Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Kilpailun avaaminen tuplasi apteekkien määrän Norjassa

  • Apteekkien määrä on tuplaantunut kilpailun myötä.
    Apteekkien määrä on tuplaantunut kilpailun myötä.

Suomessa apteekkijärjestelmä pysyy edelleen suljettuna, kun Norjassa kilpailun vapauttaminen paransi saatavuutta. Apteekkariliiton yksi perustelu nykyiselle suljetulle apteekkijärjestelmälle on saatavuuden turvaaminen syrjäseuduille. Norja vapautti apteekkilupien määrän vuonna 2001, ja kilpailu tuplasi apteekkien määrän.

Vapaa kilpailu ja enimmäishinta

Norjan apteekkialan järjestön ​Apotekforeningen mukaan käytössä on edelleen apteekkiluvan saaneiden tarkka valvonta. Mitään "villin lännen" meininkiä ei siis tapahdu vuonojen maassa. Esimerkiksi reseptilääkkeille on määrätty enimmäishinta, mutta apteekki saa myydä niitä edullisemmin. Vastaavasti Suomessa on tiukka hintasääntely, ja ei käytännön mahdollisuutta hintojen alentamiselle reseptilääkkeille. Suomalainen apteekki repii katteensa muista hyllytuotteista, kuten reseptivapaista voiteista, itsehoitolääkkeistä ja niin edelleen.

Kilpailu ketjuttanut apteekit

Norjassa kilpailun avautumisen - ja hintakilpailun - myötä apteekit ovat vahvasti keskittyneet. Ei maantieteellisesti vaan eri ketjujen alle. Markkinoita hallitsee kolme suurta ketjua ja vain kourallinen apteekkeja on niiden ulkopuolella. Jostain syystä suomalainen Apteekkariliitto on tarrautunut tähän huonona asiana, jolla se puolustaa nykyistä suljettua järjestelmää. Samalla argumentilla voitaisiin kieltää saksalaisen Lidl kauppaketjun saapuminen markkinoille, koska se kasvaa ketjuna, polkee hintoja ja kaiken huipuksi sen omistus on ulkomaalaista.

Avautuminen kasvuyrittäjien etu

Kilpailun avautuminen tarjoaisi aivan uusia mahdollisuuksia kasvuhaluisille apteekkareille. Hän voisi suorittaa vapaasti yritysostoja, ketjuttamista ja jopa kansainvälistymistä. Ja jos kasvuhalua ei löydy, niin vapaa markkinatilanne tarjoaisi nykyistä laajemman mahdollisuuden apteekin myyntiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Jos apteekkiala vapautetaan, niin eikö ole sama siirtyä lääkkeitten nettikauppaan? Se olisi halvempi yrittäjälle ja voisi sitä myötä alentaa lääkkeitten hintoja.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän ErkkiKostiainen kuva
Erkki Kostiainen

Norjassa apteekkireformin syynä oli se, että norjalaiset eivät olleet tyytyväisiä apteekkipalveluiden saatavuuteen; apteekkeja oli harvassa ja niiden aukioloajat olivat lyhyet.

Reformin seurauksena apteekkien määrä on lisääntynyt, mutta vasta nyt siellä on asukaslukuun suhteutettuna hieman tiheämpi apteekkiverkosto kuin meillä Suomessa. Viikottainen aukioloaika on pidentynyt, mutta ei ole tietääkseni ylittänyt Suomen tasoa (55 h/viikko)

Lääkkeiden hinnat eivät laskeneet toivotulla tavalla apteekkireformin jälkeen. Apteekkien välinen kilpailu ei näkynyt hintakilpailuna reseptilääkkeiden hinnoissa, vaan samaan aikaan käyttöön otettu geneerinen substituutio (lääkevaihto) edesauttoi reseptilääkkeiden hintojen laskua.

Norjassa reseptilääkkeiden hintakontrolli on pitänyt hinnat matalina, mutta se olisi saavutettu ilman apteekkireformiakin. Hintasääntely on nyttemmin mennyt jopa niin tiukaksi, että esim. Teva (lääkeyritys) veti monia tuotteitaan pois Norjan markkinoilta kokonaan viime vuonna. Norjassa onkin uutisoitu lääkkeiden saatavuusongelmista:
http://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/...

Norjassa pian reformin jälkeen apteekkilaisille tehdyssä kyselytutkimuksessa (Econ) ilmeni, että apteekkipalvelujen laatu on heikentynyt. Yliopistokoulutettujen farmaseuttien määrä apteekeissa on laskenut, ammatillinen täydennyskoulutus on vähentynyt ja apteekkihenkilökunnan työmäärä on kasvanut. Farmaseuttien mahdollisuus lääkeneuvonnan antamiseen on vähentynyt ja puolet vastaajista oli sitä mieltä, että asiakkaille annettava neuvonta on riittämätöntä.

Norjassa tosiaan apteekkimarkkina on keskittynyt kolmelle ulkomaiselle yhtiölle. Omistuksen keskittyminen johtaa helposti siihen, että kilpailu tosiasiassa vähenee ja valikoimat supistuvat. Mielestäni Suomen järjestelmä on parempi, sillä siinä keskenään kilpailevia toimijoita on noin 600. Ja lääkemyynnin verotkin maksetaan kokonaisuudessaan Suomeen.

Toimituksen poiminnat