tarvitse veronmaksajilta varastaa.

Miksi ylipäätään muka pitää tehdä jotain yhdessä? Ei poliisin lopettaminen kenenkään terveyttä uhkaa. Pois siis moinen varastamalla rahoitettu elin. Ja kenen terveyttä tai henkeä muka uhkaa oikeuslaitoksen lopettaminen? Loisia, varkaita ja yhteiskunnan elättejä kaikki!

PS: Asiallisuutta á la Markku Laitinen: "Eiväthän ne virkamiehet nykyäänkään mitenkään päteviä ole, eikä se ole edellytyskään virkamiehen hommiin."

Jokunen lääkäri, sairaanhoitaja tai muu virkamies voi olla Lehtisen kanssa toista mieltä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #82

Oho! Pääsit siis jotenkin poistattamaan vastaukseni sinulle ja korjaamaan viestissäsi olleet väärät tiedot. Kymmenen pistettä siitä sinulle, mutta lopetan tämän keskustelun tähän ja perustelen miksi sen teen!

Eilen lähdin eräältä ystävältäni illalla noin yhdentoista aikaa autollani kotiini. Kesken matkan jouduin poliisin psyykkaamisen kohteeksi -kerta ei ollut ensimmäinen- ja koska sitä tehtiin selvästi sen takia, koska kirjoitin tähän ketjuun virkamiesten vähentämisen ja lomien supistamisen puolesta, niin peloissani virkamiesten henkisestä väkivallasta lopetan kirjoittelemisen hyvän asian puolesta painostuksen takia. Ja siksi jotta tämä henkinen väkivalta ei muuttuisi ruumiilliseksi väkivallaksi maamme viranomaisten puolelta!

Peloissani joudun myös kannatamaan sitä ettei virkamiehiä pidä suinkaan vähentää, vaan lisätä ja samoin heidän lomiaan ja varsinkin poliisin lomia ei pidä supistaa, vaan pikemminkin lisätä! Joten hyvät poliisit jotka seuraatte tätäkin kirjoittelua, voitte lopettaa henkisen psyykkaamisenne!

Veikko Kuivanen Vastaus kommenttiin #15

Ahaa. Esimerkiksi verovirkailijoiden, näyttelijöiden ja sosiaalityöntekijöiden työ ei siis ole "suorittavaa". Kumma kyllä, minulla on noistakin ammattiryhmistä hyvin erilainen käsitys. Kokemukseni mukaan useimmat heistä tekevät töitä hiki hatussa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #73

Sanotaan että laiskalla tulee hiki syödessäkin! Mutta on oikeata sosiaalityötä tekeviä, jotka ovat hyvinkin tarpeellisia, ja sitten on näitä turhanpäiväisiä paperinpyörittäjiä, joista minä vähentäisin reilusti henkilökuntaa!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #79

Voisitko yksilöidä noita "turhanpäiväisiä paperinpyörittäjiä" sosiaalitoimessa, niin tietäisimme mistä virkatehtävistä puhut.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

#5 Nauratti niin, että meinas kahvit purskahtaa syliin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kirjoitukseksi ilmentää naisvihaa, sillä julkisen sektorin työntekijöistä 80 % on naisia. Naisten lomia haluttaisiin lyhentää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Olisi tietysti tasa-arvoisempaa, että julkisen ja yksityisen sektorin loma-ajat olisivat samat, mutta tuosta euromääräisestä säästöstä en olisi niin varma. Jotta lomien lyhentämisestä voisi ylipäätään syntyä säästöjä, niin pitäisi olettaa, että virkamiehet tekevät töissä ollessaan jotain hyödyllistä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Lääkäri tai sairaanhoitaja ei siis tee hyödyllistä? Tai opettaja ja poliisi? Tai vaikkapa katujen kunnossapidosta vastaavat ihmiset...

Jouni Nordman

Eikö silloin juuri olis hyvä että nämä alat tekisivät samat lomat, sillä saataisiin oppilaiden vanhemmille loma ajaksi paikka, rikokset selvitettyä ja potilasjonot poistettua.

Toisaalta valtion hallinnon voisi lomauttaa kolmasosan ajaksi, sillä se ei juuri vaikuta mihinkään oleellisesti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Heh, yritin olla hauska yleistämällä. Jos vakavasti puhutaan, niin tokihan virkamiehissä on myös heitä, jotka tekevät tuikitärkeää ja tarpeellista työtä, kuten vaikkapa mainitsemasi lääkärit, sairaanhoitajat ja osa opettajista ja poliiseista. Virkamiehistössä on kuitenkin paljon sellaisia, joiden työ ei ole hyödyllistä, vaan päinvastoin haitallista. Vaikka nyt esimerkiksi näitä luistinratojen kyttääjiä tai alkoholilain sorvaajia. En ole varma kumpia on enemmän, mutta pelkään, että jos virkamiesten työaikaa pidennetään, niin tuloksena on lisää kyttäämistä ja taimia jo ennestäänkin tiheään pykäläviidakkoon.

