Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Sunnuntailisät säilyvät - uudet työpaikat menetetään

Matkailu- ja ravintola-alan uudet työpaikat jäivät sitten syntymättä​. Hallitus päätti (28.9.2015) muuttaa esitystään ja jättää sunnuntai- ja ylityökorvauksen ennalleen. Hallituksen alkuperäinen esitys (8.9.2015) olisi leikannut - tai pikemminkin kohtuullistanut - nykyisen 100 prosentin sunnuntaityökorvauksen 75 prosenttiin. Hallituksen suunnanmuutos tyydyttää varmasti äänekkäitä julkisen sektorin työntekijöitä, mutta se jättää pettyneeksi yksityisen sektorin rakennemuutosta kaivanneet työnantajat ja yrittäjät.

Alkuperäinen esitys ehti herättää toiveikkuutta palvelualoilla. Matkailu- ja ravintolapalvelualan jäsenkyselyn (28.9.2015) mukaan jopa 70 prosenttia alan yrityksistä oli ollut valmiina työllistämään nykyistä enemmän mikäli hallituksen alkuperäinen esitys olisi mennyt läpi. Tällä hetkellä joka toinen ravintola on kiinni sunnuntaisin meidän kaupunkilaisten sekä vierailevien turistien harmiksi. Jo pelkästään ravintoloiden sunnuntaiovien avaaminen voisi tuoda useita tuhansia uusia työpaikkoja - puhumattakaan muista palvelualoista.

Sunnuntaityökorvausten korkean tason ylläpitäminen jatkaa edelleen pienyrittäjien ahdinkoa. Varsinkin kuluttaja-asiakkaista elävien palveluyritysten sunnuntain työvuorot kaatuvat itse yrittäjän niskaan, sillä tuplapalkkaa nostavaa henkilökuntaa ei kannata jatkossakaan pitää yhtään ylimääräistä.

Hallitus olisi voinut kuunnella laaja-alaisemmin yrittäjiä ennen suunnanmuutosta. Sunnuntaityökorvauksen kohtuullistamisen vaikutuksia olisi voitu tutkia alakohtaisesti, ja mahdollisesti tehdä niissä korjaavat toimenpiteet vaikkapa pienipalkkaisten julkisten sektorin työntekijöiden peruspalkkaan. Uudistuksen laaja-alaisemmat hyödyt yksityisellä sektorilla olisivat korvanneet haitat julkisella sektorilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän SauliDrockila kuva
Sauli Drockila

Mä voin kyllä vakuuttaa, että ravintola-ala olisi kärsinyt enemmän siitä, että tuhansien ihmisten ostovoima olisi heikentynyt radikaalisti lisien leikkauksista. Ruokakaupassa ihmisten täytyy käydä, mutta ravintoloista voi tinkiä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Toivottavasti näinä vaikeina aikoina pinteessä olevat ei opettele esim. ruoanlaittoa ajatellen niitä äitejä, jotka ovat Saarioisella pakkaamassa mautonta sontaa einespakkauksiin. Viinaa kannattaa hakea Virosta tai jopa Alkosta, ei ole valomerkkiä viinilaatikon tai kossupullon kyljessä.
Ei helpotu pseudopaidanpesufirmojen (sisämarkkinat) tilanne, joten toivottavasti Rinne nyt löytää suurlähettelijöiden kanssa kohdemaiden 5 kärkihanketta ja keksimme tuotteet joten kaikki lutviutuu, uskoo ken haluaa punalasien läpi.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Sunnuntailisät eivät ole olemassa ostovoiman takia, vaan sen takia, että ne ovat korvaus menetystä pyhäpäivästä. Kaiken logiikan pitäisi aina perustua ensin asianmukaiseen peruspalkkaan, ja lisät vain järkevän perusteen kera.

