Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Terveiltä yrityksiltä sairaille yrityksille

  • Yritystukea jaetaan eri muodoissa yli miljardi euroa joka vuosi. Yritystukitilasto [verkkojulkaisu]. ISSN=1798-3355. 2014
    Yritystukea jaetaan eri muodoissa yli miljardi euroa joka vuosi. Yritystukitilasto [verkkojulkaisu]. ISSN=1798-3355. 2014

Suomen hallitus on ehdottamassa lakia päästökaupasta johtuvien epäsuorien kustannusten kompensaatiosta. Esityksen mukaan raskas teollisuus saisi vuosittain noin 43 miljoonan euron yritystuen. Ylen uutisten haastatteleman (11.9.2016) VATT:n johtavan ekonomistin mukaan esitys "ei ole millään tavalla perusteltua julkisten varojen käyttöä".

Mitä yritystuet ovat? Ne ovat pohjimmiltaan tulonsiirtoa terveiltä yrityksiltä sairaille yrityksille. Suomessa jaetaan valtavat määrät yhteistä rahaa yrityksille erilaisten alueellisten tai kehityksellisten syiden perusteella - tai vaikkapa sähkölaskun maksamiseen.

Yhtä kaikki, homma on yhteisten rahojen kaatamista Kankkulan kaivoon. Globalisaatio on täällä. Kaupungistuminen kiihtyy. Länsimaiden elinkeinorakenne muuttuu yhä enemmän palveluvetoisiksi, ja perinteinen teollisuus hakeutuu muualle. Parempi säästää rahat ja antaa markkinoiden päättää mitkä elinkeinot pärjäävät ja mitkä eivät.

Yritystukea myönnetään jopa helsinkiläiskahviloille

Miten yritystuet toimivat käytännön tasolla? Kerron muutaman elävän esimerkin. Finnveralta on aivan normaalia hakea aloitusrahaa kahvilan perustamisen Helsingin kantakaupunkiin. Kyllä! Mitä mieltä on käyttää valtion rahaa kaupunkikorttelia palvelevan, luomukahvia tarjoavaan tuiki tavalliseen kahvilaan?

Tai miltä kuulostaa se, että Finnvera rahoittaa valtakunnallisesti toimivia franchising-ketjuja? Kyllä! Itse asiassa liikelaitoksesta löytyy asiaan erikoistuneet henkilöt, jotka räätälöivät rahoituspaketit uusille ketjuyrittäjäehdokkaille, jotka haluavat täysjäseniksi. Ja tässä ei ole kyse kansainvälistymisestä tai edes innovoinnista. Miksi juuri meidän veronmaksajien pitää tukea franchising-ketjuja?

Heitetään ilmaan ajatusleikki. Mitä tapahtuisi, jos virkamiesten ja politikkojen jakaman yritystuen sijaan verotettaisiin ihan tavallisten ihmisten ansiotuloa vaikkapa miljardi euroa vähemmän? Rohkenen ennustaa, että ympärillämme toimisi nykyistä enemmän terveitä markkinaehtoisia yrityksiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Päästökauppahan itsessään on tukea terveiltä yrityksiltä sairaille yrityksille, eli kilpailuetuuden antamista puhtaamalta eurooppalaiselta teknologialta kiinalaiselle enemmän saastuttaville tuotantolaitoksille. Odotan että Vihreät Ville Niinistö etunenässä astuvat metelöimään miten taas tuetaan co2-päästöjä, mutta se perimmäinen ongelma on heidänkin kannattamansa päästökaupan yksipuolisuus.

Muuten samaa mieltä yrityistuista. Ylivoimaisesti suurin yritystukien saaja on TuuliWatti ja vaikka helsinkiläiskahviloiden tukemiselle ei taida löytyä järkiperusteita, se on pientä piiperrystä verrattuna tukiin joilla on oikeasti merkitystä kansantalouteen.

