Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Eurostat: Suomi on EU:n ykkönen

 • EU-maiden julkiset menot suhteessa BKT:hen.
  EU-maiden julkiset menot suhteessa BKT:hen.
 • Valtiontalouden menot kasvavat suhdanteista piittaamatta.
  Valtiontalouden menot kasvavat suhdanteista piittaamatta.

Lippu salkoon, olemme nyt ykkönen. Nimittäin Eurostatin uutisen (7.7.2015) mukaan Suomen julkiset menot suhteessa bruttokansantuotteeseen ovat nousseet suurimmaksi koko Euroopan Unionin alueella. Edellisten vuosien kestosuosikit Ranska ja Tanska tippuivat pois kultakannasta. Viime vuosien jatkuva kotitalouksien verotuksen korottaminen ja julkisen sektorin kasvattaminen suhdanteista piittamatta ovat tuottaneet siis hedelmää.

Virkamies voi hyvin, yksityinen sektori kärsii

Meillä on pilkattu Kreikan valtavan kokoista julkista sektoria, jonka virkamiehet nauttivat perustuslain suojaa irtisanomiselta. Suomessa vastaavaa perustuslakia ei tarvita, vaan hallinnon järkeistäminen nykyiseen taloudelliseen tilanteeseen estetään vetoamalla "puolustuskyvyttömiin vanhuksiin ja lapsiin". Tässä kohtaa sivutetaan herkästi, että meiltä löytyy runsaasti kohteita, joiden rahoitusta voitaisiin miettiä uudelleen:

 • Suomessa on maailman korkeimmat maataloustuet. Suoria tukia jaetaan noin kahden miljardin euron ja epäsuoria neljän miljardin euron edestä. Ruotsissa tuet ovat huomattavasti pienempiä, mutta silti länsinaapuria väitetään hyvinvointivaltioksi.
 • Suomen yritystuet ovat käytännössä rahan siirtoa terveiltä yrityksiltä sairaille yrityksille. Suorat tuet, takaukset ja lainat nousevat lähemmäksi 1,5 miljardia euroa. Kun peräti 70 prosenttia suuryrityksistä saa yritystukea, niin järjestelmää ei voi nimittää terveeksi. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että moni aloittava yritys kaipaa pikemminkin hyviä ideoita kuin ELY-keskukselta lypsettyä rahaa.
 • Suomen virkamiehet nauttivat ylipitkiä loma-aikoja suhteessa yksityisen sektorin työntekijöihin. Pahimmillaan ero saattaa olla jopa kolme viikkoa. Usko tai älä, mutta tämä kaikki maksaa. Laskelmissa arvioidaan jopa kahden miljardin euroa lisälaskua. Käytännössä kyseessä on rahansiirto terveeltä yksityisen sektorin työntekijältä julkisen sektorin virkamiehelle.

Lisätään listaan vielä taksi- ja apteekkilupajärjestelmät, tehoton vuorotteluvapaajärjestelmä, ylipitkät ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset ja ay-maksujen verotuki. Näin vaan alkajaiseksi. Suomen ongelmana ei ole heikko yksityinen sektori vaan valtiovallan kyvyttömyys tehdä rakenteellisia uudistuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tuomo Luoman blogissa "Onko Suomi uusi Kreikka?" kävin mielipiteen vaihtoa siitä, hyötyykö Suomen talous siitä jos virkamiehiä irtisanotaan. Monet olivat sitä mieltä, että ei hyödy kun virkamiehelle pitää kuitenkin maksaa ansiosidonnaista päivärahaa.

Ylisuuri virkakoneisto on siis Suomelle asetettu rasite, jolle ei voi mitään. Optimistina olen kuitenkin sitä mieltä, että aina kannattaa yrittää.

