Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Helsingin kantakaupungin toimistotilat asuinkäyttöön

  • Periaatteet käyttötarkoituksen muutoksille toimitiloista asumiseen kantakaupungin alueella. (Lähde: KSV)
    Periaatteet käyttötarkoituksen muutoksille toimitiloista asumiseen kantakaupungin alueella. (Lähde: KSV)
  • Toimistotilaa tarvitaan yhä vähemmän. (Lähde: Helsingin kaupunki Tietokeskus tilasto 2016:3)
    Toimistotilaa tarvitaan yhä vähemmän. (Lähde: Helsingin kaupunki Tietokeskus tilasto 2016:3)

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa on herännyt huoli toimitilojen vähyydestä kantakaupungin alueella. Virasto on esittänyt toimitilojen muutoksen kieltämistä asunnoiksi kokonaan osalla alueilla (Vyöhyke 1) sekä sallimista vain tapauskohtaisesti muilla alueilla (Vyöhyke 2).

Perusteluissaan virasto katsoo toimitilojen säilymisen olevan perusteltu hyvällä tavoitettavuudelle joukkoliikenteellisesti sekä toimitilakysynnän turvaamisella. Se katsoo myös, että kantakaupunki tarvitsee erikoistuneita yrityksiä, palveluita, kansalaisjärjestöjä sekä eri toimijoiden välisiä verkostoja. Viraston mukaan nyt on käynnissä massiivinen toimistotilojen muuttaminen asuinkäyttöön, ja esityksen olisi ymmärtääkseni tarkoituksena estää tai ainakin hidastaa tätä kehitystä. Monet muunneltavaksi jo haetut kohteet sisältävät pieniä ja keskisuuria yrityksiä käyttäjinä, joten ne eivät ole tyhjinä.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti palauttaa asian uudelleen käsittelyyn. Uusi ehdotus voi syntyä jo alkuvuoden 2017 aikana.

Tarina eräästä toimistorakennuksesta

Tunnen erään ison toimistorakennuksen kantakaupungin alueelta. Se on lähes täynnä käyttäjiä, ja sen omistus on jakautunut pieninä palasina eri pienomistajille. Silti kaikki nämä lukuisat omistajat haluaisivat purkaa rakennuksen. Mistä on kyse? Rakennus vaatisi tällä hetkellä kiireellistä putkiremonttia – se on yksinkertaisesti tullut tiensä päähän. Putkiremontin kustannukset tulisivat erittäin kalliiksi.

Niinpä eräs rakennusliike on tarjoutunut ostamaan rakennuksen, purkamaan sen ja rakentamaan tontille asuinkerrostaloja. Tämä sopisi kaikille omistajille mainiosti; Otetaan rahat ja muutetaan johonkin toiseen tilaan. Mutta kaupunkisuunnitteluvirasto ei suostu etenemään asiassa. Hoputtaminen ei auta, vaan virkamiehet ovat yksinkertaisesti lyöneet jarrun pohjaan. Tähän ei auta edes järkiselitys siitä, että ko. rakennus vaatisi kiireellisen päätöksen.

Virkamiesten huoli on liioiteltu

Mielestäni nyt ammutaan tykillä kärpästä. Syitä on useita.

  1. Helsingin toimistotiloista peräti 10,9 % on tyhjillään. Tasapainoinen, terve tilanne olisi siinä viiden prosentin tienoilla.
  2. Uusien kaupunkibulevardien varrella katutason 1. ja 2. kerroksiin on suunnitteilla toimitiloja, sillä alakerroksiin ei voi tulla melun ja katupölyn takia asumista. Tarjontaa on siis tulossa valtavasti lisää.
  3. Työskentelytavat ovat murroksessa. Avokonttorien, tehokkuuden ja säästöjen nimissä yksittäisen työntekijän neliötarve on pienentynyt. Samaten varsinkin tietotyöläiset työskentelevät yhä enemmän eri toimipaikoissa ilmaan kiinteää työpistettä. Tavallaan keskusta-asunnosta voi tulla yhtä aikaa koti ja toimisto.
  4. Kaikkien toimistotilojen ei tarvitse sijaita kantakaupungissa. Uudessa yleiskaavassa haetaan pikemminkin alueiden keskuksia. Sen sijaan voitaisiin turvata, että alueellisissa keskuksissa on riittävästi erimuotoista rakentamista, kuin keskittyä kaiken tuomiseen kantakaupungin keskustaan. Yhtä lailla innovaatiokeskuksia syntyy kantakaupungin ulkopuolelle kuten Espoon Otaniemi ja mahdollisesti tuleva Myllypuron Metropolia ammattikorkeakoulu.

Toisaalta aivan ydinkeskustassa, suppealla alueella voitaisiin miettiä kieltoa ja sallia muutos ainoastaan hotelliksi. Tällöin turvattaisiin matkailu- ja ravintola-alalle riittävät toimintaedellytykset ydinkeskustassa.

Mielestäni nyt voitaisiin antaa myönteiset päätökset toimitilojen muuttamiseksi asunnoiksi ja seurata sen vaikutusta. Mikäli markkinatilanne muuttuu, niin puututaan sitten tilanteeseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän heikkiohamalainen kuva
Heikki Hämäläinen

Vapaasta toimistotilasta ei todellakaan ole tällä hetkellä puutetta kantakaupungin alueella, se selviää helposti hakemalla toimistotilaa minkä tahansa palvelun kautta. Huomasin tilanteen ennen kesää kun alettiin etsimään meille uutta toimitilaa..mistä tahansa toimistorakennuksesta keskusta-alueella löytyy paljon tilaa, ja useita ns. kiinteistökehityskohteita tarjottiin meille ankkurivuokralaisperiaatteella. Pidemmällä aikavälillä tilanne tietysti voi muuttua ja tasapainoinen tilanne asunto- ja toimistotilan suhteen lienee kaikila tavoitteena.

markku hirvonen

Olen ehdottanut asiaa jo n. 20 v sitten..piilokonttorit pois alun perin asuinkäyttöön tarkoitetuista huoneistoista !

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Helsingin kantakaupungin toimistotilat asuinkäyttöön

ooo

Heti!
Hyvä Kokoomus!
---

Maahanmuuttajatulvan yhteydessähän todettiin että tyhjää toimistotilaa on Helsingissä 1 000 000 m2 . Sic!

Tämä nimettäisiin kansalliseksi häpeäksi. jos se saataisiin tiedotusvälineissä yleiseksi puheenaiheeksi

Toimituksen poiminnat