Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Palatsivallankumous kokoomuksessa?

  • Puheenjohtajaehdokkaiden asettuminen poliittiselle nelikentälle (eduskuntavaalit 2015). Lähde: YLE 13.4.2015
    Puheenjohtajaehdokkaiden asettuminen poliittiselle nelikentälle (eduskuntavaalit 2015). Lähde: YLE 13.4.2015

Kokoomuksen kesäkuun puoluekokous sai reippaan annoksen jännitystä, kun sisäministeri Petteri Orpo ilmoittautui kisaan. Orpo yrittää samanlaista palatsivallankumousta, mikä onnistui demareissa kaksi vuotta sitten, kun Antti Rinne kaatoi niin ikään valtionvarainministerin paikaltaan ja nousi puheenjohtajaksi. Orpon haaste on aikamoinen sillä Lännen median kyselyssä istuva puheenjohtaja Alexander Stubb on edelleen suosituin kentän keskuudessa.

Orpo vaarantaa ministerin salkkunsa

​Miksi Orpo lähtee vaarantamaan ministerin paikkansa? Arvioisin, että eduskuntaryhmä yksinkertaisesti puhui miehen ympäri. Tukea on varmasti luvattu, sillä eduskuntaryhmän enemmistö on tyytymätön Stubbiin. Samaten lienee laskettu, että Jan Vapaavuoren kannattajista riittävän moni siirtyy Orpon taakse. Lisäksi medianäkyvyyden arvioidaan olevan suosiollinen Orpolle. Ainoa arvoitus on siis puoluekokouksen kenttäväki. Millä saadaan vakuutettua se, että kokoomus saa nykyistä paremmat ehdot nykyisessä hallituksessa? Miten varmistetaan, että nyt käynnissä olevat SOTE-uudistuksen valinnanvapaus ja yritysten paikallinen sopiminen viedään maaliin asti? Sivumennen mainiten, olen toiminut yhtenä puoluekokousedustajana kahdessa edellisessä kokoomuksen puoluekokouksessa.

Kärkiehdokkaat kenttävertailussa

Miten tulisi suhtautua kokoomuksen kolmeen puheenjohtajaehdokkaaseen? Kaikki kolme ovat erittäin edustuskelpoisia. Heitä on miellyttävä kuunnella eri tilaisuuksissa. Mediajulkisuus on ollut armottomin Stubbille, mutta tuskinpa muutkaan pääsisivät sen helpommalla. Ehdokkaista Elina Lepomäki on mielestäni fiksuin ja pesee muut poliitikot järkikeskusteluissa. Hänen ongelmansa on ministerikokemuksen puute sekä epäilys tiimitaidoista. Ehdottomasti kuitenkin tärkeä lisä puheenjohtajakamppailuun, ja erinomainen esittäytymispaikka kenttäväelle jatkopestejä ajatellen.

Alexander Stubbin kohdalla ongelma on epätasaisuus. Välillä saadaan kokea jättivoittoja "kolmossijalta", kuten SOTE-valinnanvapaus, kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ja valtionvarainministerin salkku. Toisinaan koetaan myötähäpeää, kuten tämän kevään puheenjohtajien tukikirje, johon Stubbin oli aivan pakko soittaa ne viimeiset nimet - olisi voinut jättää väliin. Orpon kohdalla saadaan korkean luokan tasaisuutta ja "virkamiesmäisyyttä". Viimeksi mainittu ei ole suinkaan huono asia, kuten pääministeri Juha Sipilän esimerkki osoittaa. Toisaalta Orpo on täydellinen poliittinen broileri, jonka myytäväksi kelpaavat ideologia, periaatteet ja jopa Sinä - kaikki on kauppatavaraa. Samaten epäilyttää, että onko Orpo ainoastaan kanava eduskuntaryhmän ja lehdistön tyytymättömyydelle.

Entisen puheenjohtaja Jyrki Kataisen aikana kokoomuksen kannatus hipoi 25 prosenttia, mutta samaan aikaan suoritettiin peräti 11 veronkiristyä. Se aika oli katastrofaalista. Tällöin kukaan ei haastanut istuvaa puheenjohtajaa, vaan kenttäväki tuudittautui kansansuosion ihmeeksi tekevään voimaan. Ei toiminut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Lehdistö" on todellakin innoissaan Orposta. Iltalehti myy totuutena sitäkin, että presidentti Niinistö on tässä "palatsivallankumouksessa" mukana. Ennakoivatko hallituksen kaatumista ja uusia vaaleja ilmoitustuloineen?

Kiinnostusta Kokoomuksen politiikkaan tämä ainakin lisää. Jos Helsingissä on vaalitentti sopivaan aikaan, menen ehdottomasti paikalle. Tai siis sillä ehdolla, että muita kuin Kokoomuksen jäseniä huolitaan yleisöön.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ilkka Kanerva on kiitokseksi nostanut Orpon ministeriksi ja on vahva suojelija.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

MTV3:n Timo Haapala esitti eilen pj-vaalin vaihtoehdot: "narsisti" Espoosta ja "uuttera turkulainen." Ajatellaan stubbilaisittain positiivisesti: Haapala ainakin kertoi selvästi, ketä äänestäisi, jos pääsisi asiasta päättämään.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tyytymättömyys puheenjohtajaan on kytenyt kokoomuksen kentällä jo ennen vaaleja, nyt kun on haparoitu ja kannatuskin vähän laskenut, on vain realisoitunut pitkään olemassa ollut ilmiö.

Tämä ei ole mitenkään uutta kokoomukselle - olihan siellä jo 2000-luvun vaihteessakin suurta tyytymättömyyttä puheenjohtaja Niinistöä kohtaan, vaikka tämä oli vielä silloin suosionsa aallonharjalla julkisuudessa.

Se on varmaan sitä kapitalistista lojaaliutta :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Palatsivallankumousta" johdetaan ulkopuolelta eli Hakaniemestä:

http://demokraatti.fi/stubbin-valinta-katkaisisi-k...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joko Kokoomus on senkin ulkoistanut ?

Toimituksen poiminnat