Virkakoneiston toiminnasta pieni esimerkki. Jaoimme tonttimme puoliksi ja myimme toisen puolen. Tontin jakamisesta maksoimme kaupungille 800 euroa ja meille jääneen osan uudelleen rekisteröinnistä 950 euroa. Kaupungin mittaustoimistosta kävi kaksi miestä pistämässä kaksi putkenpätkää maahan ja maalasivat ne punaiseksi. Virkakoneisto ei siis pyöri pelkästään verovaroilla, pientä palvelumaksuakin pitää kerätä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari
Mikke Muutos

Todella yksinkertaistettuna:
Onko meillä vähemmän virkamiehiä ja parempia päättäjä kun Kreikkalaisilla, tukskin! Kreikan velka on 316 miljardia ja asukkaita 10 miljoona, Suomella velkaa 100 miljardia ja asukkaita n. 5 miljoonaa, eli peruskaaviolla ajateltuna Suomen kohdalla kamelin selkä katkeaa Suomen osalta kun velka on 150 miljardia. Kiitämme kaikkia niitä poliittisia puoluetia ja vikramiehiä jotka ovat olleet johdossa viimeiset 12 vuotta eikä ole pystyneet tekemään mitään muuta kuin lisäämään kuluja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ja tässä kaaviossa Suomen käyrä on myös yli muiden
https://www.veronmaksajat.fi/Documents/Tilastot/Ve...

Julkisen sektorin vesurin tarvetta on enemmän kuntasektorilla
http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/kunta-tyonantaja...

Valtion henkilömäärä on supistunut alla 80 000:een
http://www.netra.fi/ibmcognos/cgi-bin/cognosisapi....

Toivottavasti normien ja säännösten purku tuottaa tulosta, ettei
sitä varten byrokratia kasva (sekin vaara on). Valvotaan, ettei valvota.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Jos jostain yritetään karsia, niin siitä nousee valtava meteli - "ei ainakaan minun etuihin kosketa".

Suomen suurin ongelma ei ole EU ja Euro vaan ammattiliitot, jotka eivät osaa muuta kuin pyytää lisää lisää palkkaa, lisää etuja, lisää vapaa-aikaa, ja älytöntä irtisanomissuojaa.

Suomi ei koskaan nouse tästä suosta, ellei radikaaleja uudistuksia saada tehtyä

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kun olemme parhaita yllämainitussa,niin meillä lienee myös EU:n paras terveydenhuolto ja vanhustenhuolto.
Jos näin ei ole, on kysyttävä, minne raha menee.

Käyttäjän JuhaKetola kuva
Juha Ketola

Vertaappa tuota tilastoa tähän talouskasvun ennusteen tilastoon
http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2...

Kun raportteja verrataan keskenään, huomataan, että

Suuri julkinen sektori, suuri talouskasvuennuste: 3/28
Suuri julkinen sektori, pieni talouskasvuennuste: 11/28
Pieni julkinen sektori, suuri talouskasvuennuste: 12/28
Pieni julkinen sektori, pieni talouskasvuennuste: 2/28

Maittain

Suuri julkinen sektori, suuri talouskasvu
- Ruotsi
- Unkari
- Slovenia

Suurin julkinen sektori, pieni talouskasvu
- Suomi
- Ranska
- Tanska
- Belgia
- Itävalta
- Kroatia
- Italia
- Kreikka
- Kypros
- Portugali
- Hollanti

Pieni julkinen sektori, suuri talouskasvu
- Iso Britannia
- Luxemburg
- Malta
- Espanja
- Tsekki
- Puola
- Slovakia
- Irlanti
- Viro
- Latvia
- Liettua
- Romania

Pieni julkinen sektori, pieni talouskasvu
- Saksa
- Bulgaria

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

BKT:n lasketaan esimerkiksi julkisen sektorin kulutus , myös velkarahalla. Se vääristää lukuja. Varmasti kasvulukua saadan kun otetaan paljon lainaa ja puuhastellaan. Tuotto ja menetyt resurssit ja toisten haittaaminen on sitten eri asia.

