Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Markkinatalous on parasta kehitysapua

  • Kiinalaisten tulot lisääntyvät...
    Kiinalaisten tulot lisääntyvät...
  • ...ja äärimmäinen köyhyys vähenee. Kummatkin kehityssuunnat tapahtuvat riippumatta taloudellisen epätasa-arvon mittarista (Gini)
    ...ja äärimmäinen köyhyys vähenee. Kummatkin kehityssuunnat tapahtuvat riippumatta taloudellisen epätasa-arvon mittarista (Gini)

Kehitysavun tulisi nojautua markkinatalouden edistämiseen. Suomen kehitysyhteistyöjärjestöt pureutuvat osin epäolennaisiin asioihin, minkä johdosta avulla ei saada aikaan haluttuja tuloksia vaan apu voi jopa haitata markkinatalouden kehittymistä. Viimeksi kirjoitin viikko sitten suurten trendien huomioimatta jättämisestä julkisessa keskustelussa.

Ensinnäkin kehitysavun saaminen ei tee avunsaajamaista sen paremminvoivia verrattuna niihin maihin, jotka ovat nousseet köyhyydestä omin avuin. Itse asiassa tästä löytyy päinvastaisia esimerkkejä. Maailmanpankin mukaan vuonna 1990 Kiinan kansasta joutui yli 60 prosenttia elämään äärimmäisessä köyhyydessä (alle 1,25 dollaria päivässä), kun vuonna 2011 prosenttimäärä oli painunut kuuteen. Äärimmäinen köyhyys vähentyi siis 20 vuodessa 90 prosenttia. Kiinaan suuntautunut kehitysapu on ollut maan kokoon nähden pientä, joten selitystä köyhyyden dramaattiselle vähenemiselle kannattaa etsiä muualta. Oikea vastaus on maan siirtyminen markkinatalouteen ja siitä seurannut talouskasvu. Kiina nosti itse itsensä köyhyydestä.

Toiseksi eriarvoistuminen on eri asia kuin köyhyys. Kehitysyhteistyöjärjestöt nostavat eriarvoistumisen torjunnan yhdeksi kehitysavun suureksi päämääräksi. Kiinan tapauksessa eriarvoistuminen on lisääntynyt 20 vuodessa, sillä Maailmanpankin arvion mukaan tuloeroja kuvaava GINI-kerroin vuonna 1990 oli 32 ja vuonna 2011 se oli noussut lukemaan 37. Tästä huolimatta - tai juuri tästä johtuen - Kiinan on onnistunut nostamaan yli 500 miljoonaa ihmistä pois äärimmäisestä köyhyydestä. Eriarvoistumisen torjuminen voi olla hyvä ja jalomielinen tavoite, mutta sen käyttämiselle kehitysyhteistyön työkaluna ei ole tilastollista näyttöä.

Haluatko Sinä auttaa kehitysmaita? Kärjistetysti ilmaisten voisit unohtaa lahjoitukset ja sen sijaan ostaa kehitysmaihin sijoittavia rahastoja. Yhden kyläkaivon ja vuohen sijaan autat miljoonia ihmisiä.

-----

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 26.1.2015. Tämä versio on muokattu siitä ja lisätty kuvat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Esa Niemi

Markkinatalous on nopein tapa vaurastua ja levittää vaurautta ympärilleen. Kiina näyttää esimerkillään kuinka nopeassa tahdissakin tämä toimii.

Kehitysaputeollisuus on vihervasemmistolaisten itsekäs taloudellinen intressietupiiri, jonka tehtävänä ei ole tehdä itseään työttömäksi, vaan pitää kehittymättömyyttä yllä ja maksaa leasingautonsa tällä työllä. Kehitysapu on kehityksen jarru ja markkinatalous on nopein ja tehokkain tapa kehittää yhteiskuntia.

Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja sinun kannattaa julkaista tämä kirjoituksesi laajemminkin mielipidepalstoilla ja muissa foorumeissa.

Toimituksen poiminnat