Käyttäjän SauliDrockila kuva
Sauli Drockila

Valitettavasti peruspalkat ovat monella alalla niin paskat, että lisillä eletään. Itse elän tuotantolisällä ja kaksivuorolisällä.
Olen pahoillani käyttämästäni adjektiivista, mutta se lienee oikea sana kuvaamaan reilusti alle 2000€ kuukausipalkkaa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

No ainakaan ruokakauppoihin ei palkka ale vaikuta mitenkään. Kaupat on melkein aina auki ja työtunnit riittää juuri ja juuri, jos ne riittää ei niitä tule myöskään lisää vaikka työntekijälle maksetaan vähemmän.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Tokikin ammattialakohtaiset järjestöt ovat niin yhteistyökykyisiä työnantajaosapuolen kanssa, ettei siinä hallitusta tarvita, mehän olemme tunnetusti yhteistyökykyinen kansa...

Pekka Pylkkönen

Jos 70% alan yrityksistä olisi palkannut lisää porukkaa niin minä Pamin nokkana juoksisin nyt työnantajaliittoon ja ehdottaisin vuoden testiä. Maksetaan vuoden ajan 75% sunnuntaikorotusta ja jos vuoden päätteeksi keskimäärin vähintään joka toiseen yritykseen on syntynyt yhden miestyövuoden verran uutta työtä, jatketaan. Muuten perutaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Yrittäjän taskuun ne lomarahaleikkauksestakin tulevat eurot jäävät, vieläpä viikon jokaisena päivänä tehdystä työstä. Kummaa marinaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisiko mahdollisesti niin, että yleinen kustannustason lasku ulosmittautuu kuluttajan eduksi hintakilpailussa? Logiikkasi toimii siis vain niiden osalta jotka ovat sunnuntaisin auki jo nyt. Sunnuntaihin suoranaisesti liittyvä kustannusvaikutus vaikuttaisi kohdennetusti niiden halukkuuteen lisätä aukioloaan, jotka ovat nyt suljettuna ja siten työllistämään.

En siis ota kantaa toimenpiteiden paremmuuteen, mutta blogistin pointti on looginen ja yhteiskunnallisesti relevantti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Logiikka toimii myös niin päin, että ne jotka eivät nyt pidä lafkaansa auki sunnuntaisin hyötyvät lomarahojen alennuksista kun taas viikonloppulisien vähennykset eivät olisi hyödyttäneet niitä mitenkään. On heidän asiansa, että käyttävätkö säästyneet lomakorvaukset sunnuntain aukioloihin vai pitävätkö itsellään. Pitää ottaa huomioon myös markkinatilanne, ei sunnuntain aukiolot ole mikään itseisarvo.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Eivät sunnuntaiaukiolot tietenkään ole itseisarvo. Viestini oli että ei ole vain yrittäjän haluista kiinni miten säästyneet lomarahat "käytetään", kuten toteat tulee huomioida markkinatilanne. Blogi käsitteli työllistävää vaikutusta, kommentoin siis siihen liittyen.

Janne Hilden

Mikä estää yrittäjää pitämästä itse ravintolaansa auki sunnuntaisin, sinne vaan tiskin taakse.
Jos ei kykene maksamaan työntekijälleen haittakorvausta menetetystä sosiaalisesta elämästä. Tarjoilijallakin on lapsia, joiden kanssa viettää vapaa-aikaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toki monissa pienissä kuppiloissa omistajat niitä pyörittävätkin - ei pelkästään pyhäisin, vaan myös arkisin. Mutta tässä oli nyt kyse sellaisista paikoista, joihin tarvitaan myös muuta henkilökuntaa. Ei se yksi omistaja kerkeä kokkaamaan keittiössä, tarjoilemaan gourmeita kristallikruunujen alla ja toimimaan sekä kassana että hovimestarina.

