Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Työmarkkinoiden Ruotsin malli vasta puolivälissä

Yleisradio uutisoi (9.9.2015) verkkosivuillaan ammattiyhdistysjohtajien näkemyksen, että "Pohjoismaiset kollegat ovat ihmeissään Suomen hallituksen linjasta". Akavan Sture Fjäder ja STTK:n Antti Palola hämmästelevät hallituksen päättämiä julkisen sektorin lomien lyhentämisiä, sairauspäivien karenssipäivää sekä sunnuntailisien vähenemistä nykyinen 100 prosentista 75 prosenttiin.  Palolan mukaan hallituksen esitys on vakava uhka suomalaiselle sopimusyhteiskunnalle, jota on "rakennettu vuosikymmeniä yhteistyössä neuvotellen ja sopien".

Uutisoinnissa on jäänyt vähemmälle huomiolle, että Ruotsissa on jo tehty vastaavat rakenteelliset uudistukset. Suomi kulkee Ruotsia - kuten myös Tanskaa ja Norjaa - perässä. Muistivatko pohjoismaiset ay-kollegat kertoa Palolalle, mitä rakenteellisia uudistuksia heidän kotikentillään on jo tehty?

Ruotsi on uudistuksissa pidemmällä

Ruotsiin verrattuna Suomessa ei ole vielä tehty seuraavia rakenteellisia uudistuksia:

1. Työehtosopimusten yleissitovuuden lievittäminen tai jopa poistaminen.
2. AY-maksujen verovähennyksen poistaminen.
3. Laittomista lakoista sakottaminen vahinkojen mukaan, eikä naurettavan nimelliseen hintaan.
4. Ansiosidonnaisen päättäminen jo 300 päivän jälkeen, eikä vasta 500 päivän.

Teollisuuden alamäki ei kiinnosta

Toinen vähäisempi uutinen eilispäivältä oli, että Fiskars lopettaa tehtaan Suomessa ja irtisanoo 130 työntekijää. Teollisuutemme taloudellinen alamäki on todellisuutta, johon meidän kaikkien olisi syytä herätä. Yrittäjäjärjestöissä on pitkään jo vaadittu työehtosopimusten joustoja sekä kohtuullisuutta sairauslomapäiviin ja sunnuntaikorvauksiin.

Nyt olisi syytä vihdoinkin kuulla suomalaista elinkeinoelämää, ennenkuin näivetämme julkista sektoria rahoittavan yksityisen sektorin lopullisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on lisätietoa Mikko Savelan mainitsemasta Ruotsin työttömyyspäivärahasta (norden.org):

http://www.norden.org/fi/sinun-pohjolasi/tyoeskent...

Pari ydinkohtaa:

- Voit saada päivärahaa korkeintaan 300 päivän (eli yhden päivärahakauden) ajan. Jos sinulla on alle 18-vuotiaita lapsia, voit saada päivärahaa korkeintaan 450 päivän ajan.

- Ensimmäisten 200 päivän ajan työttömyyspäiväraha voi olla korkeintaan 80 prosenttia tähänastisesta palkastasi mutta kuitenkin korkeintaan tietyn maksimipäivärahan suuruinen. Ensimmäisten 200 päivän jälkeen työttömyyspäiväraha voi olla korkeintaan 70 prosenttia tähänastisesta palkastasi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Nyt sitten vain miettimään, MIKSI Fiskars lopettaa Suomessa. Olisiko blogistilla ideoita? Metalliteollisuudessa palkkojen osuus on noin 7 % tuotteen hinnasta.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Siis: suorien palkkakulujen osuus voi olla tuo 7 %. Kun lasketaan mukaan ostopalveluissa, alihankinnassa, tarvikkeissa ym. sisällä olevien palkkakulujen osuus, puhumattakaan julkisen sektorin palkkojen aiheuttamasta verorasituksesta, todellinen lukema on jotain ihan muuta. Tämän J Heynokin varmaan hvyin tietää.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Joo, ja jos lasketaan ihan kaikki kulut, kuluista on kuluja jopa 100 %!

