Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Viinamonopoli kiinni lauantaina

  • Pääsiäislauantaina kauppakeskus turisteja täynnä, mutta Alko kiinni.
    Pääsiäislauantaina kauppakeskus turisteja täynnä, mutta Alko kiinni.
  • Suomalaisten alkoholin kulutus on keskivertoa. Eri maiden alkoholipolitiikan vapaus tai sulkeutuneisuus ei vaikuta kulutukseen.
    Suomalaisten alkoholin kulutus on keskivertoa. Eri maiden alkoholipolitiikan vapaus tai sulkeutuneisuus ei vaikuta kulutukseen.

Tänään pääsiäislauantaina (26.3.) oli miellyttävä kävellä eri kaupoissa Helsingin keskustassa. Meidän tavallisten kaupunkilaisten lisäksi keskustassa pyöri runsaasti turisteja - jotkut rinkkojen kanssa, jotkut hieman hienommin pukeutuneina. Kaduilla, myymälöissä ja ravintoloissa kuulin ja näin monenlaista kaupankäyntiä.

Turisti ihmettelee kiinniolevaa Alkoa

Iltapäivällä olikin aika kävellä takaisin kohti Rautatientoria. Kävelyreittini kulki kauppakeskuksen alakerran kautta. Tuolla kauppakäytävällä näin aivan epähuomiossa kahden keskieurooppalaisen nuoren miehen kyselevän valokuvamyymälän pitäjältä: "Excuse me, Why this shop is not open?". Pojat osoittivat vastapäätä sijaitsevaa Alkon myymälää. ​Se oli kiinni. Kauppakeskuksen kaikki muut kaupat olivat auki. Asiakkaita riitti lauantaiseen tapaan niissä kaikissa. Alko teki poikkeuksen.

En jäänyt kuuntelemaan kauppiaan vastausta. Otin valokuvan tyhjästä viinakaupasta ja jatkoin matkaani. Eihän minun tarvitse selittää pojille, että Suomessa on alkoholin jälleenmyynnin valtiollinen monopoli ja, että siitä syystä pääsiäislauantaina viinakaupat ovat kiinni. Toisaalta hetkisen mietittyäni tuumin, että eihän tässä hommassa ole mitään järkeä. Turistien rahat jäävät saamatta valtiolta, ja kaupunkilaisia viinakaupan kiinniolo ketuttaa muuten vain.

Perustelut suomalaiselle alkoholimonopolille ontuvat

Mitä jos olisinkin kääntynyt ja alkanut selittää pojille, miksi suomalainen kuluttaja ei ole vastuullinen viinan ostaja ja, että hän tarvitsee valtion monopolin itsensä turvaksi. Olisin voinut kertoa asiat seuraavasti.

"Suomessa alkoholin myynti on annettu tarkkaan suunnittelulle valtion omistamalle myymäläverkostolle, koska...

... koska muuten laatu heikentyisi. Yksityinen myyjä voisi myydä halvemmalla, vaikka heikkolaatuista Pirkka-viiniä! Eihän kuluttajalle voida antaa vastuuta itsestään."

... koska alueellinen saatavuus heikentyisi. Noin 4.000 ruokakaupan ketju (S-ryhmä/K-ryhmä/Lidl) ei ole niin kattava kuin Alkon 350 myymälän ketju!"

... koska edullinen hinta voisi houkutella lisää käyttäjiä. Näin ollen Alko pitää hinnat ja oman organisaationsa kulut mahdollisimman korkeana, jotta halpa hinta ei houkuttelisi juomaan."

Hetkinen? Mistä nämä laatu, saatavuus ja hinta perustelut ovatkaan tuttuja? Aivan oikein! Muutkin monopolit perustelevat asemaansa näillä samoilla argumenteilla. Oli kyseessä sitten apteekit, taksit tai maidontuottaja. Miten kansanterveydellä voidaan perustella alkoholin monopolia, jos muualta Euroopasta saadut käytännön kokemukset eivät tätä argumenttia tue?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Yksi mitä toitotetaan on vastuullisuus. Se ny vaan on niin että aivan yhtä vastuullisia tavan ruokakauppojenkin on oltava, muuten menee luvat. Alle komekymppisen näköisiltä kysytään paperit, on mysteryshopping testejä. Eli joku tulee testiostamaan kysytäänkö papereita jne. En ymmärrä mitä sen vastuullisempaa Alko sitten tekee. Se on vaan yksi tyhjä mantra millä monopolia puolustellaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Onhan se kuvaavaa että ulkomaisten verkkokauppojen käyttäjistä saadaan tilastoihin lisää rikollisia. Samaan aikaan Alko virittelee omaa verkkokauppaansa. Kukaan ei putsaa suomalaista niin hyvin kuin toinen suomalainen, tässä tapauksessa Alko ja verottaja.

Se on sitä kotimaista osaamista ja itsemääräämisoikeutta. On sitten eri asia haluaako sellaista tukea millään muotoa.

Onkin hauska kuvitella mitä kaikkea muuta meiltä voitaisiin kieltää ja poliitikoille ja virkamiehille annettaisiin vapaat kädet.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Voi hurjaa, kun on jäänyt nuorilta rinkkarepputuristeilta fyrkat saamatta. Aivan kauheaa. Suomen kansantalous on kärsinyt korvaamattoman vahingon!

Ehkäpä me voisimme sanoa, että maassa maan tavalla. Onpa surkeaa, jos ei muutamana päivänä vuodessa pääse Alkoon ostoksille. Todella kauhean hirveää. Sehän on suorastaan holhousta kuten vaikkapa nopeutusrajoitukset maanteillä. Kauhean hirmuista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Alko varmaan pitäisi myymälänsä auki, mutta henkilökunnalla on työehtosopimuksen ikuinen suoja johon ei kenelläkään ole mahdollisuutta koskea.

Henkilökunnan edun vaarantaminen voi olla myös yksi syy siihen, että viinejä ei kauppoihin päästetä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asiaa kirjoitat, mutta pitää koko ajan muistaa, että kyse on kansan valitseman eduskunnan lainsäädäntövallasta. Toivoa sopii, että äänestäjien enemmistö jossain vaiheessa sivistyisi siinä määrin, ettei enää monopoleja haluaisi ylläpitää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asiasta on tehty jotain kansalaisaloitteita, mutta esimerkiksi viinien tuominen vähittäismyyntiin sai googlaukseni mukaan viime vuonna vain hiukan yli 15.000 kannattajaa. Ehkä asiasta voisi tehdä uuden kansalaisaloitteen ja sorvata sen hiukan paremmin sisällöltään sekä sitten markkinoida sitä tehokkaammin.

Risto Apajalahti

Alkon myymälät ovat kerta kaikkiaan käyneet tarpeettomiksi. Niistä aiheutuu vain kuluja. Myynti voitasiin siirtää kauppoihin ja niissä ensin vaikkapa teräsverkolla tms. suljetulle alueelle, joka voidaan sulkea kaupan muuten ollessa auki. Näin voitaisiin jatkaa niin kauan kun jo(i)llekin jossakin annetaan vielä lupa tehdä päätöksiä, että kaikkien kansalaisten kyttäämistä ja holhoamista on jatkettava.

Tarmo Manninen

En ole koskaan nähnyt asiakkaan kävelevän röyhkeästi ulos maksamatta Alkosta mutta useasti kaljapullojen kanssa ruokakaupassa.

Toimituksen poiminnat