Ja mitä puolestaan siihen tarjoilijoiden vapaa-aikaan tulee, niin tokihan heillä vuorotyö on niin kuin kaikilla muillakin vastaavan alan työntekijöillä. Muistan kuinka 60-luvun lopulla itkettiin sitä, etteivät kauppojen myyjät ehdi ostoksille, kun aukioloaikoja oltiin pidentämässä kello kahdeksaan asti. Silloinkin löytyi siis matalaotsaisia konservatiiveja, jotka eivät suvainneet minkäänlaista muutosta tuttuun ja turvalliseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En haluaisi tunkea kaikkia yhteen muottiin. Mielestäni olisi hyvä että yksi voi sopia ma-pe, toinen la-su ja kolmas ma-su kattavan työsopimuksen. Se tietysti edellyttää että kyseinen ravitsemusliike on niinä päivinä auki, koska sille löytyy kaupalliset edellytykset. En pidä täysin mahdottomana, että myös alle 200% palkalla löytyisi työntekijöitä sunnuntaille, ihan vapaaehtoisesti. Kaikki voittavat!

Käyttäjän SauliDrockila kuva
Sauli Drockila

20% palkankorotus niin teen kaikki päivät samaan hintaan.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Takuuvarmasti löytyisi tarjoilijoita, kokkeja ja baarimikkoja pitämään puljuja auki sunnuntaisin, jos se olisi yrittäjälle kannattavaa. Tällä hetkellä tilanne on se, että tarjoilijalta, kokilta ja baarimikolta jää tienestit saamatta, kun sunnuntailisiin ei varaa ole. Kai se on sitten parempi saada 0 euroa kuin päivän palkka. Ei tähän nyt lapset liity mitenkään.

Janne Hilden

Siten liittyy lapset, että heillä on koulusta vapaata viikonloput. Tosin, olisiko sekin sitten paikallinen sopimuskysymys jos joku haluaakin mennä kouluun sunnuntaisin.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #17

No mutta eihän kaikilla lapsia ole. Helsingissäkin on sinkkutalouksia jo melkein puolet. Ammatinvalintakysymyshän se sitten on, jos ei työ ja perhe-elämä sovi yhteen. Ravintola-alalla tehdään muutenkin töitä lähinnä juuri silloin, kun kaikki muut ovat vapaalla. Tuo sunnuntai on vaan kummajaisena joukossa.

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #18

Ammatinvalintakysymys toki. Mutta köyhät ovat valintavaihtoehdot monelle tuon matalapalkkatyön lisäksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Suomessa on satoja ammatteja, joissa tehdään työtä öisin, pyhäisin tai muina sellaisina aikoina, kun "virkamiehet" huilivat. Ei tuo ravintoala-ala ole kuin yksi rikka rokassa. Turha sen alan työntekijöiden perhe-elämän on antaa sanella koko suomalaisen yhteiskunnan kehitystä.

Ja jos tuo pieni alennus sunnuntailisiin olisi antanut työmahdollisuuksia siltikin korkeammalla palkalla, niin luulempa, että useimmat olisivat ottaneet ne riemurinnoin vastaan.

Eikös nyt ole aika taistella työttömyyttä vastaan eikä työn tarjoamista vastaan?

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #27

No mistä itse olet omalta kohdaltasi valmis tinkimään meidän kaikkien hyväksi?

Heli Hämäläinen Vastaus kommenttiin #27

Kylläpäs sitä ollaan asenteellisia virkamiehiä kohtaan. Että oikein viikonloppuisin huilivat. Kas kun eivät tee kotitöitä viikonloppuisin ja huilivat sitten arkena töissä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Uskoisin että moni virkamies nimenomaan viikonloppuisin tekee kotitöitä, kun niitä on virka-aikana hankala suorittaa.

p.s. Heli, tervetuloa tahallisen väärinymmärryksen kunniakkaaseen veljes- ja sisarkuntaan. Pyrkikäämme parhaamme mukaan tappamaan merkitykselliset keskustelut ja levittämään turhautumisen tunnetta, ohjaamalla huomio pois itse aiheesta ja kommentin selvästä viestistä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #27

J.K;"Suomessa on satoja ammatteja, joissa tehdään työtä öisin, pyhäisin tai muina sellaisina aikoina.."