Nytkin valtio ottaa 7 miljardia lainaa ja lisäksi kunnat.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Virkamiesten lomista on ollut puhetta julkisuudessa liian vähän! Viikko pois,kohtuullinen menetys ja suuri säästö.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Joitakin kohtia:

 • "Suomessa on maailman korkeimmat maataloustuet."
  Suomessa asuu ylivoimainen enemmistö maailman siitä väestöstä, joka asuu pohjoisen leveyspiirin 60o (Helsinki) pohjoispuolella. Jos halutaan luopua omasta maataloudesta, vientitase rasittuu, samoin kriisivalmius. Jos luovumme maataloudesta ja ulkoistamme esim. puolustuksen, seuraava looginen askel on jättää maa asuttamatta. Globaalitalouden mallit eivät oikein suosi Suomen pitämistä asuttuna.
 • "Suomen virkamiehet nauttivat ylipitkiä loma-aikoja". Tämä on pieni detalji, haukku kannattaisi keskittää esim. hallintoautomaation kehittämiseen. Yksi idea olisi keskittyminen kuntahallinnon standardointiin, niin että kaikki Suomen keskisuuret ja pienet kunnat saataisiin pyörimään "samalla serverillä", säästäisi enemmän rahaa kuin mitkään kuntaliitokset. Kirjanpidon ja hallinnon automatisointi ja organisaatioiden ka tietovirtojen virtualisointi siten, että monia rutiinitehtäviä voidaan korvata ns. "boteilla", on se juttu, millä rahaa säästyisi. Tuo kesälomahulabaloo on pelkkä emotionaalinen vedätys, johon porukka tarttuu.
Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ratkaisuna ehdotetaan yleensä vielä hiukan lisää veroja. Kyllä se siitä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Tai jos ei muuten, "niin persettä penkkiin#, - Antti Rinteen patentti lääke joka ongelmaan

Tuure Nyqvist

Suomen julkinen sektori ei kai ole kasvanut viime vuosina, vaan tulot ovat vähentyneet ja onhan suomen rasitteina myös: pohjoinen maa, vähän ihmisiä ja paljon tyhjää tilaa, jossa on kuitenkin oltava kulkuyhteydet ja edes jonkinlaiset palvelut, mutta:

Financial Timesin mukaan Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn on varoittanut Saksaa muuttamaan kantaansa joustavammaksi.

Kas kummaa, merkittävät veroparasiittivaltiot osallistuvat muiden mukana, vaikka niissä nautitaan ilmeisesti ainakin Euroopan korkeimmista tuloista / sierainpari keinottelemalla ja siipeilemällä muille valtioille kuuluvilla vero€uroilla.

Veroparasiittivaltioiden tulisikin huolehtia kaltaisensa ketkuilija Kreikka jaloilleen muilta kuppaamillaan vero€uroilla.

Veroparasiittivaltiot ja alueet ovatkin suurin kummallisuus. Miten mm. EUssa on mahdollista olla valtioita ja alueita, jotka saavat elää toisten kustannuksella?

Tähän on vain yksi vastaus, myös koko EU on edelleen hyvin korruptoitunut, joten eipä ihme, että asialle ei tehdä mitään.

Ilmeisesti on myös niin, että jos haluat pyrkiä johonkin vähänkin merkittävämpään asemaan julkisella (?) tai yksityisellä (suljetulla ja salatulla) sektorilla, sinun tulee vihkiytyä ja vannoa uskollisuutta luotettavalla tavalla mm. veroparasiiteille ja vastaaville tavaksi tulleille järjestelyille.

On siis kyse globaalista järjestäytyneestä rikollisuudesta, jonka seurauksena mm. Suomen valtio menettää vuosittain jopa enemmän verotuloja, kuin ns. kestävyysvaje vuosittain on.

Veroparasiittivaltioiden ja niiden tarjoamien rikollisten ja veronsa maksavia terrorisoivien veronkiertopalveluiden, sekä kaiken finanssikeinottelun seurauksena menetetään merkittävä osa yhteiskunnan ensisijaisesta tehtävästä, hyvinvoinnin ylläpitämisestä ja edistämisestä.

