Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Maailman rikkaat rikastuvat, mutta...

  • BKT per henkilö kasvaa maailmanlaajuisesti...
    BKT per henkilö kasvaa maailmanlaajuisesti...
  • ...ja äärimmäinen köyhyys vähenee. (Lähde: World Bank Data)
    ...ja äärimmäinen köyhyys vähenee. (Lähde: World Bank Data)

Yleisradio uutisoi (19.1.2015), että rikkain prosentti omistaa pian puolet maailman omaisuudesta. Uutisen mukaan rikkaiden suhteellinen osuus on noussut viime vuodet. Samalla mainittiin, että maailmasta löytyy yli miljardi äärimmäisessä köyhyydessä elävää. Nämä kaksi asiaa on helppo liittää toisiinsa, mikäli ajattelee talouden toimivan nollasummapelillä. Asia ei ole kuitenkaan tilastojen valossa näin.

Itse asiassa suuri kuva on erilainen - ja lohdullisempi. Ruotsalainen tohtori ja tilastotutkija Hans Rosling on havainnollistanut luennoillaan ja verkkosivuillaan visuaalisesti missä liikutaan globaalilla tasolla. Itse asiassa viime vuosikymmenet maailman taloudellinen tilanne on parantunut, sairaudet ovat vähentyneet ja köyhyys on vähentynyt. Uudet rikkaat tulevat suhteellisesti enemmän kehitysmaista kuin teollisuusmaista.

Uskomatonta? Katso herran viimeisin esitys TED -konferessissa. Kuinka monta sait oikein?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Menisi kyllä vieläkin paremmin, jos EKP tekis töitään, ja inflaatio olisi sovittu 2%, eikä pakkasen puolella deflaatiossa. Ja sitäkin paremmin menisi, jos valtioilla olisi oma keskuspankki, jonka avulla ne voisi rahoittaa ihan itse itsensä ilman velanottoa. Ei taitais 1% paljon omistella, ellei koko maailman tarvis olla velkaa pankeille. Ja varmaan olis kaikki homekoulut korvattu jo uusilla kouluilla, rautatie menisi joka kylään, ja hotelliravintolan tarjoilijalla olisi palkastaan oikeasti varaa yöpyä siinä hotellissa missä tarjoilee. Ei ole mitään moraalista oikeutusta millekään "kahden portaan väkeä" -maailmalle.

Ari Kemppainen

Järjestön mukaan joka yhdeksännellä ei ole tarpeeksi syötävää ja yli miljardi elää alle 1,25 dollarilla päivässä.

– Haluammeko todella elää maailmassa, jossa prosentti väestöstä omistaa enemmän kuin me muut yhteensä, sanoo Oxfam Internationalin johtaja Winnie Byanyima.

Lisätäkseni: Itse ongelma on raha, koska raha on velkaa! https://www.youtube.com/watch?v=Hax_UwfExks

Miksi juuri kukaan ei ole esittämässä että tekisimme muutoksen rahaan eli vaihdon välineeseen? esim että poistaisimme koron ja säätäisimme kohtuullisen max 1:3 jota enemmän kukaan yksittäinen ihminen ei voisi omistaa? Eikö silloin poistuisi köyhyys nopeammin ja ihmiset olisivat enemmän tasa-arvoisia keskenään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"ja säätäisimme"

Siis "me säätäisimme"? Ketkä me? Tuo edellyttäisi jo aikamoista globaalia diktatuuria.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Väkiluku kasvaa, mutta viljelysmaata on rajoitetusti. Joten en usko, että köyhyys on vähenemään päin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vielä voidaan tehostaa ruoan jakelun logistiikkaa roimasti. Joidenkin arvioiden mukaan neljäsosa tuotetusta ravinnosta menee hukkaan.

Ja vaikka viljelymaata on rajoitetusti, ei se toistaiseksi kuitenkaan muodosta pullonkaulaa sellaisen maailman populaation ruokkimiseksi, joka mahtuisi seisomaan alueelle, joka on viisi peninkulmaa kanttiinsa kokoinen neliö. Ulkoavaruudesta tuleva olio ei edes löytäisi ihmispopulaatiota maan pinnalta, jos kaikki kuskattaisiin seisomaan samaan paikkaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Väestönkasvu ei siis vielä olekaan niin paha ongelma kuin kuvittelin

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #6

Ei ainakaan ravinnon suhteen. Arvioiden mukaan ruokaa tosiaankin tuotetaan tälläkin hetkellä riittävästi noin 10 miljardille ihmiselle. Keskittymällä paljonvaativasta lihantuotannosta enemmän kasvipuolelle tuotantoa saataisiin lisättyä vielä huomattavat määrät samalla viljelysmäärällä. Nälänhädän ainoa todellinen syy on resurssien epätasainen jakautuminen. On kannattavampaa myydä ruokaa Euroopassa 40%:n hävikillä kuin nälänhätäalueilla 0%:n hävikillä.

Energiankulutus tulee todennäköisesti olemaan pahempi ongelma.

Jyrki Paldán

On tietysti hienoa että absoluuttinen köyhyys tilastojen valossa vähenee pikkuhiljaa, mutta varsin makaaberia se on silti. Jokainen nälkäkuolema on täysin turha kuolema.

Perspektiivin vuoksi verratkaa tilannetta vaikka siihen että Stalin olisi vuonna 34 kirjoitellut kuinka kaikki asiat ovat mallikkaasti, koska Ukrainan Holodomorissa kuoli nälkään tänä vuonna 1 prosenttiyksikkö vähemmän ihmisiä kuin viime vuonna. Ilmiöhän on hyvin pitkälti sama, ihmisiä kuolee täysin tarpeettomasti nälkään resurssien epätasaisen jakautumisen vuoksi. Samoin kuin Holodomorin Ukrainassa, myös nykyiset nälänhätäalueet ovat usein ravinnon suhteen vientivoittoisia. Siinä missä Stalinilla oli aikoinaan valta lopettaa Holodomor milloin huvittaa, on nykyisillä superrikkailla tismalleen sama valta käsissään. Carlos Slim voisi yksin lopettaa maailman nälänhädän kokonaan pelkästään vuosituloillaa - siis koskematta omaisuutensa määrään.

Toimituksen poiminnat