Veikko Kuivanen Vastaus kommenttiin #47

Virkamiehellä ei ole minkäänlaista oikeutta "sorvata" esim. Alkoholilakia, jonka eduskunta on meille viisaudessaan säätänyt. Virkamiehen tehtävä on valvoa, että lakia – huonoakin – noudatetaan. Fiksu virkamies tulkitsee lakia niin käytännöllisesti kuin voi, mutta esim. Alkoholilaissa ei ole mitään tulkinnanvaraa sen suhteen, saako yleisellä paikalla olla alkoholijuomamerkin mainostölkki. Ei saa. Se on uusissa pykälissä yksiselitteisesti kielletty.

Vantaan luistinratajupakka on taas esimerkki päinvastaisesta. Siitä, kuinka virkamies näkee pykälien estävän jotain sellaista, mitä ne eivät estä. Kyseisen virkamiehen lausunnot olivat aivan käsittämättömiä ja osoittivat suurta erkaantumista todellisesta elämästä.

Markku Laaksonen

On erikoista että julkinen sektori yhä nauttii poikkeavia etuja työsuhteissaan. Seikka lienee jäänne virkamiesrälssin eduista sääty-yhteiskunnan ajoilta, joka tulee uudistaa pikimmiten.

Samalla tulee toteuttaa määrän ja laadun suhteen henkilökohtainen kannustava palkkausjärjestelmä julkiselle puolelle. Ei liene kovin vaikea asia, veronmaksajien tehtävä ei ole ylläpitää mukavaa tehotonta julkista sektoria, järjestelmän on oltava tuottava.

Virkamiehistö ei koskaan tule oma-alotteisesti kehittämään järjestelmää, vatarinta on sisäänrakennetu, kuten Kalevan artikkeli 15.01.2015 kertoo.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minulle on jo se ja sama miten lyhentäisivät lomia, mutta miten loman lyhentäminen loisi uutta rahaa? Itse kun aikoinaan nuorena miehenä aloitin valtion palveluksessa, niin nimenomaan porkkanana oli ikälisien lisääntyminen ja lomapäivien karttuminen palvelusvuosien lisääntyessä. Noilla eduilla sitä palkittiin valtion pitkää ja kapeaa leipää ja oli minusta hyvä järjestelmä.

t, seppo leskinen

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Etenkin Marko Kivelä otti esiin painavia argumentteja.

Koska blogisti esittää tällaista ja yrittäjillä on riskinsä mutta myös vapautensa ja vaurastumismahdollisuutensa, jota tavallisella virkamiehellä (opettaja, sairaanhoitaja, palomies, konstaapeli, lastentarhanopettaja, kirjastovirkailija...) ei ole, on kysyttävä: ilmaiseeko oikeaa laitaa edustava blogisti kateutta? Onko näiden virkamiesten etu pois blogistilta?

Asiaintilan korjaamiseen päästään palauttamalla yhteisövero takaisin normaaliin 26:een (se oli ja on yhä aivan sopiva) prosenttiin, puuttumalla viimein harmaaseen talouteen (vaikka Kokoomus ja RKP sen tutkimista eivät tahdokaan), laskemalla ALV-kantoja edes vähän lähemmäs Saksan tasoa, jolla saadaan edes normaali kulutuskysyntä palautettua (ja yrityksille tuottavaa toimintaa), palauttamalla valtionsuusjärjestelmä normaaliksi (jolloin edes alkeellinen alueellinen tasa-arvo voi toteutua), tekemällä pääomavero aidosti progressiiviseksi, kuten on asianlaita vaikkapa Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Japanissa muuten juuri laskettiin yhteisöverokantaa 34,6 prosenttiin, vrt.

Japani höllentää yritysveroa – nyt 34,6 %
http://yle.fi/uutiset/japani_hollentaa_yritysveroa...

Ja kyllä: työantajan sivukuluja pitää alentaa, eläkkeitä on rahastoitu noin 170 miljardia euroa ja täss äsuhteessa Suomi kuuluu Unionin ns. asiansa hyvin hoitaneisiin jäsenvaltioihin. Osa kulujen laskemisesta voisi olla pysyviä, osa muutamaksi vuodeksi, jos halutaan uskoa, että euron ja Unionin varassa ylipäänsä asiat voisivat jotenkin korjaantua. Alv-velvollisuuden alarajaksi voidaan ottaa 100 000 euroa, kuten Itsenäisyyspuolueessa esitämme ja työn sivukulujen määräytymiseksi otetaan henkilöperusteen sijaan työn jalostusarvo - oletan, että tässä on porkkanaa myös oikeistolaisen hyväksyä ja arvostaa.