Onko kansantlaouden pyörittämisen tavoite

a) yritysten menestys

b) kaikkien kansalaisten menestys

c) joidenkin kansalaisten menestys

???

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki Vastaus kommenttiin #5

Kuinka kukaan voi vähääkään pitemmällä tähtäimellä menestyä jos vienti ei vedä?
Suomen suuri haitta kuljetuskustannukset, koska kaikki tuontiraaka-aineet tulevat kuljetuskustannuksien verran kalliimmiksi ja maan sisäiset kuljetuskustannukset ovat suuret johtuen pitksitä etäisyyksitä ja kovista kustannuksista. Lopputuotteet pitää jälleen raahata markkinoille pitkien matkojen päähän. Suomalaisen paperin/sellun etc pitää olla tehtaan portista lähtiessä noin 10% edullisempaa kuin keski-Eurooppalaisen vastaavan ollakseen saman hintaista markkinoilla. Tuo 10% joudutaan jotenkin etsimään arvoketjusta tai sitten ei myydä. Kun omistajatkin ovat tehtailla pääosin samat niin edes pääoman tuotosta ei olla kovin paljoa valmiita tinkimään, eli kilpailemme lisäksi pääomamarkkinoilla, tilannetta helpottaa merkittävästi edullinen korkotosa. Sydän kylmänä voi miettiä mitä tapahtuu jos ja kun korkotaso nousee historialliselle normaalitasolleen..

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Ensinnäkin, paperin ja sellun menekkiä ei märää yksin hinta. Mutta siitä toisaalla enemmän, ehkä.

Jos tavoite on 10 % "porttihinnan" lasku, paljonko luulet, että paperin hinnassa on palkkoja? Teollisuuden mukaan 8,2 %.Suomalainen paperi menee siis kaupaksi vain, jos työntekijät maksavat 1,8 % hinnasta tehtaalle siitä ilosta, että saavat paperia tehdä.

https://www.tem.fi/files/32980/Indufor_Suomen_Mets...

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki Vastaus kommenttiin #16

Arvoketjussa on muitakin kuin paperitehtaan työläisiä, alkean metsänomistajista päättyen merimiehiin. Puhuin muutenkin arvoketjusta en palkoista.
Kait se on yks ja sama mistä sen tuottavuuden ettii lopputuloksen kannalta, jostain se on tähänkin asti ainakin jotenkuten löytynyt.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #18

Joo, ihan niin kuin muuallakin. Entä sitten?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki Vastaus kommenttiin #19

Noku dippaa ni jotai pitäis tehä mut mikään ei käy.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #20

Niinpä, kun vika on aina muissa. Yrittäjät vaativat duunaria joustamaan ja duunarit vaativat yrittäjää joustamaan. Dirikat vaativat kaikkia muita joustamaan, mutta kukaan ei vaadi dirikoita joustamaan.

Ratkaisu on helppo: Itsenäinen Suomi, veroremontti ja oikeudenmukainen, voimakkaasti progressiivinen kokonaistuloverotus. Se on kaiken alku ja juuri. Siitä voi sitten alkaa viilata taloudellisen toiminan edellytysten parantamista ja viennin ongelmien, niiden todellisten, siis, korjaamista: metsäveronpalauttaminen kassvupohjaiseksi, yritysten kunnallisveron palauttaminen jne.

Mutta, kuten totesit, mikään ei käy. Dirikka kun ei tingi saavuttamistaan eduista, vaikka maailma kaatuisi - tai ainakin Suomi. Katsos kun dirikka ei näe kvartaalia kauemmas.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Fiskars on lopettamassa Helsingin keramiikkatehtaan, jolloin 130 työntekijää jäävät ilman töitä. Uskaltaisin vääittää, että keramiikkatuotannossa palkkojen osuus on varmasti tuotannossa merkitysellisempi, kuin esittämäsi luku antaa ymmärtää.

Fiskarsilla voi myös olla konsernina muitakin suunnitelmia esim. hyvällä paikalla olevien kiinteistöjen kehittämiseksi ja nyt samalla päätettiin siirtää keramiikkatuotantokin globaalin mallin mukaan halvemman kustannustason maahan.