Arveluttaa myös todella paljon, tekeekö edelleen korruptoitunut EU toisen, edelleen hyvin korruptoituneen USAn kanssa lehmänkauppasopimuksen ison rahan, ((Jo nyt 1% omistaa 0,5 (puolet) kaikesta Telluksemme varallisuudesta)), eduksi.

Mitä tapahtuu tälle saastalle? Putsataanko se kokonaan pois, vai annetaanko sen muhia mattojensa alla yhä suuremmaksi tunkioksi?

Raimo Hämäläinen

Tuossapa uutinen jota en olisi halunnut kuulla. Nyt on vielä aikaa kyykyttää Kreikkaa ja sitten tuleekin meidän vuoromme ja ehkä jopa markka loppupeleissä takaisin?

Ville Lintunen

Kirjoitus on tyyppi esimerkki nykypäivän ajattelusta, jossa tilastoja tulkitaan vain halusta saada vastaamaan ne omaa ideologia.
1) Suomessa ei ole paljoa virkamiehiä, mutta Suomessa on kylläkin kohtuu kookas julkinensektori.
2) On helppo syylistää harmaat virkamiehet, vaikka tosiasiassa julkisensektorin kulujen kasvu tulee käytännössä vain ja ainoastaan sosiaalipuolelta.
3) Sosiaalipuolella kulujen kasvu taas johtuu vanhenevasta ja pitkäikäisemmäksi tulevasta väestöstä ja kehittyvistä (=kallistuvista) hoitomenetelmistä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Suomessa on maailman korkeimmat maataloustuet. Suoria tukia jaetaan noin kahden miljardin euron ja epäsuoria neljän miljardin euron edestä. Ruotsissa tuet ovat huomattavasti pienempiä, mutta silti länsinaapuria väitetään hyvinvointivaltioksi.

Suomessa tehdään yksi sato siinä missä etelämpänä 2 tai 3. Lienee vaikuttaa toiminnan tuottavuuteen.

Toni Yksjärvi

Koska voin kirjoittaa vain omalta osaltani ja itseäni koskevasta lomaepäoikeudenmukaisuudesta, niin kerron ihan suoraan esimerkin.

Olen majoitus- ja ravitsemisalan työntekijä. Palkattu työntekijä, joskin esimiestehtävissä. Ansaitsen vuodessa 24 lomapäivää ja 6 lomapäivää talvilomaa varten. Yksi lomaviikko maanantaista sunnuntaihin kuluttaa kuusi lompapäivää. Sunnuntai merkitään V-vapaaksi. Lomaa on siis neljä viikkoa, eli kaksikymmentäkahdeksan päivää putkeen.

Ystäväni työskentelee Helsingin kaupungin virastossa. Hän ansaitsi tälle lomakaudelle 35 lomapäivää. Hänellä yksi viikko kuluttaa viisi lomapäivää, joten lomaviikkoja tulee kaikkiaan seitsemän. Eli neljäkymmentäyhdeksän päivää, mikäli lomat viettää yhtenäisenä jaksona. (varma en ole hänen talvilomastaan)

Ravintola-alalla ei tehdä töitä kovin yleisesti kellokortti kädessä. Etenkään esimiehet. Viihdyn työssäni ja aion tehdä tätä työtä niin pitkään kuin mahdollista. Ehkä eläkkeelle saakka.

Silti kysyn yhteiskuntasopimuksen ollessa työn alla, että pitääkö koko yksityisen sektorin työaikoja pidentää, kun jo muutenkin osalla aloista mennään äärirajoilla. Onhan julkisella puolella paljon myös raskaan fyysisen työn suorittajia, kuten sairaanhoitajat. Mikä olisi kohtuullistamisen askel mm. tässä loma-asiassa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kohtuullista ja järjevää olisi tietysti tuo 35 päivää kaikille. Työaikojen ja -urien pidentäminen on vähä-älyisen puuhaa maassa, jossa on yli 800 000 yöikäistä palkkatyötä vailla JOKA PÄIVÄ. Sen sijaan, että yrittäjät lyhetäisivät työpäivää ja palkkaisivat lisää henkilökuntaa, he sokeassa ahneudessaan vaativat pidempää työpäivää ja maksavat samalla noille 800 000 työttömyyskorvausta siitä, etteivät anna heidän tehdä mitään.