Suomessa myönnetään vuodessa noin 23 miljardia erilaisia verohelpotuksia, ja tästä jättisummasta voidaan varmasti karsia jotakin. Erilaiset ilmaistyöllistetyt (työkokeilu, kuntouttava työtoiminta, palkaton pakollinen harjoittelu...) vääristävät kilpailuasetelmia, ja tämä toiminta on laajenemassa. En tyystin tuomitse näitä malleja, jos joku oikeasti katsoo pääsevänsä paremmin takaisin työelämään, mutta kilpailua ja työllisyyttä sekä yritysten selviytymistä ajatellen kaikkea tätä toimintaa on toteutettava vain vapaaehtoisuuden pohjalta ja niin, ettei työttömyyttä lisätä.

Mikko, kateudesta sinun ja yrittäjien on kuitenkin aihetta luopua, se kun ei rakenna mitään. Toisissa toimenkuvissa kun on haittoja kuin myös etuja joita toisissa ei ole ja päinvastoin. Eikö se riitä?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Samat edut ja vapaat. Miksi teen pitkää päivää? Saadakseni maksaa enemmän veroja, jotta toisilla on pitkät lomat ja vähän työtunteja.

EI TULE KAUPPOJA KUIN PAKOLLA.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Mun mielestä on kyllä hyvä säästökohde. Ja siis voihan ne pitää palkatonta vapaata edelleen, jos töitä ei ole, mutta siis palkallista lomaa voisi olla sama määrä kuin yksityiselläkin. Onhan noi virkamiesten palkat aika lailla yläkanttiin muutenkin, joten suurempaa taloudellista vahinkoa niille tuskin tulee. Kovien säästöjen aikana tämä olisi sellainen säästö, josta ei tule mitään traumoja tai ongelmia yhteiskuntaan. Enemmänkin sellainen tasapainoittava juttu. Jos nyt vertaa vaikka opintotukien leikkauksiin, tai terveydenhuollon leikkauksiin, tai koulutuslaitoksien leikkauksiin jne.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Voisitko antaa esimerkin virkamiehen "yläkanttiin" olevasta palkasta verrattuna samaa tekevän palkkaan "ykstyisellä" sektorilla?

Kiitos jo etukäteen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Osliko näin että että virkamies joka neuvottelee palkoista olisi yhtä tarkka rahoista kuin rahojen omistaja.
Oma kokemukseni joka on pientä ei aikanaan toiminut vertailussa yksityisellä sektorilla palkka esimiehillä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos työuria halutaan pidentää, pitäisin ensisijaisena nuorisotyöttömyyden ehkäisyä, koska työuran huono alku tarkoittaa usein myös sen huonoa jatkoakin ja syrjäytymistä.

Ellei nuorten syrjäytymiseen koulutuksesta ja työelämästä puututa, en pidä mitenkään mielekkäänä sellaisten henkilöiden väkinäistä patistamista lisätöihin, jotka jo ovat esim. työelämässä hieman pidemmin loma-ajoin, hyväksyttävistä syistä ja omasta tahdostaan osa-aikaisia, kuten osa-aikaeläkeläiset tai hyväksyttävistä syistä töistä korvauksellisella vapaalla, kuten pienten lasten vanhemmat tai vuorotteluvapaalaiset.

Tuntuu siltä, että Kokoomuksen ja joidenkin elinkeinoelämän piirien tarkoituksena on yrittää tehdä työelämästä nykyistä paljon enemmän etenkin matalapalkkaisempia työntekijöitä orjuuttavaa ja loppuun kuluttavaa, oikeus toimeentuloon ja sen vaarantuminen pitkäaikaistyöttömyyden tai epätyypillisten työsuhteiden seurauksena sitävastoin tuntuu olevan sivuseikka.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Voi Mikko Savelius, mihin paskamiinaan astuit! Ylipitkistä lomista nauttivat "julkisen sektorin virkamiehet" ovat 2/3 naisia. Ja kun kaikki puolueet ovat feministisiä, ehdotuksesi ei tule menemään koskaan lävitse.

Itse olen laskenut, että jos Suomessa olisi vain yksi työehtosopimus ja se tehtäisiin demokraattisesti (eli enemmistön työehtosopimusten mukaan), meillä ei olisi palkkaeroa naisten ja miesten välillä nimeksikään. Jos kaikille korvattaisiin ylityöt, niin kuin julkisella sektorilla on käytäntö, erot kokonaistyöaikaa tekevien miesten ja naisten ylitöissä katoaisivat ja virallinen palkkaero kutistuisi noin 10 %.

Miltei koko 18 % palkkaero aiheutuu nimittäin erosta tehdyissä vuosityötunneissa, erosta ns. kokonaistyöaikaa tekevien ylitöissä, sinun mainitsemistasi lomissa, erosta viikkotyöajoissa, erosta palkallisessa ruokatunnissa, erosta työehtosopimuksen mukaisissa sairasvapaissa jne. Kaikki nämä erot poistuisivat, kun kaikilla olisi sama työehtosopimus.

Jos kaikilla suomalaisilla olisi sama työehtosopimus, miesten ja naisten tasa-arvoisesti lasketussa palkkaerossa tehtyä työtuntia kohden laskettuna jäisi ainoastaan ero sairaspäivissä (alle 1 %) ja äitiysloma-ajan palkka (alle 1%). Niistäkin päästäisiin helposti eroon, jos työnantaja ei maksaisi sairasajalta, äitiys-, isyys-, vanhempainvapaalta eikä tilapäiseltä lapsen sairasajalta mitään palkkaa, vaan korvaus siirrettäisiin KELA:n korvattavaksi.

Näin helpolla naisen ansiotaso saataisiin samaksi kuin miehen. Mutta uskotko, että Samapalkkaisuusohjelma haluaa kuunnella järjen ääntä?

Ei, se haluaa jatkossakin, että naisille maksetaan samat kuukausiansiot kuin mieheille työpanoksen suuruudesta välittämättä, vaikka miehet tekevät noin 20 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset.

Käyttäjän kimmokautio kuva
Kimmo Kautio

Yrittäjien esitys on silkkaa propagandaa. 3/4 kuntien työntekijöistä on terveydenhuollon, sivistys- ja sosiaalitoimen henkilökuntaa. Hoitsuja, opettajia, sos.työntekijöitä, joilla henkinen kuormitus ja palkkataso on sellainen, että ovat lomansa ansainneet, jos ne nyt edes kaikilla ovat pidempiä. Minä en ainakaan kadehdi esim. opettajien lomia yhtään. Sitäpaitsi koulu- ja päiväkotimaailmassa on yleistynyt käytäntö, että määräaikaiset työntekijät pannaan kesäksi pihalle, jolloin he eivät todellakaan ole millään lomilla, vaan kilometritehtaalla kesän.

Melkein 550 000 virkamiehen mukaan noiden laskelmien tekeminen ei ole realismia nähnytkään.

Kokonaan toinen asia on, että jos nykyisillä tunneilla pärjätään, niin työaikaa lisäämällä tuottavuus vain laskee, koska tuottavuus ei korreloi työajan kanssa.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Keskusteluissa nousee esiin näkökanta, jonka mukaan suurin osa julkisen sektorin työntekijöistä tekee työtä sivistyksen sekä sosiaali- ja terveyspuolen tehtävissä. Näiltä alueilta löytyy runsaasti matalapalkkaisia ja/tai raskasta työtä tekeviä, jolloin yksityistä sektoria pidempi loma olisi ikään kuin "ansaittu".

Tässä kohdin on hyvä tiedostaa kaksi asiaa: Ensinnäkin myös yksityiseltä sektorilta löytyy runsaasti tehtäviä, jotka ovat matalapalkkaisia ja/tai raskaita, kuten siivous, vartiointi, rakennus jne. Toiseksi paremmat edut (esim. loma) olisi järkevämpi kohdistaa ammatin mukaan, eikä kollektiivisesti koko sektorin mukaan. Yrittäjien ehdotuksessa kaikki palkansaajat saisivat lähtökohtaisesti saman verran lomapäiviä. Ei sen enempää eikä sen vähempää.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Valtion ja julkisen puolen palkat ovat paremmat kuin yksityisellä puolella.Selvemmin voisi ottaa esiin sen,ketkä näistä valtion ja julkisen puolen virkamiehistä ,johtajista jne.ovat niitä ,joiden eduista vosi karsia.
Siellä kun palkitaan näitä tuhansien eurojen bonuksilla ja johtajatasolla ovat palkkojaan nostaneet pilviin.Tähän puuttui Niinistökin ,kummasteli näiden suuria liksoja.

Yksityisellä puolella ei irtisanomisuojaa olekkaan,kuten näillä tiettyjen julkisen ja valtion palveluksessa olevilla on.Ei kannata nyt sekoittaa siivoojien palkkoja paperin pyörittäjiin,kuten es.vartiaisen kaltaiset 9000kk.tienaavat,joiden lomat ynm.edut ovatkin sellaista,johon ei yllä yksityisellä puolella edes johtotason kaverit.

Vaikka toisaalta,yksityisten palveluksessa olevat miehet ja naiset tienaavat alle 2000 ,kun kunnan tai valtion työntekijä saa yli 2000,samasta duunista.Että silleesti.Mitä tulee sijaisiin jne.niitähän ei säästösyistä enää palkata.Että se siitä työllistävästä vaikutuksesta,jos joku keksii vuorotteluvapaalle jäädä.Ei sinne joka poika tai tyttö lähdekkään.Ainoastaan ne,joiden suhteet pelaa sinne verkostoon.

No,mikä sitten tekee julkisen tai valtion palveluksessa olevasta tehokkaamman,paremman,taitavamman tekijän??Miksi julkisella puolella kestää kuukausi määriä yksinkertaisen asian hoitaminen?Miksi asiakas ei ole se tärkein,vaikka palkan maksaakin ?Miksi ei tulosta tarvitse syntyä?Valtion palveluksessa sama juttu.Tulosta ei vaadita,kuten yksityisellä puolella.Huomaa siitäkin jo ,missä jamassa on suomen maa.

Yritys tai yrittäjä ei voi olla asiakasta palvelematta,tulee konkurssi.Kahvittelut ja kokoustamiset on jätettävä sinne kotioloihin.

Irmeli Koivuhalko-Pyjama

Vai että turhia suojatyöpaikassa olevia paperinpyörittäjiä pääsisi vielä rokottamaan. Pitää nyt sairaanhoitajien ja opettajien lisäksi mainita:

Kelan ja sossun pienipalkkaisilta ylityöllistetyiltä työntekijöiltä pitäisi vielä ainut järkeväkin etu viedä sen lisäksi, että saavat kuulla aggressiivista haistattelua päivittäin?

Kuka noihin hommiin enää haluaa jos ainoa plussa, ylimääräinen vapaa-aika, viedään?

Sovitaan yrittäjille sama palkkakatto ja samat säännölliset työajat sekä sama byrokratia. Sitten kun ovat samalla linjalla on oikeus huudella vieraisiin pöytiin. Huh huh sanon minä.

Jorma Lehmonen

Mihinkähän nämäkin laskelmat nyt sitten perustuvat. Lukuja pöytään ! Ei tämmöinen tiedottaminen ole sen paremmin yrittäjien kuin palkansaajienkaan etu.

Sitähän ei sovi kieltää etteikö virkamieskunta jo pelkästään EU:n ansiosta ole kasvanut räjähdysmäisesti mutta eihän siitäkään mitään EU-uskovaisten takia kirjoiteta.

Yrittäminen muuten on jokaisen oma valinta. Jos et itseäsi yrittämällä voi elättää kannattaisi silloin harkita muiden palvelukseen siirtymistä. Nämä "periksi en anna" yrittäjät vain vääristävät kilpailua polkemalla hintoja. (Nyt taisin sohaista muurahaispesää)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

"Yrittäminen muuten on jokaisen oma valinta. Jos et itseäsi yrittämällä voi elättää kannattaisi silloin harkita muiden palvelukseen siirtymistä. Nämä "periksi en anna" yrittäjät vain vääristävät kilpailua polkemalla hintoja."

Parasta kun kaikki vain menisivät kiltisti valtiolle töihin ja valtio jakaisi tuloksen tasapuolisesti. Eikun hei, tätähän onkin jo kokeiltu esimerkiksi N-Liitossa ja Kuubassa ja tosi kliffasti meni!

On stubidoa viitata omaan blogiinsa, mutta entäpä jos v...uttaa tämä "kannattaisiko harkita muiden palvelukseen siirtymistä"?

http://reijahaapanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1617...

Heli Hämäläinen

Virkamiehillä ei ole vapaata autoetua. Se pitää poistaa. Omalla palkalla ostetulla autolla vaan töihin.

Markku Laaksonen

Heli Hämäläinen olettanee, että vapaa-auto etu on vapaa, siitä maksetaan verotusarvon mukaisesti. Hyöty ei ole suuren suuri, eikä suinkaan kaikilla työntekijöillä.

Heli Hämäläinen

Siinä kaikenlaiset toimitusjohtajat työntävät oman huushollinsa kustannuksia firmoilleen. Autotkin ovat isoja ja parempia kuin virkamiesten vanhat kotterot. Veroa saisi tuntuvasti nostaa niin että tämä veronkierron muoto tulisi kertakaikkisen kannattamattomaksi.

Heli Hämäläinen

Mikko Saveliusta taitaa kalvaa tämä valtion uusi henkilöstöpolitiikka, jossa virkamiehet on ajettu ulos työhuoneistaan isoihin maisemakonttoreihin pieniin työnurkkauksiin. Samoin perinteiset sihteerien tehtävät on vyörytetty virkamiesten itsensä tehtäviksi. Tämä luonnollisesti vähentää ikkunanpesua ja työvoiman välitystä, joka on Mikon elinkeino.