Vaikka nyt tuntuukin hieman hatusta vetäistyltä tuo lukusi(olisi mukava nähdä joku tarkempi tilasto), niin luulisin että niissäkin maksetaan sunnuntaikorvauksia, kuten myös ilta- ja ylityölisiä jne. Miksi ravintola-alan pitäisi olla poikkeus tästä?

J.K;"Turha sen alan työntekijöiden perhe-elämän on antaa sanella koko suomalaisen yhteiskunnan kehitystä."

Oletko siis sitä mieltä että yhteiskuntamme kehittyy, kun ennestään pienipalkkaisilta perheellisiltä viedään?
Paljostako olet itse ajatellut luopua ja mikä vaikutus näillä sunnuntailisien poistoilla olisi ollut omaan tilipussiisi?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #33

"Vaikka nyt tuntuukin hieman hatusta vetäistyltä tuo lukusi(olisi mukava nähdä joku tarkempi tilasto), niin luulisin että niissäkin maksetaan sunnuntaikorvauksia, kuten myös ilta- ja ylityölisiä jne. Miksi ravintola-alan pitäisi olla poikkeus tästä?"

Siksi koska tällä hetkellä ravintolat ovat pääsääntöisesti sunnuntaisin kiinni, mutta niille olisi kuitenkin kysyntää.

"Oletko siis sitä mieltä että yhteiskuntamme kehittyy, kun ennestään pienipalkkaisilta perheellisiltä viedään?"

Jos ei ylipäätään ole ollut töissä sunnuntaisin eikä siten tienannutkaan mitään, niin mistä silloin tarkalleen ottaen viedään?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #35

"Siksi koska tällä hetkellä ravintolat ovat pääsääntöisesti sunnuntaisin kiinni, mutta niille olisi kuitenkin kysyntää."

Luulenpa että yrittäjät itse tietävät markkinatilanteen. Tilanne ei ole hyvä, jos ei ole varaa maksaa työntekijöille muutaman kympin tai satasenkin sunnuntailisiä. Ei sinne kapakoihin ketään voi väkisin raahata.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #37

Se on ainakin ihan täysin totta, ettei tilanne ole hyvä. Suomi on ravintoloiden suhteen surkeimpia maailmassa. Kun kahden hengen sapuskat juomineen maksaa keskitasoisessa raflassa 100 euroa, niin mitä siihen voi edes sanoa?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #35

A.R;" ovat pääsääntöisesti sunnuntaisin kiinni, mutta niille olisi kuitenkin kysyntää."

Jos kysyntää on bisnekseksi asti, niin eiköhän yrittäjiäkin löydy. Itse en oikein jaksa uskoa tuohon "kysyntään", sen verta monta kapakkaa tänä päivänä kaupungeista löytyy. Asiakkaita ei riitä, kun ei riitä tavallisella ihmisellä hillot. Toki "karvakäsipitserian" 6n euron lätty tekee kauppansa viikonloppuisinkin, mutta siihen ei kotimainen "sukula" pysty..ei vaikka työvoima olisi ilman.

A.R;"Jos ei ylipäätään ole ollut töissä sunnuntaisin eikä siten tienannutkaan mitään, niin mistä silloin tarkalleen ottaen viedään.."

No tällaisen kysymyksen olisin juuri halunnut esittää teille eniten lisiä vastustaville ja niille joiden mielestä kaikki palkka-ale on OK. Jollain tavalla tuntuu että useimmiten näitä olisi poistamassa yrittäjät, eläkeläiset, tahi muuten vaan sellaiset joiden omiin ansioihin asia ei vaikuta pätkän vertaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #39

Ainakaan tämä eläkeläinen ei ole ajamassa vuorolisien poistoa. Pienipalkkaisten ihmisten ostovoimasta on huolehdittava, koska sillä taas pidetään yllä muuta yritystoimintaa ja työllistetään ihmisiä. Herraportaan eläkeläiset saattavat lisien poistoa ajaakin, kun omaan osakesalkkuun halutaan lisää fyffeä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #42

