Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Trump laskisi yritysveron 35 prosentista 15 prosenttiin?

  • Yhdysvaltain yhteisöveron taso on kilpailijamaita korkeampi. Kuvakaappaus Donald Trumpin kampanjasivulta.
    Yhdysvaltain yhteisöveron taso on kilpailijamaita korkeampi. Kuvakaappaus Donald Trumpin kampanjasivulta.

Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan Donald Trumpin vaaliohjelma sisältää monia lupauksia veronalennuksista. Yhteisöveron (yritysvero; business tax, corporate tax) osalta päälupauksena on sen alentaminen nykyisestä 35 prosentista 15 prosenttiin. Tähän päästäisiin tukkimalla nykyisen järjestelmän porsaanreikiä (loopholes).

Nykyjärjestelmän ongelmat

Yhdysvaltain yhteisövero on jo lähtökohtaisesti erittäin korkea 35 prosenttia. Todellinen keskimääräinen vero on järjestelmän monimutkaisuudesta johtuen tästä vieläkin korkeampi 38,92 prosenttia. Toisaalta yhteisverojärjestelmä on täynnä erilaisia porsaanreikiä, joiden avulla suuret yhtiöt ovat saattaneet selvitä huomattavasti alhaisemmalla verolla. Asia on onnistuvat vaikkapa määrittämällä pääkonttorin sijainniksi Delawaren osavaltion, jossa on poikkeavat verotussäännöt ja yrityssalaisuus. Delawarea onkin pilkallisesti nimitetty veroparatiisiksi.

Ehdotus laskisi veroja - vai ainoastaan suuryhtiöille?

Trumpin vaalitiimin ehdotus on nykyisten porsaanreikien tukkiminen ja yhteisöveron alentaminen 15 prosenttiin. Tutkimus- ja tuotekehitystyöstä tehtävät vähennykset jäisivät voimaan. Ehdotusta muutettiin hieman alkuperäisestä tänä syksynä. Erään arvion mukaan muutos mahdollistaa 15 prosentin verokannan vain suuremmille yrityksille. Toisaalta suunnitelma tarkentuu ajan myötä. Asioiden läpivientiä voi helpottaa se, että republikaanit ovat enemmistössä sekä senaatista että edustajainhuoneistossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat