Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Kun viikatemies soittaa yrittäjälle

  • August Schmiemannin veistos Viikatemies. Kuva: Wikipedia Commons
    August Schmiemannin veistos Viikatemies. Kuva: Wikipedia Commons

Eräänä aivan tavallisena toimistopäivänä yrittäjä saa puhelun.

– Onko yrittäjä itse? Kuolema tässä terve!
– Ööh. Terve...
– Soittelin sitä, että kohta aikasi olisi lopuillaan. Pumppusi pettää kohtapuolin. Näin jälkikäteen mietittynä olisi kannattanut kuntoilla enemmän, syödä terveellisemmin ja työskennellä vähemmän.
– Jaahas. Kyllähän noita ylitöitä tuli kieltämättä tehtyä firman eteen.
– Näin varmasti on. Ei kai tässä ole muuta kuin pari käytännön asiaa vielä edessä.
– Jooo... onhan tämä tietysti ikävä kuulla. Mutta hetkinen, mitä asioita vielä ehtisi tehdä? Tavata viimeisen kerran vaimo ja lapset?
– Ei suinkaan. Tavallisesti asia sujuisi nopeasti ja yllättäen, mutta kun olet yrittäjä, niin homma ei olekaan niin yksinkertaista.
– Kuinka niin?
– Rekisterini mukaan Suomen valtiolla olisi myös sanansa sanottavana. Hoidan kyllä käytännön työt, mutta julkisella vallalla on tarve vielä omalle selvitykselle.
– Tehdään näin. Pyydä soittamaan samaan numeroon. Näkemiin!
– Näkemiin! Tapaamme myöhemmin.

Hetken päästä sama puhelin soi uudestaan.

– Virkamies Valtionkonttorista tässä terve!
– Terve.
– Saatiin kuulla, että sinulla yrittäjänä olisi lopullinen lähtö edessäsi. Meidän pitäisi selvittää vielä nämä käytännön asiat.
– Mitä mahdat tarkoittaa? Kyllä kaikki alvit, tyelit, yelit, sosiaalimaksut, työttömyysvakuutusmaksut, sairasvakuutusmaksut, lomarahat, sairausrahat, kuntoutusrahat, virkistysrahat, kilometrikorvaukset, käyttöedut, päivärahat, yhteisöverot, tuloverot, pääomatuloverot ja solidaarisuusmaksut on maksettu viimeistä penniä myöten.
– Mutta nyt on kyse perintöverosta. Nimittäin se nostettiin vuoden vaihteessa sataan prosenttiin.
– Häh? Siis mitä se tarkoittaa käytännössä?
– Jos mutkat pistetään suoraksi, niin oikeastaan voisit antaa yrityksesi avaimet ja hälytyskoodit meille suoraan. Sopisiko vaikka puolen tunnin sisällä?
– Olen hämilläni. Työskentelin yli 30 vuotta ja rakensin yritykseni tyhjästä. Sitä ennen kouluttauduin viisi vuotta. Otin yrittäjäriskit, hain pankkilainaa asuntoani vastaan ja säästin ahkerasti. Näillä rahoilla sain maksettua ensimmäiset palkat ennen kuin ensimmäistäkään asiakasta pystyttiin laskuttamaan.
– Niin, ymmärrän hämmennyksesi. Mutta valtiohan on kustantanut sinulle ilmaiset päivähoidot, koulutukset ja terveydenhuollot.
– Helkutti! Kaikki olen maksanut työurani aikaan vähintään kymmeneen kertaan takaisin.
– Lisäksi olet saanut yritystukea.
– Penniäkään en ole valtiolta hakenut.
– Niin, mutta yleisesti ottaen yritykset ovat saaneet yritystukia. Näin verorahat ovat tukeneet huonokuntoisia yrityksiä nousemaan ylös.
– Jukolauta! Minun yritykseni toimii terveellä pohjalla, ja rahat tulevat asiakkailtani eivätkä valtiolta.
– No, joka tapauksessa sadan prosentin perintövero tasaa pelimerkit, sillä se antaa mahdollisuuksien tasa-arvon. Yrityksesi jääminen perheen sisälle olisi ansiotonta tuloa lapsillesi.
– Mitä roskaa tämä on? Aikuiset tyttö ja poikani ovat kasvaneet perheyrityksessämme sisällä polven korkeudesta lähtien. Meillä työskentelee yrityksessä ihmisiä, joista osa on ollut talossa sen perustamisesta lähtien. Kyllä he tuntevat valtiota paremmin, onko lapsistani yrityksen jatkajaksi. Viime kädessä asiakkaamme päättävät osaavatko lapseni hommat vai ei.
– Tämä on yksi näkökanta. Joka tapauksessa Helsingin Sanomien vasemmistopopulistiset veroprofessorit ovat miettineet asian kokonaisedun nimissä, ja poliittiset johtajat ovat asian päättäneet estääkseen sukudynastioiden varallisuuskasaumat. No, luovutatko suosiolla yrityksesi avaimet?
– Haistakaa huilu! Minä karkaan yritykseni kanssa veroparatiisi Ruotsiin.
– Lycka till! Onneksi meillä Suomessa riittää ahkeria perheellisiä yrittäjiä, jotka ymmärtävät perinnön olevan menneisyyden jäänne ilman omia ansioita. Näkemiin!
– Näkemiin!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Aloin epäillä tarinan todenperäisyyttä kun pääsin kohtaan, jossa virkamies soittaa yrittäjälle.

Oikeastihan virkamieheltä tulee kirje jossa kerrotaan päätös joka tulee panna täytäntöön per heti, vaikka se olisikin virheellinen ja valitusmenettelyn alainen. Ainahan päätös voidaan sitten myöhemmin kumota eikä se maksa virkamiehelle mitään.

Toimituksen poiminnat