Reino Jalas

Kansan Uutisten tietotoimiston haastattelemien tutkijoiden mukaan palkkojen eli työvoimakustannusten osuus olisi 15% verran.

“Metalliteollisuudessa tuotteen hinnasta noin 60 prosenttia on
aineita ja tarvikkeita ja suoria työvoimakustannuksia on
keskimäärin vajaat 15 prosenttia
.”

En oikein usko että loppu 60% olisi raakateräksen kilohinnan mukaan ja sähkön kWh-tunnin mukaan määräytyviä materiaali- ja energiakustannuksia.

Kun kyseinen 60% osuus puretaan auki, niin sieltä takaa löytyy lukuisa määrä työtunteja joista tuokin osa lopputuotteen hinnasta lopulta muodostuu.

---
Sitä en tiedä miksi metallia takova Fiskars on lopettamassa tehdastansa Suomessa. Toinen metallifirma, Valmet Automotive, se yhtenä poikkeuksena toistaiseksi porskuttaa mukavasti kasvukäyrällä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Fiskarsin tuotannon siirtämiselle lähelle asiakasta on vain ja ainoastaan yksi syy: logistiikka. Palkoilla ei ole merkitystä, sillä tuotteet tehdään Suomessa aivan samoilla automaattikoneilla kuin muuallakin maailmassa. Ja niillä toimittaessa työvoiman osuus kustannuksista lähestyy nollaa, kovaa vauhtia.

PS: Jos kukstannuksia "avataan" tarpeeksi pitkälle, MILLÄÄN ei ole mitää muita kustannuksia, kuin inhimilliset työvoimakustannukset eri hierarkian tasoilla.

Reino Jalas

"PS: Jos kukstannuksia "avataan" tarpeeksi pitkälle, MILLÄÄN ei ole mitää muita kustannuksia, kuin inhimilliset työvoimakustannukset eri hierarkian tasoilla."

Noin se on, jos sen loppuun saakka joku osaa purkaa. Siinä mielessä palkkojen tasolla ja maan yleisellä kustannustasolla on lopulta hyvinkin suuri merkitys.

Jopa metsäteollisuuden puun kantohinta. Sekin on lopulta vain myyjän 60 vuoden kasvatustyön palkkahinta, ja pikkuisen apulannan kustannuksia siihen päälle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #7

Niin, tai sitten, oikeastaan, ei mitään merkitystä. Niillä työpalkoilla kun ostetaan se tuote.

PS: Ei siinä apulannassakaan lopulta muita kustannuksia ole kuin ihmistyö.

Pekka Heliste

Suurin osa väärin

1. Ruotsissa ei ole koskaan edes ollut yleissitovia työehtosopimuksia.
Kuitenkin oikeuskäytännön mukaan käytännössä 90% on työehtosopimuksen piirissä

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kollektivavtal_i_S...

Ruotsissa laki takaa työntekijöille laajan myötämääräämisoikeuden ja niinpä laittoma lakkoja ei tarvita,koska työnantaja ei voi päättää henkilöstöä koskevista asioista yksipuolisesti,kuten voi tehdä Suomessa

Ruotsissa on pakko diskuteerata

2 Ansiosidonnaista saa 300 päivää MUTTA jos työttömällä on alle 18-vuotiaita tai muita huollettavia niin ansiosidonnaista saa jo 450 päivää

Ja jos osallistuu sopivasti aktivointiin niin ansiosidonnaista saa hamaan eläkkeeseen saakka

Meitä kusetetaan kun kerrotaan vain osatotuuksia

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Suosittelen luettavaksi tätä hiljattaista analyysiani ammattiyhdistysliikkeiden saavutuksista muissa rikkaissa teollisuusmaissa kuin Suomessa. Myötämääräämisoikeus on mainittu, mutta myös muitakin Suomesta puuttuvia työntekijöitä suojelevia mekanismeja.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Paljon hyviä uudistusehdotuksia. Kerrankin Ruotsista on järkevää ottaa oppia.