Kunhan tuottavuusohjelma heittää puolet virkamiehistä ulos eläkkeelle tai kortistoon ja toinen puoli alkaa tehdä etätyötä omien ikkunoidensa takaa, Saveliuksella alkaa myös virkamiestyyppinen elämä yli 10 vuotta vanhan auton kanssa.

Osa virkamieskunnasta voi pelastautua lisäksi EU-byrokraateiksi, joiden etuihin eduskunta on voimaton puuttumaan. Samoin konsultin uralla ei kukaan ole määrittelemässä minkälainen hiekkalapio ja sanko -yhdistelmä on virkamiehelle se ainoa ja luvallinen. Se on kokoomuslaista yrittämistä, rahat siihen tulevat julkiselta sektorilta.

Tiedoksi suurelle yleisölle, että tuo 38 päivän lomaoikeus koskee vain yli 15 vuotta palvelleita. Se on siis eläkkeeseen verrattava etu.

Vesa-Matti Mesia

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Heli Hämäläinen

Samaa mieltä, tuollaiset tukipalveluyrittäjät kuten Mikko Savelius joutunevat aivan ensimmäiseksi karsittavien joukkoon kun julkinen sektori saneeraa. Ei tarvita enää siinä määrin hänen palveluksiaan.

Tässä esimerkkiyritys, toimitusjohtajana on Mikon täyskaima

http://www.tasolaiset.fi/yhteystiedot.php

Vesa-Matti Mesia

Niin olen kyllä Mikon kanssa aivan samaa mieltä, että julkisen sektorin lomat ovat kohtuuttomat pitkät.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Säästöjä tarvitaan, siksi myös tämä ehdotettu vaihtoehti tulisi tutkia ja käyttää. Toivottavasti ajatus etenisi eteenpäin, epäilenpä sitä. Virkamiesten etuuksiin ei niin vaan kosketakkaan, tulee kamala meteli ja politikointi jyrää kaiken.

Yhteistä todellista vastuunkantoa ei yhteiskunnassamme enää ole. Jokainen pitää kiinni saavutetuista eduista ja kaikkein hanakammin ne joiden edut suhteessa muihin ovat suuremmat.

Heli Hämäläinen

On jännää, että Kokoomus on vanhana virkamiespuolueena näin voimakkaasti vastaan kannattajiensa etuja. Ikään kuin julkisen sektorin lomat tai eläke-edut kaataisivat tai pelastaisivat maan. 38 päivän loma-oikeus on vanhan ikälisäjärjestelmän jäänne, jossa viimeinen ikälisä tuli 15 vuoden töissäoppimisen jälkeen. Merkittävä osa julkisen sektorin töistä on asiantuntijatöitä, joissa tulee osata oma alue lainsäädännöstä virheettömästi soveltaen sitä kansalaisiin.

Koska virkamies soveltaa lakia perustaen tai lakkauttaen kansalaisten oikeuksia hakemuksesta tai tosiasiallisesti käyttäen julkista valtaa, virkamiesten toimiminen yksityisellä puolella on esim. esitutkintaviranomaisten osalta lainsäädännöllä kiellettyä. Uudistettaessa virkamiesten lomia tulisikin mahdollistaa kaikille viranomaisille toimiminen myös yksityisbisneksissä, ja mahdollisuus firmojen kautta järjestää ansiotulojaan pääomatuloiksi. Ja tarvittaessa lomailla kannattavan bisneksen varassa niin pitkään kuin huvittaa.

Veikko Kuivanen

Sana "jäänne" viittaa siihen, että jokin ei ole enää tästä ajasta. Olet siis samaa mieltä siitä, että virkamiesten pahimmillaan 38 päivän lomista pitäisi vihdoin luopua?

Kukaan ei nykyäänkään kiellä virkamiestä vaihtamasta työpaikkaa yksityispuolelle. Valitettavan harvoin heidän osaamistaan firmoissa (paitsi niissä jotka ovat riippuvaisia julkisista hankinnoista) arvostetaan. Virkamies saa myös olla osakkaana yrityksessä, joskaan ei sellaisessa, jonka toimintaan virkamies voi virkatyössään vaikuttaa. Mutta ei yksityisfirmoissakaan työntekijät saa olla osakkaana kilpailevissa yrityksissä, ainakaan ilman lupaa.