Maailmsta tuskin löytyy tyhmempää ihmistä kuin poliittisesti aktiivinen suomalainen yksityisyrittäjä.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

"Maailmsta tuskin löytyy tyhmempää ihmistä kuin poliittisesti aktiivinen suomalainen yksityisyrittäjä"

Stereotypiamaista ajattelua ja vieläpä ylimielistä! Oletettavasti virkamiehen provosoiva vastaisku :D

Jon Pajar

Sinullahan on paljon palkallista lomaa globaalissa vertailussa

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Marinaa hallinnon järkeistämisesä kuulee jatkuvasti, ilman lihaa luiden ympärillä.

Mitkä olisivat ensimmäisenä blogistin mieleen tulevat KONKREETTISET muutokset hallinon "järkeistämisessä"? Eräs keskustleija esitti jo terveystarkastusten lopettamista turhina, koska ravintolat ja ruokakaupat joka tapauksessa kilpailusyistä hoitavat asiansa niin, ettei terveysongelmia ole. Olisiko muita "järkeistämistapoja" tuon lisäksi?

Savelius toteaa: "Virkamies voi hyvin, yksityinen sektori kärsii", ts. ihminen voi hyvin, sektori kärsii. Pitäisikö olla päin vastoin? Ihmiset kärsivät ja "sektori" menestyy, niin kuin vaikkapa markkinatalouden ihmemaissa, Intiassa ja Kiinassa? Mikä on Saveliuksen oma kokonaisvuositulo euroissa?

Savelius toteaa, että 70 % yrityksistä saa erilaisia tukia. Tämä arvio on selvästi alakanttiin: tosiasiassa 100 % yrityksistä saa erilaisia tukia, mm. infrastruktuurin ja turvallisuusvalvonnan sekä työterveyshuollon puitteissa yms. Miksi heittäytyä vaatimattomaksi?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

http://ketoharju.info/saatavakello/

Tässä vaan tuollainen info mihin on laitettu myös ajatus niistä Suomen saatavista veloista ym.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Aika iso osa tuosta omaisuudesta on maata, rakennuksia ja vastaavia, joiden arvo voi olla alle puolet silloin kun Suomi joutuu maksuvaikeuksiin. Tietenkin lopuissa on myös runsaasti sellaista, jota en kyllä menisi myymään esim. pohjavedet sun muut. Muuten kyllä hieno ajatus sivut tehneeltä kommunistilta, mutta kantsii vähän pidemmälle ajatella.

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki

Olisi hyvä joskus saada rinnakkaisvertailuun jonkun about 5-6 miljoonan ihmisen suurkaupungin ja sen osavaltion/provinssin/mikäonkaan talousluvut. Tietysti joku sellainen vertailukohde jossa jotakuinkin olisi samantyyppinen yhteiskuntatilanne ja kehityksen tila, eikä mitään kolmannen maailman kriisialuetta.

Jotenkin tullut sellainen fiilis, että heti kun ollaan "Valtio", niin kaikki menee liian vaikeaksi, kalliiksi, ja monimutkaiseksi, virastot muuttuvat kansalaisten vastapelureiksi ja jokaisella pikku tuppukylälläkin pitää olla kymmenittäin kaikenlaisia virkamiehiä jne jne. Jos ajateltaisiin suomea vaan isot maa-alueet omaavana viiden miljoonan ihmisen hajanaisesti asuttuna kaupunkina euroopan pohjoisreunalla, niin olisiko kaikki helpompaa. Onko oikeasti jossain kymmenen miljoonan ihmisen suurkaupungissa lähes yhtä suuret julkishallinnot, virastot, kaupunginvaltuustot, ja vastaavat kuin noin viiden miljoonan ihmisen Suomessa...?

Voin olla täysin väärässäkin, mutta yrittäjänä usein tuntuu että suomen suurin ongelma on täysin se ettei nähdä minkä kokoinen tuppukylä me kansana ollaan maailman mittakaavassa. Tästä johtuen meihin on iskenyt jonkinlainen tarve tehdä kaikesta liian vaikeaa. Samalla myös kaikki ihmisten innovatiivisuus tapetaan virastojen toimesta, kun hyvän työpaikan saaneet virkamiehet virheen pelossa mieluummin kieltävät kaiken mikä vähänkin kuulostaa uudelta, kuin antaisivat narua kokeilla.

Kerran järjestin anniskelua eräällä urheilustadionilla. Vaikka olin ravintoloitsija jo ennestään, niin lupien ja selvitysten määrä oli täysin järjetön. Siitä saisi ison pakinan kyllä. Ei enää ikinä uudestaan. Huvittavin oli että sekin piti todistaa viranomaiselle että 5000 ihmisen stadionilla on tarpeeksi vessoja asiakkaille, ja tietysti pohjapiirustukset vessojen paikasta. Samaten selvityksen selvitystä pyydettiin työntekijöiden määrästä, ja nimet, ja kopiot anniskelupasseista ja hygieniapasseista ja jne... kolme kuukautta ennen koko tapahtumaa!!!

Toivon koko euroopalle kunnon romahdusta. Joskus uuden paremman järjestelmän rakentamiseen vaan vaaditaan tyhjä pöytä mihin rakentaa, eikä jeesusteipillä yrittää vanhoja lahoja rakenteita pitää pystyssä. Hyvinvointivaltiossa kasvanut kermaperseinen kansalainen kun nyt vaan ei näe ongelman laajuutta, eikä usko siihen ajoissa koska se on nurkan takana piilossa, niin todellinen romahdus taitaa olla ainoa tie parempaan.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Minnesota on suurinpiirtein Suomen kokoinen osavaltio, jonka virastotaakkaa keventää Yhdysvaltojen keskitetty puolustushallinto ja tietyt verohallinnolliset ja perustuslailliset alueet. Sen graafit on aika samaa luokkaa Suomen kanssa prosenttiasioissa. Budjetti toki noin kymmenen miljardia suurempi. Tässä linkki lyhyeen pdf:ään.

http://mn.gov/mmb/images/3%2520minute%2520guide%25...

Ja tämä siis yhdysvalloissa, kapitalismin kehdossa.

Metropolialueet eivät taas oikeastaan koskaan sovi vertailukohteiksi, koska eivät ole kuitenkaan autonomisia alueita. Esimerkiksi Atlantan kaupungin budjetti on vain noin 220 miljoonaa, vaikka sen metropolialueella elää 5,6 miljoonaa ihmistä. Rahoitus kun tulee osavaltiotasolta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomi näyttää tässäkin kiivenneen Länsi-Euroopan kärkeen - valitettavasti:
http://www.aamuset.fi/naista-puhutaan/uutiset/elak...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ensinnäkin kunnat ovat ASIAKASHANKKIJOITA yksityisille veroparatiisitilejään lihottaville YKSITYISILLE ULKOLAISILLE KONSERNEILLE,jotka ovat rahastaneet viimeiset 20 vuotta VERONMAKSAJIEN RAHOILLA,alasajettuja SOS-JA TERVEYDENHOIDON PALVELUJA "TARVITSEVIA".

HUOSTABISNES ON LIHOTTANUT 1,4 MILJARDILLA VUOSITTAIN ,NÄIDEN KONSERNIEN TILEJÄ,JOISTA VERONMAKSUKYKYÄ EI SUOMEEN ASTI RIITÄ.Sitä mukaa kun suomessa alettiin ajaa laillisia tukia alas,mukaan lukien mielenterveyden palvelut jne.jne.ovat VOITOT kerääntyneet aina vaan ulospäin suomesta,Juuri luxemburgissa on niillä suomalaisillakin tyypeillä ne salatut tilinsä,joista ainoana luxemburg salaakin tilien omistajat,eikä anna tietoja.

Miksi antaisi,kun eun esi isä junkker,on itse herrana ja mestarina eun kahvassa.Kotimaassaan jo tiedetty mikä tyyppi tämä on.Suomessa on vakuutus seuraava malli,ja se tarkoittaa sitä,että ne joilla on fyrkkaa maksaa ne,saavat hoitoa.Ja tottamaar ne muutamat poliitikoiden lisäksi,joilla on vielä duunia,ja tuttavien verkostojen kautta varma työpaikka,asema.

Ministerit,"kansan"edustajat jne.kun eivät maksa omasta pussistaan mitään sos-ja terveydenhoitomaksujaan.Heille maksetaan palkkioita vaikkeivat ole edes vällyjensä alla veronmaksajien rahoilla huilaamassa,uusine i padeineen jne.jne.Kuntosalia myöten on kaikki hoidot(hoidot kuin hoidot)saatavilla.Totta tosiaan ihmetystä herättää MIHIN KATOAVAT ne verorahat,joita aina vaan enemmän kerätään mukamas JULKISEEN SOS-JA TERVEYDENHOITOON,kun ihmiset eivät sinne pääse,ja YHÄ ENEMMÄN RAHASTAVAT ulkolaiset konsernit.

2006 HUOSTABISNES maksoi 600-700 miljoonaa ,saman kuin es.poliisitoimi,ja nyttemmin salaisuuksien varjoista paljastuu että hinta on n.1,4 Miljardia vuodessa.

Harri Isomäki

Niin ja nuo puoluetuet voisi myös poistaa ainakin suurimmilta puolueilta

Jon Pajar

@Paavo Nevalainen
Maatalouden ylläpito huoltovarmuuteen viittaamalla on ihan hölynpölyä. Maatalous ei nykymaailmassa pyöri ilman polttoainetta ja teknologiaa. Maataloustuotanto on ihan eri tavalla haavoittuvainen kuin talvisodan aikaan ja kaatuu kriisissä. Maatalouden järjetön tukeminen olisi pitänyt lopettaa jo vuosikymmeniä sitten, samoin täysin järjetön koko maan väkisin asuttaminen. Suomessa asuu alle puolet Moskovan väestöstä ja haja-asuttaminen on äärettömän tehotonta ja kallista. Suurin osa Suomesta kannattaisin todellakin jättää asuttamatta ja jättää elämäntapaintiaaneille.

Epäsuotuisten luonnonolosuhteiden lisäksi meitä on siunattu täysin päättömän kokoisella julkisella taloudella jonka karsinnassa kirves on aivan liian pieni työkalu.

Käyttäjän TimoNyman kuva
Timo Nyman

KANNATTAA aloittaa vaikka vähästä!
Kaikki eivät ole vielä edes sisäistäneet että olemme kasvattaneet ylimitoitetun "MÖRÖN". Aloitetaan sillä ettei yhtään ylimääräisiä virkoja perusteta jos muutoinkin tullaan toimeen. Annetaan yksityisen sektorin kasvaa vapaasti kun sille ei luoda ylimääräisiä veroja ja maksuja painotaakaksi. Yksityissektori palkkaa aikanaan väkeä työhönkin jos osoittautuu ettei se ole tappiollista. Ei kasvateta muutoinkaan työssäkäyvien taakkaa enempää, koska sitten kun verokirjassa ihan oikeasti lukee että työstäsi "kaverit" korjaa isomman potin, (vero yli 50%) saattaa työmotivaatio kärsiä. Käytännössä veronomaisten pakollisten maksujen osuus nostaa jo nyt keskituloisten verot lähelle ½ ansioista. Kun sitten negatiiviset tulonsiirrot nakertavat lisää käyttövaroista, ei aina tunnu oikeudenmukaiselta vetää mattoa niiden alta jotka tätä tivolia vielä pyörittävät.

Toimituksen poiminnat