Tuure, ajat kaksilla rattailla. Mikä on hyväksi liiketoiminnalle, on hyväksi myös osakesalkulle. Yhtiö taas työllistää jos se on hyväksi liiketoiminnalle. Kirjoittamassasi on sisäinen konflikti, joko molemmat määreet hyötyvät, tai sitten kummatkin kärsivät.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #47

Oma käsitykseni on, että normaalista arjesta vieraantuneen osakesalkun omistajan ajatus ei monestikaan kulje niin pitkälle. Muuten ei ole tajuttavissa se millä innolla sieltä ollaan jakamassa leikkausohjeita koskien juuri pienituloisimpia ryhmiä.

Kari Happonen

Mikko ... minne on kadonneet ne ALV:in alennukset ravintola-alalta...? (Osinkoihin)...?

Käyttäjän TinoVlkki kuva
Tino Välkki

"Perttu Pulkkinen" Jos joku oikeasti väittää, että tarjoilijan ansaitsema 1700e on asianmukainen peruspalkka, eikä lisillä ole vaikutusta kokonaispalkkaan, on se järjen köyhyyttä. Kyllä useimmilla matalapalkka-aloilla palkanmuodostus on jo vuosikymmententen aikana vakioitunut siten, että palkat lisinenn ovat kokonaispalkka, jolla voi tulla toimeen edes jotenkin. Jos noita sunnuntailisiä olisi lähdetty heikentämään, olisi se välttämättä heijastunut peruspalkan joustamiseen ylöspäin vastaavalla tavalla seuraavalla palkkakierroksella. Matalapalkkaisten alojen kokonaispalkan palkanmuododtus on se mikä muododtuus matalasta pohjapalkasta ja siihen päälle maksettavista vuorolisistä. Tämä on asia, mikä helposti unohtuu kaanantaista perjantihin ja vain päivisin työskenteleviltä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mielenkiintoinen tulkintaero meillä. Luin Perttun tekstin niin, että hän on samaa mieltä kanssasi, ei vastakkaista.

Käyttäjän TinoVlkki kuva
Tino Välkki

"Perttu Pulkkinen" Jos joku oikeasti väittää, että tarjoilijan ansaitsema 1700e on asianmukainen peruspalkka, eikä lisillä ole vaikutusta kokonaispalkkaan, on se järjen köyhyyttä. Kyllä useimmilla matalapalkka-aloilla palkanmuodostus on jo vuosikymmententen aikana vakioitunut siten, että palkat lisineen ovat kokonaispalkka, jolla voi tulla toimeen edes jotenkin. Jos noita sunnuntailisiä olisi lähdetty heikentämään, olisi se välttämättä heijastunut peruspalkan joustamiseen ylöspäin vastaavalla tavalla seuraavalla palkkakierroksella. Matalapalkkaisten alojen kokonaispalkan palkanmuodostus on se mikä muodostuu matalasta pohjapalkasta ja siihen päälle maksettavista vuorolisistä. Tämä on asia, mikä helposti unohtuu maanantaista perjantihin ja vain päivisin työskenteleviltä.

Käyttäjän TinoVlkki kuva
Tino Välkki

Piti siis lisätä tekstiin "samaa mieltä, Perttu Pulkkinen"

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Politiikot voisivat pohtia on järkevää, että 10€ alkossa maksava viinipullo ravintolassa verotuksen vuoksi maksaa 40€. Suomalainen lainsäädäntö suosii kotona juomista ja siitä olisi päästävä eroon ja avaimet siihen ovat hallituksella ja eduskkunnalla.

Käyttäjän TanjaSaarela kuva
Tanja Saarela

itse olen kokki. ollut alalla yli 10v. lapsettomama, perheettömänä olen ollut mielelläni sunnuntait ja Pyhäpäivät töissä, koska se tuo muutenkin huonoon palkkaani lisätuloja. Joulukk ja uusivuosi ovat olleet aina kuin lottovoitto. pääsiäinen.. helatorstai jne. nyt ku niistä päivistä ollaan repimäs rahaa pois. joku muu saa mennä töihin. miksi menisin töihin huonommalla palkalla? saan muutenkin vaan 12-14€/tunnilta. :(

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"...miksi menisin töihin huonommalla palkalla?"

