Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Saako Guggenheim kansainvälistä näkyvyyttä?

Helsingin Guggenheim -museohanketta on käsitelty monelta eri kannalta. Tuon yhden lisää. Jonkin verran julkisessa keskustelussa on sivuttu museon kansainvälistä merkitystä. Viimeksi presidentti Martti Ahtisaari arvioi museon tuovan ”(...) Suomea esiin ja tarjoaisi myös suomalaisille taiteilijoille mahdollisuuksia”. Mutta pitääkö väite paikkaansa? Onko Helsingin Guggenheim kansainvälisesti kiinnostava uutinen?

Syötin Google News palveluun hakusanoja, nähdäkseni miten usein niitä mainitaan internetissä uutisten yhteydessä. Palvelu ei ota kantaa uutisten sisältöön tai laatuun, vaan ainoastaan antaa numeerista tietoa. Syötin tiedot lainausmerkkien sisään, jolloin hakutulos käsitti ainoastaan tarkat vastineet. Tässä tulos.

  • "Guggenheim Helsinki", 16 200 mainintaa.

Luku käsittää nyt siis tarkan hakusanan. Esimerkiksi vastaava haku pelkällä "Guggenheim" sanalla tuottaa 312 000 mainintaa ja hakusanalla "Helsinki" tuottaa 1 270 000 mainintaa. Leikitellään hakusanoilla hieman. Alla muutamia hakusanoja.

  • "Guggenheim Bilbao", 12 200 mainintaa.

  • "Moderna Museet", 6 400 mainintaa.

  • "Kiasma", 5 960 mainintaa.

  • "Ateneum", 5 790 mainintaa. Sisältää puolalaisen teatterin.

  • "Finnish National Opera", 684 mainintaa. ("Kansallisooppera", 2 390 mainintaa.)

Hakusanana Guggenheim Helsinki kiinnostaa runsaasti. Joukossa on niin englanninkielisiä kuin suomenkielisiäkin uutisia. Erityisen paljon hanke tuntui kiinnostavan taide- ja arkkitehtuurialan julkaisuja. Kansainvälisiä laatulehtiä Google News löysi satunnaisista, kuten The New York Timesin neljä juttua asiasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hakutulokset eivät kuitenkaan ole minkään sortin tae sille, että Helsingin Guggenheim pärjäisi omillaaan ilman jatkuvaa yhteiskunnan tukea. Nykytiedoilla en minä ainakaan antaisi rakentaa Helsingin paraatipaikalle niin rumaa mustaa rakennusta. Jos Guggis silti rakennetaan, voin ainoastaan paheksua toteutusta olemalla käymättä siellä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minä syötin hakukoneeseen sanat "Helsinki keuhkosyöpä" ja sain 28400 osumaa. Se nyt ei kuitenkaan ole mikään peruste yrittää hankkia niitä lisää Helsinkiin - ainakaan toisten rahoilla.
Peruste olisi se, jos Helsingin kaupungin asukkaat ja veronmaksajat haluaisivat käyttää keräämänsä rahat tuohon tarkoitukseen jonkun muun tarkoituksen sijasta.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Mainintojen määrä ei kerro itsessään kuin laadukkaita uutisosumat ovat. Jokainen voi käydä tutkimassa sisältöä ja tehdä itse johtopäätöksensä. Lisäksi merkittävä osa lehtijutuista ei löydy kyseisellä hakupalvelulla. Sen verran mainitsemistasi hakusanasta, että "Helsinki keuhkosyöpä" lainausmerkeissä antaa 0 mainintaa ja Helsinki keuhkosyöpä ilman lainausmerkkejä 731 mainintaa.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Tavallinen Google hakukone https://www.google.fi/ antaa kyllä tuon 28400 osumaa, mutta kyse on hieman eri palvelusta eli Google News hakupalvelusta https://news.google.com/ .

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Luulis Helsingin Kaupungin johdolla olevan tilannesilmää sen verran, että eivät työnnä kättään huonosti maailmalla tuottavaan konseptiin. Esimerkkejähän Guggiksen tuottavuudesta kyllä löytyy.

Museoajatus voidaan nähdä myös toisin. Esimerkki erilaisesta ajattelusta ja hyvästä liikeideasta on vaikka Tukholmassa 2017 Huhtikuussa yksityisellä rahoituksella avattava Viikinkien museo, jolla on selkeä tilaus SVT n mukaan. Siinä tuetaan kansallisuutta ja omaperäisyyttä. Museo tuo lisää turisteja ja maksavia kävijöitä. Tukholmaan.

http://www.svt.se/kultur/vikingamuseum-oppnar-i-st...

Tehdäänkös blogisti veikkaus, kummassa museossa on enemmän kävijöitä avaamisvuonna ? Guggiksessa, vai Tukholman Viikinkimuseossa. Veikkaan viimeistä.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Mikäli Guggenheim-museota ei toteuteta, niin tällöin mietitään asiat uudelleen. Muiden pohjoismaiden pääkaupunkien nykytaiteen museot ovat saaneet kävijöitä, mutta niitä tuetaan voimakkaasti verovaroilla. Helsingin demarithan ovat alustavasti esittäneet itsenäisyysajan museota (rahoitus auki), joten kyllä painetta on kehittää jonkinlainen kulttuuripainotteinen rakennus.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Viikingit liittyvät maailmanhistoriaan, joten ne vetävät puoleensa turisteja. Helsingissä ei ole mitään maailmanhistorian kannalta merkittävää, joten pakko käyttää toisenlaisia aiheita, kuten maailman parasta nykytaidetta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#7 Niin, en kyllä usko sen kansainvälisyyden olevan tärkein tekijä ja Suomen Viikingeistä tuskin museota Suomeen saadaan aikaiseksi. Kerroin Ruotsissa tapahtuvasta itsenäisestä toiminnasta.

Suomen rannikolle uponneista aluksista kylläkin saadaan mielenkiintoinen museo, jonne riittää tulijoita. Vaatii vain hiukan luovuutta miettiä merelliseen Helsinkiin istuvaa Wrov Marian ympärille tehtyä museota. Eikä tuo ole muuten ainoa hylky. Tai panostetaan Suomen linnaan lisää, niin saadaan sinne enemmän kiinnostavaa näkemistä, hyödynnetään Suomen rajaseutu-asemaa ja Venäjän naapuruutta.

Tuossa pari ajatusta, joihin ei tarvitse joutavanpäiväistä ja Euroopassa jo tappiota tuottanutta Guggista sekoittaa. Varsinkaan, kun investoinnin kustannukset ovat täysin tyhjän päällä, tuottoajattelujan perustuu oletetttuun järjettömän suureen kävijämäärään. Investointia raahataan eteenpäin säkki päässä, vailla pilotointia, tai edes jonkinlaista koemarkkinointia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Onko voittajarakennuksen arkkitehtuuri tai sen suunnittlija Moreau Kusunoki kansainvälisesti kiinnostava?

Google haku "Moreau Kusunoki" 54 300 osumaa joista suurin osa liittyy Guggenheim Helsinki arkkitehtikilpailun voittamiseen.

Voittajaehdotus näyttää hyvältä, mutta olisiko kaupallisesti järkevämpää ollut tilata suunnitelmat joltain kuuluisammalta arkkitehdilta, jolloin myös itse rakennus olisi välittömästi edustanut maailmanluokan arkkitehtuuria?

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Suunnittelijan nimi ei takaa rakennuksen laatua. Esimerkkinä käytän Viljo Revellin Makkarataloa.

Toimituksen poiminnat