Pekka Pylkkönen

Teollisuuden ympärille syntyy se kuluttava keskiluokka. Palvelualojen palkoilla pärjää mutta ei juuri muuta. Ei teollisuutta kannata maasta ehdoin tahdoin hävittääkään, etenkään kun se on kova verojen maksaja ja toimii täällä puhtaammin kuin monissa kilpailijamaissa.

Jos koko verosysteemiä tarkastelee, meillä on hyvin alhainen voiton verotus mutta työn ja tuotannon verotus on tapissa. Tämä haittaa aika paljon työvoimakustannusvaltaisia yrityksiä, kuten lähes koko teollisuutta - toki myös matalan tuottavuuden palvelualoja.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa

Tämä on just näin kuin Mikko kirjoitti.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Kymmenien miljoonien tulonsiirtoja yhteisistä varoista suuryrityksille sähkölaskujen yms maksuun ja samalla leikataan käsiä vanhusten hoidosta 0,5stä 0,4ään henkilöön vanhusta kohden...

Voi sanoa, että julmaa ja ylimielistä toimintaa Sipilän hallitukselta.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Minun äiti on 100vuotias asuu omassa kodissaan yhdessä veljeni ja sisareni kanssa .ei ole tarvinnut yhteiskunnalta mitää. Niin rikkaassa maassa kuin Saksassa on vielä voimassa laki joka velvoittaa lapsien huolehtimaan vanhemmistaan . Meillä se on sälytetty veronmaksajille.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tuulihuijaus tulee maksamaan meille v. 2030 mennessä

12a x 365d x 24h x 2500MW x 30% x 50€/MWh= 3.942.000.000 €

Eli noin neljä miljardia euroa, josta n. 80% menee suoraan Kankkulan kaivoon ( ulkomaisille laitevalmistajille ) ja loput saattavat jäädä tänne Suomeen.

Vuosisadan kallein, typerin, teknisesti järjettömin, ilmastonmuutokseen täysin vaikuttamaton ( ei vähennä CO2 päästöjä itikan henkäyksenkään vertaa) jne. huijaus.

Onnittelen aidosti tämän potaskan politiikoille syöttäneitä lobbareita : loistava työnäyte tyhmyyden hyväksikäytöstä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kannattaa tehdä selvä ero lainan/takauksen ja suoran tuen välillä. Finnvera on yritysten pankki. Se lainaa ja takaa saaden kummastakin korvauksen. Pidän sitä terveenä apuna.

Jutun tilaston mukaan "lahjana" annettua suoraa tukea myönnetään 0,5 miljardia vuodessa. Sen järkevyydestä on hyvä keskustella. Jos raha on ilmaista, siitä seuraa lieveilmiöitä. Joskus ilmainenkin raha voi olla järkevää.

Pekka Pylkkönen

Omasta vähäisestä kokemuksesta sanoisin että suorat tuet ovat ongelma. Ne syövät valtavan määrän tehokasta työaikaa ja ovat käytännössä vain firman palkkamenojen subventiota. Olisi edullisempaa ja tehokkaampaa vain todeta että perustajat saavat nostaa vaikkapa työttömyyskorvausta jonka saisivat muutenkin kunnes kassavirta rupeaa riittämään. Tekesin rahoilla voi maksaa kolmen tonnin kuukausipalkkaa; se on vähän ansiotonta palkkaa sekin.

Toki pitää muistaa myös että suorat tuet eivät ole 100% rahaa vaan yleensä 20-50%. Periaatteessa suorat tuet siis vain kumoavat palkan sivukulut ja verot aloittavilta firmoilta. Palkka itsessään on maksettava jollain muulla rahalla kuin julkisella tuella.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Veronmaksajat on jo pakotettu tukemaan tuulimyllyjä. Samaan aikaanko pitäisi tukea hiilenpolttajiakin? Voihan .....

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Vain vientiteollisuuttaan ja palveluiden vientiä kannatta tukea, koska kun ostamme ulkoa niin se rahamäärä pitää saada takaisin viennillä . Jos näin ei tapahdu niin meiltä loppuvat rahat kun rahavirta ulos on isompi kuin sisään.

Toimituksen poiminnat