Kai se syy olisi että koet sen "huonomman palkan" ja normaalipalkan erotuksen olevan suurempi kuin vaihtoehtokustannuksen uhrauksestasi.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ravintola-alan suurin ongelma on alkoholin verotus ja hinnoittelu kapakoissa. Kuka sinne viitsii mennä enää edes paria lasia ottamaan.

Päivälliselle ei ole enää varaa kuin paksulompakkoisilla ja työpaikan edustuksellisuudesta nauttivilla.

Eurooppa on aivan eri maata kuin Suomi- mistä se kaikki johtunee ?

Privaatisti valmistan itse lounaat, päivälliset ym. herkut, vaikka en ole kokki. Särpimeksi laadukkaista viinejä ja oluita ystäville. Raaka-aineet suoraan tuottajalta tai omasta pellosta pääasiassa ( ei nyt kuitenkaan eksoottisimpia).

Porvoossa vanhan kaupungin kahvilat ja kaupat olivat pääsääntöisesti kiinni silloin, kun turistit liikkuivat, siis kiinni viikonloppuisin ja klo 17 jälkeen ? Mistäs tämä johtuu ?.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Nykyisen kaltaisen hyvinvointivaltion käsitteen voi tiivistää siihen, ettei kenenkään tarvitse ottaa vastuuta tekemisistään.

Käyttäjän jhiden kuva
Johannes Hidén

Olisi hallituksella tässä sekin vaihtoehto, että leikkaisivat lakisääteisen sunnuntailisän puoleen, mutta jättäisivät mahdollisuuden säätää siitä alakohtaisesti myös toisin työntekijän eduksi. Ei luulisi siitä syntyvän hirveästi valittamisen aihetta, ja työnantajat ja työntekijät voisivat vapaammin järjestää työnsä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olisi hallituksella tässä sekin vaihtoehto, että poistaisivat lakisääteisen sunnuntailisän.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Työllistämisellä lupaileminen, jos palkkaa tarvitsee maksaa vähemmän, on tietenkin eri asia kuin työllistäminen sitten, kun palkkaa tarvitsee maksaa vähemmän. Yrittäjien on helppo heitellä tuollaisia lupauksia, joita ei tietenkään tarvitse toteuttaa, kun vaihtoehtona on kerätä viivan alle jääneet voitot omaan taskuun.

Ulkomaalaisia palvelevat ravintolat ovat tietenkin vain pisara kaikesta sunnuntaityönteosta, eikä ole perusteltua alentaa kaikkien palkkoja yhden toimialan eritystarpeiden perusteella.

Ilta- ja viikonloppulisät ovat ylipäätään olemassa ensisijaisesti sen ohjaamiseksi, että työnantajat teettäisivät työnsä viikolla arkiaikana, jolloin esimerkiksi perheet voisivat viettää vapaa-aikaa yhdessä. Jos ravintolat halutaan auki siksi, että perheet voisivat käydä niissä sunnuntaisin yhdessä, tämä ei tietenkään toteudu, kun osa perheistä on sunnuntaisin töissä, yhdet markettien kassoilla ja toiset niissä samaisissa ravintoloissa.

En muutenkaan näe merkittävää syytä ravintolakulttuurin tukemiselle ja turhatyöllistämiselle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Leikattujen lomarahojen osalta houkutus kerätä ne omaan taskuun on varmasti suuri. Blogiin ja siinä käsiteltyyn sunnuntailisän vaikutukseen liittyen minulle jäi kommentissasi epäselväksi, miten ne voitot jäävät sinne viivan alle ravintolan ollessa suljettu?

Ihan vain mielenkiinnosta, miten määrittelet turhatyöllistämisen?