Ansiosidonnaisen osalta olisi tärkeää, että kansalaisia kohdeltaisiin yhdenvertaisesti. Jatkossa maksakoon kassat kulunsa ihan itse.

Pekka Heliste

Ruotsin ansiosidonnaisen malli on pitkälti samanlainen kuin Suomessa

Ansiosidonnaiseen ovat oikeutettuja vain kassoihin kuuluvat, kassoihin kuulumattomat saavat valtion maksamaa peruspäivärahaa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Onneksi Suomelle meillä on parhaat liikkeenjohtajat kiistatta. Mikäli johtajat olisivat yhtään huonompia, mistä herra meitä varjelkoon, niin missä surkeassa jamassa olisikaan Suomi nyt.

Suomalaisia liikkeenjohtajia halutaan saada ulkomaisiin yrityksiin aivan hirveästi. Ainoa syy miksi he pysyvät Suomessa taitaa olla koululaitos, jossa lapset voivat ilmaiseksi opiskella. Muuten he lähtisivät hetimiten. Esimerkiksi USA:n Piilaakso ottaisi viitisen sataa johtajaa ja osaajaa Suomesta heti, mikäli he vain olisivat halukkaita muuttamaan sinne. Entäpä Englanti, Saksa ja Ranska sinne halutaan saada satoja suomalaisia johtajia välittömästi.

Tietenkin on onni isänmaallemme, että suomalaiset johtajat ovat niin erinomaisia kuin ovat.

Ibo Sting

Noin aivan oikein, nyt Suomi vasta alkaa herätä ja vähentää liika sääntely ja yrittäjä vastainen toiminta ja liika työntekijöiden suojelu ja lellittely , vihdoinkin yrittäjien elämä aloitetaan helpottaa oikeuden mukaisesti ja jotta Suomi saadaan taas jaloilleen . Vihdoinkin Suomi hallitus kerrankin on fiksu ja osa tehtävänsä ja on rohkea päättä asioista nopeasti sekä tekemään uudistuksia rohkeasti ilman että pelkäävät työntekijöidenjärjestöjen ja liittojen johtajat ja alaiset yms. Vielä jos TYEL prosentti vähennetään työnantajalta sekä työntekijöiltä niin kaikki alkaa jo sujua paremmin yrittäjille ja sitä kautta Suomeen talous parane valtavasti ja työtä lisänyy paljon. Nyt se työntekijöiden liika lellittely ja laiskuuden tukeminen tarvitse lopettaa, yrittäjät ovat todella monta vuotta ollut ilman oikeuksia ja heitä ei kuunnellaan laisinkaan.

Työn markkinointi järjestöt sekä liitot mm PAM sekä aluehallintovirasto , ovat vaan vuodesta toiseen tehneet ja päättäneet työehtosopimukset ja lait ihan juuri miten ne haluaa ja mitä niiden mielestä on oikein ja mitä heille olisi parasta EIKÄ työnantajien järjestöt ovat pärjänneet niitä vastaan ja helpottaneet asiat laisinkaan vuodesta toiseen tämä on jatkunut niin !!!

Yrittäjät ja yritykset ovat joutuneet kärsimään jo pitkään sekä menettämään niiden jaksaminen ja kova halukkuus yrittää ja tehdä Suomelle kova töitä yms , johtuen liika sääntely , liika turha maksuja , ei oikeuksia yrittäjille, yrittäjät tekevät työtä ma-su ja noin 24 h töitä ( en tarkoita isoja järjestöjä / konserneja vaan oikeita yrittäjiä jotka tekee itekin töitä eli pienet ja keskisuuret yritykset ) ja suurin osa siitä ilmaiseksi silti sitä ei kunnioitetaan laisinkaan, ei pysty irtisano huonot työntekijät helposti vaikka tekevät työnsä niin huonosti muuten työnantaja joutuu hankaluksiin ja syytetyksi + hänet sakotetaan tarpeeksi kaikkialta mm: aluehallintovirasto, liika työntekijöiden puolustaminen ( vaikka he eivät tee heidän työnsä , ja valehtelevat, käyttävät sairasloma oikeutensa väärin valehtelemalla että he olisivat oikeasti sairaita ( helppo mene vaan lääkärin itke vähän niin saat sairasloma todella helposti vaikka et olisi oikeasti sairas mutta ei se haittaa työnantaja maksa !! silti heitä kannustetaan ettei tarvitsekaan tehdä kova töitä ja jos työnantaja avaa suunsa niin tulkaa vaan meille valittamaan niin kyllä osataan hyvin laittamaan työnantajasi alas syyttämällä häntä mm kaikki mahdollisilla syytöksillä ja näyttämään huonolta sekä rikolliselta työnantajalta !!