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #74

En ole. Mielummin luovun siitä XXX -mitalista. Muutenkin tässä kuudetta kymmenettä käyvänä alkaa miettiä leppoistamista. Mökillä puutarhan laittamista ja kalastamista.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ensimmäinen asia mitä tehdä pitäisi olisi kuntaliitosten viiden vuoden irtisanomissuoja.
Se kun vielä jatkuu, jos tulee uusi kuntaliitos. Muistan lukeneeni, että esimerkiksi Kuopiossa tuo suoja on vuoteen 2020.
Tästä voisi lähteä.
Ensimmäinen askel voisi olla, ellei tuosta luopua voisi, olisi kenties se, että yhdellä työntekijällä voisi olla vain yksi tuollainen suoja, ettei se jatkuisi hamaan ikuisuuteen!
Kuntaliitosten säästöt? kyllä tuohon irtisanomissuojaan menevät. Kunnille kun aivan varmasti jäävät ainakin ne, jotka eivät mihinkään muuhun kelpaan.

Käyttäjän AiriMantovaara-puolakka kuva
Airi Mantovaara-puolakka

Rovaniemen kaupunki ja mlk liittyivät 2005. Virkmiehillä (erityisesti johtajilla) oli 5 vuoden "irtisanomissuoja, työsuoja...ym.") Nyt on vuosi 2015. 10 vuotta ne samat jäärät vain istuvat kaupungintalolla ja palkka juoksee.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ehkä niillä on siellä ihan jopa töitä. Jos joku istuu tyhjän panttina, eikä tee mitään, kerro meille, kuka. Joohan?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Nykyinen työntekijämäärä Rovaniemellä: Henkilöstön määrä 31.12.2012, 3 516.

Kuinka paljon se oli noissa kahdessa yhteensä 2005, kun kunnat yhistettiin?

Jyrki Paldán

"Tähän asti julkisen sektorin virkamiesten ei ole tarvinnut osallistua solidaarisuustalkoisiin. Olisiko nyt jo korkea aika?"

Ovat kyllä osallistuneet. Säästökuuri on heijastunut käytännössä kaikkien julkisen puolen työntekijöiden arkeen. Tuo näkyy esimerkiksi työttömyytenä, ylitöinä, ylikuormituksena, luokkakokojen kasvuna ja resurssien laskuna. Pelataan vielä "ajatelkaa vanhuksia" - kortti; vanhainkodeissa ei aina resurssipulan ja kiireen vuoksi keretä ulkoiluttamaan vanhuksia lähellekään joka päivä. Tuo on äärimmäisen raastavaa niin asukkaille kuin työntekijöillekin.

On kyllä ihan harkinnanarvoista josko julkisen puolen palkkoja pitäisi jäädyttää tai lomia laskea. Oikein tehtynä ja kohdistettuna se voisi olla erittäin hyödyllistä. Huonosti tehtynä se taas on kuin housuihin kusemista pakkasella. Työkyvyttömyyteen ja loppuunpalamisiin ei ole varaa.

Kuka sen sijaan ihan oikeasti voisi osallistua niihin solidaarisuustalkoisiin ovat pääomatuloista nauttivat hyvätuloiset. Nykyinen käytännössä regressiivinen verotus on tragikoominen vitsi. Tasaverokin olisi parempi, mutta progressiivinen vero optimaalinen. Se opittiin kantapään kautta 1900-luvun jälkipyykeissä, mutta me Toopet onnistuttiin se jo unohtamaan. Toinen hyvä asia olisi omaisuusvero finanssivarallisuuteen. Asunto-, auto- ja maaomaisuuttahan verotetaan jo, miksei muuta varallisuutta?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kenet suoraselkäisen oikeistolaisen olisikaan helpompaa syyllistää kuin sellainen, jonka tekemisistä ei mitään tiedä eikä ymmärrä; viranhaltija?

Käyttäjän AiriMantovaara-puolakka kuva
Airi Mantovaara-puolakka

Ei ne työntekijät ole mitään "tekijöitä". Kouluja on lakkautettu mlk;n alueella ainakin 10 ja opettajat, siivoojat, keittäjät ja talonmiehet jäivät työttömiksi. Tiedän entisen opettajan vaimona, itse olin opettaja Ylitorniolla.

Käyttäjän AiriMantovaara-puolakka kuva
Airi Mantovaara-puolakka

Harmi, etten kertonut, että kunta on nykyään Rovaniemi.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Virkamiesten palkat tulisi sitoa maan keskipalkkoihin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Otetaanko laskettaessa mukaan virkamiesten palkat?

Entä yritysjohtajien palkat?

Luottamustoimessa olevien palkat?

jne?

Jouko Kääriäinen

Opettajien työpäivien määrä 188 vuodessa - ?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

"Tulisiko virkamiesten sitten ansaita pidempi loma? Ei. Virkamiehellä ei ole samanlaista riskiä irtisanomisesta kuin yksityisen sektorin palkansaajalla - puhumattakaan firmansa menettäneestä yrittäjästä. Samoin myytti “kapeasta leivästä” ei pidä paikkaansa, vaan erityisesti valtion virkamiehet ansaitsevat enemmän kuin yksityisen sektorin palkansaajat. Samaten julkisen sektorin työntekijät käyttävät yksityistä sektoria enemmän veronmaksajien kustantamaa palkallista lisälomaa, joka tunnetaan myös nimellä vuorotteluvapaa."