Pekka Pylkkönen

Miksi yrittäjä jättäisi ravintolansa kiinni sunnuntaina jos se olisi kannattavaa pitää alemmilla lisillä auki? Vuokrat, vakuutukset, kirjanpitokulut, jääkaapin sähkölasku, lämmityskulut ja moni muu kulu juoksee sunnuntainakin oli ravintola auki tai ei. Kai niitä nyt mieluummin makselisi niin että sunnuntainakin tulisi jotain tuloja.

Sairaanhoidossa vuorolisät ovat aivan mielenvikainen keksintö; koska henkilökunta on niin pirun kallista, viikonlopuksi otetaan minimimiehitys joka yrittää parhaansa mukaan pitää potilaat hengissä maanantaihin saakka kun voidaan taas tarjota hoitoja ja tehdä tutkimuksia.

Arttu Alila

Eiköhän asia kuitenkin ole niin, että ravintolan sunnuntai-sulkeminen voi johtua monesta muustakin seikasta kuin mikä ylityö% kulloinkin on voimassa.

Helsingin keskustassa - ihan esimerkiksi - on ravintoloita, joilla on "varaa" pitää ovet kiinni heinä-elokuun ajan. Sieltä löytyy myös ruokaravintoloita, jotka ovat suljettuna maanantaisin. Hieman etäämmällä on ravintoloita, joiden toiminta keskittyy yksinomaan työpaikkaruokailuun ja vain työpäivinä. Ei ole mitenkään yksiselitteistä, kuten blogisti antaa ymmärtää, että 25 pinnan lasku sunnuntaityökorvaukseen olisi räväyttänyt "luukut auki".

Eräs mielenkiintoinen näkemys ravintolatoimen kannattavuuteen tässä
samalla.

Kaikkien tuntema ruokavelho Jyrki Sukula on vetänyt jo pari vuotta Nelosella suosittua Hotellit kuntoon/Kuppilat kuntoon-ohjelmiaan. Sukula on paneutunut kunkin yrityksen toimintaan, selvittänyt syyt talon ongelmiin ja kaiketi aina ne löytänyt.

Merkillepantavaa sarjassa oli, että yrityksen vaikeudet olivat lähes pääsääntöisesti johtuneet omistajan ja/tai johdon osaamattomuudesta, vähäisestä alan tuntemuksesta tai ongelmista rekrytoinneissa. Palkoista, sunnuntai- tai muista palkanlisistä ohjelmassa ei kukaan valittanut, Sukulakaan.

Kaksi viikkoa sitten Sukula julisti nauhoitetussa mediatiedotteessaan, kuinka ravintoloiden menestys onkin nyt kiinni sunnuntailisästä.

Tämän perusteella voin olettaa, että ravintola-alan on syytä syvällisesti miettiä, kuka puhuu ja mistä. Yht'äkkinen ylityölisän "hokaaminen" kannattavuuden mittariksi tuntuu kovin keksityltä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Siinä olisikin viimeisen päälle hieno TV-formaatti, valitaan alansa parhaat yritykset ja analysoidaan ongelmat, jotka ovat kaikilla samat: korkeat verot ja palkanlisät. Olisiko kuitenkin niinpäin ettei huonosti hoidettu yritys pärjää edes ilmaisella työvoimalla, joten työn kustannus ei ole ihan päällimmäisenä mielessä. Eikä se olisi viihdyttävääkään.

Petteri Hiienkoski

Voi käydä niin että hallitus joutuu vetämään myös esityksensä lomarahaleikkauksistakin pois. Syyksi voi PM tällä kertaa keksiä vaikkapa asunnonvälittäjien vetoomuksen. Todelliset syyt taitavat kuitenkin olla juridiset esteet.

Pelkäänpä että hallitus kompuroi laillisuusongelmien kanssa, niihin kuuluu myös perustuslain yhdenvertaisuuspykälä.

Ehkä hallituksen kannattaisi viimeistään nyt vetää koko pakettinsa pois ennen kuin bluffi paljastuu.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Toimituksen poiminnat