Vaikka asiat eivät pitää paikkansa ja vaikka työntekijä on väärässä silti hänet autetaan täysillä ja opetetaan hänelle valehtelu ja laiskuus ( pam, aluehallinto yms ja se kerrotaan jo heille heidän tullessaan maahan !! ) Ja jos työntekijää jättää tulematta töihin tai vaikka tekemättä työt kunnolla ja yrittäjä menettää asiakas kohteensa ei hän joutuu siitä mihinkään vastuuseen vaan toisen päin yrittäjä syytetään vielä jälkeenpäin kun työntekijää mene valittaa että hänet irtisanottiin väärin perustein sillä hän teki työnsä hyvin ja silti hänet irtisanottu työstä , ja vaikkapa työnantajalle on todisteita toisin sekä asiakkaiden valitukset yms on silti työntekijöiden litot mm PAM ja aluehallintovirasto on sitä mieltä että työntekijää on oikeassa ( ja monesti väittävät etteivät ymmärrä lakia ja tes ja työnantaja siitä syystä heidän mielestä huijannut heitä ja monesti on selvinnyt että he ovat opiskelleet korkeakouluissa yms aiemmin suomessa joten tasan tietävät lait ja tes säännöt ja osaavat mennä valittamaan samasta asiasta joka ikiseen instanssiin jonka vaan keksivät joka on yrittäjälle suoranaista kiusaa. Jos yrittäjä / työnantaja tekisi saman työntekijälle sanottaisi että työnantaja on tehnyt tahallista kiusaa / haittaa työntekijälle ) ja että työnantaja on rikollinen ja syrjivä !!

:D on tämä maa naurettava työasioissa ja jälkeenpäin jäänyt . LIIKA ON LIIKAA NYT kiitos Juha Sipilä, Suomi on löytänyt hyvän arvoisen johtajan ja fiksu mies joka osaa pelasta yrittäjiä ja sitä kautta Suomea kokonaisuudessaan vaikka nämä uudistukset ei ole vielä lähelläkään tarpeeksi ja tarvitaan paljon vielä samanlaiset uudistukset yrityksien puolella tarvitaan muihin menestyneisiin maihin verrattuna ainakin ellei enemmän. Nyt yrittäjille taas ensimmäistä kertaa moniin vuosiin on taas kova halukkuus ja on hyvää fiilis tehdä kova töitä yrityksensä ja maansa puolesta, kun näkee että pääministeri Juha Sipilä ymmärtää hyvin yrittäjien näkökulma ja yrittää myös toteuttaa niitä

Onnea Juha Sipilä , sillä tiedämme että tiesi on todella rankka ja vaikea tie edessä sillä varmasti työntekijöiden järjestöt ja PAMit ja kaikki vastaavat tulevat taistelemaan kovasti sinua ja hyviä uudistuksia vastaan, mutta me tuemme sinut täysillä. Onnea uudelle Suomelle jossa on hyvä elää ja hyvää yrittää sekä hyvää tekemään töitä yms.

On myös hyviäkin työntekijöitä ei sitä unohdeta mutta valitettavasti vain ovat liian harvassa...

Pahoittelut huonosta suomen kielestä, toivottavasti ymmärsitte kuitenkin viestin tarkoituksen ja sisällön ;)

Toimituksen poiminnat