Onko arvon blogista tutustunut mihinkään merkittävään taustamateriaaliin ennen blogin kirjoittamista tai kurkannut lukujen (kuukausipalkka) taakse? Miksi valtion keskipalkat on yksityistä suuremmat? Minäpä kerron: koska valtiolta on karsittu paljon toimintoja ja pyritty jättämään jäljelle vain ydintoimintoja. Näin ollen samalla kun talonmiehet ja siivoojat on ulkoistettu, on jäljelle jäänyt suhteessa entistä enemmän korkeasti koulutettua porukkaa. Katsoppa vaikka valtiolle.fi, mitä porukkaa haetaan valtiolle töihin ja mitkä on vaatimukset? Lähes kaikkiin korkeakoulututkinto. Ja jos oikeasti haluat vertailla yksityistä ja julkista sektorin työntekijöitä, niin olisi reilua ottaa mukaan myös tehtäväkohtainen palkkavertailu. Valtiolla toistuu kaava: mitä vaativampi ja korkeampi tehtävä, sitä pahemmassa palkkakuopassa olet. Eikä siinä mitään, lyhennetään lomaa ja otetaan lauantait lomapäiviksi, mutta poistetaan palkkataulukko ja annetaan mahdollisuus rekryssä esittää palkkatoivomus. Samoin annetaan mahdollisuus pyytää työnantajalta palkankorotusta. Lisätään myös tulospalkkaus.

Toki voidaan julkisensektorin työntekijöiltä karsia edut, lyhentää lomat yms. ja jättää palkkakuoppaan. Kun entistä isompi osa julkisen sektorin työntekijöistä on korkeasti koulutettuja, niin yhä enemmissä määrin ihmiset lähtevät palkkojen ja edun mukana muualle. En usko, että se on kenenkään etu, varsinkaan kun julkista sektoria ei voi kokonaan ajaa alas.

Ja toisekseen, onko blogista seurannut yhtään julkisen sektorin supistamista viime aikoina? Varmasti olet huomannut, että joka hallinnon alalla haetaan säästöjä ja kun valtion suurin menoerä henkilöstö, niin... Eikä siinä mitään, supistetaan vaan koska siihen on tarvetta, mutta hallitus, jonka pääpuolueena edustamasi kokkeli istuu, ei kykene selvästi esittämään, että mitä palvelua jatkossa tuotetaan. Pyritään täysin hallitsemattomasti leikkaamaan ja kuvitellaan, että sama palvelu ja samalla henkilöstöllä on mahdollista. Mutta ei, se ei vaan ole.

"Tähän asti julkisen sektorin virkamiesten ei ole tarvinnut osallistua solidaarisuustalkoisiin. Olisiko nyt jo korkea aika?"

Minä kun luulin, että meillä on vain yksi populistipuolue. Luulin väärin.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Ei yrittäjien, palkansaajien, pienituloisten, eläkeläisten, työttömien, sairaiden ja muiden huono osasten veroilla kyetä kattamaan kuntaalan ammattiliittojen henkilöstömenoja, Kuntien työpaikat on tarkoitettu toimenpiteisiin joilla ylläpidetään kuntalaisten erilaisia tarpeita, rahamäärällä jonka kuntalaiset kykenevät kohtuudella kustantamaan . Tämä ei ole enää demokratiaa, tämä on kuntamafiaa, tässä on unohdettu tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus kuntalaisia kohtaan, kun ei ole päivitetty palkkakustannusmenoja + muita etuisuuksia Valtion ja Kuntien verotuloihin kuntaliiton valtuustoissa ja hallituksessa, myös nämä tahot ovat syyllisiä , ja saatettu siten, kunnat ja asukkaat velka ahdinkoon, nykyiset verojen korotukset erilaisine palvelu ym. maksujen korotuksineen on toisten kuntalaisten ryöstämistä, jossa suurimpina kärsijöinä ovat kunnan heikompiosaiset/vähävaraiset. Tämä näkyy arjen elämisessä meillä kaikkialla, myös yrittäjillä,yrityksiä menee konkurssiin, jotka kovan julkisen sektorin kustannuspaineen takia vähentävät työväkeä, myös kotimainen ostovoima on huvennut, .Kun tulot vähenee, niin kunnat ja valtio velkaantuu, hyvinvointia tuottavat tahot supistuu ja ruokajonot pitenee.

Toimituksen poiminnat