Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Tutkimus: Valtaosa kannattaa sote-palveluiden valinnanvapautta

  • Valinnanvapautta arvostetaan suuresti (Lähde: Suomen Yrittäjät 12/2016)
    Valinnanvapautta arvostetaan suuresti (Lähde: Suomen Yrittäjät 12/2016)

Suomen Yrittäjät julkaisi (20.12.2016) tutkimuksen suomalaisten näkemyksistä sosiaali- ja terveyspalveluiden (sote) valinnanvapauteen. Tutkimuksen mukaan peräti 70 prosenttia pitää valinnanvapautta melko tai erittäin tärkeänä. Tämä on erittäin rohkaisevaa niiden sote-yrittäjien, päättäjien ja asiantuntijoiden kannalta, jotka ovat suhtautuneet myönteisesti sote-uudistuksen yhteydessä liitettävään valinnanvapauteen.

Tutkimuksessa kysyttiin tulisiko kaikkia sote-palveluiden tuottajia kohdella samalla tavalla riippumatta niiden omistuspohjasta. Tällä tarkoitetaan sitä, että saako omistaja olla julkinen, yksityinen tai järjestö. Tähän kysymyksen vastasi myönteisesti 67 prosenttia. Ainoastaan 13 prosenttia suhtautui asiaan melko tai erittäin kielteisesti.

Sen sijaan mielipiteet miten sote-uudistus ja valinnanvapaus tulevat toteumaan jakautuvat. Ainoastaan 29 prosenttia uskoi palveluiden parantuvan ja 31 prosenttia arvioi niiden heikentyvän. Palveluiden arvioidaan pysyvän ennallaan 20 prosentin mielestä ja saman suuruinen joukko ei osannut arvioida asiaa. Toteutumista varjostaa suuri epävarmuus. Alueellisesti katsoen pääkaupunkiseutulaiset arvioivat palveluiden paranevan, kun vastaavasti muissa Suomen kaupungeissa ei jaettu samaa optimismia.

Suomessa lähes 20 000 sote-yritystä

Yksityinen hyvinvointiala (sote-ala) työllistää enimmäkseen pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Yksityisistä terveysalan yrityksistä vajaa 16 000 on alle 50 henkilön yrityksiä. Vastaavasti yli 50 hengen yrityksiä on alle sata.  Tosin viimeksi mainittujen osuus henkilöstöstä ja liikevaihdosta on yli 40 prosenttia. Vastaavasti sosiaalipalvelualalla toimii yli 3 000 yritystä. Kuvaavaa on, että yksityiset hoitavat kolmanneksen lääkäripalveluista, puolet hammashuollosta sekä yli puolet erityisryhmien asumispalveluista ja lastensuojelusta.

Yksityinen hyvinvointiala haluaa reilua kilpailua, jossa myös pienet yrittäjät pääsisivät mukaan. Tähän on esitetty palvelusetelimallia, jossa jokainen kuntalainen saisi tehdä itse päätöksensä missä hän asioi. Tällöin jokainen tuottaja - myös julkinen tarjoaja - joutuisi kuuntelemaan asiakasta tarkalla korvalla. Muutoksen tuulet puhaltavat jo. Ensimmäistä kertaa kunnallisten terveyskeskusten henkilökunnalta on alettu kyselemään heidän hyvinvointiaan ja kehittämisajatuksia. Tätä ei ole aikaisemmin tapahtunut. Muutos parempaan asiakaspalveluun lähtee siitä, että organisaation alinta porrasta kuunnellaan ja se saa vastuuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Kyllä, juuri näin. Yrittäjyys vie Suomea eteenpäin.
Olen samaa mieltä. Olen entinen "pienyrittäjä". Toiminut myös pienessä mitassa yrittäjien järjestötoiminnassa.

Mutta ja mutta!

Suomessa lähes 20 000 sote-yritystä

Yksityinen hyvinvointiala (sote-ala) työllistää enimmäkseen pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Yksityisistä terveysalan yrityksistä vajaa 16 000 on alle 50 henkilön yrityksiä. Vastaavasti yli 50 hengen yrityksiä on alle sata. Tosin viimeksi mainittujen osuus henkilöstöstä ja liikevaihdosta on yli 40 prosenttia. Vastaavasti sosiaalipalvelualalla toimii yli 3 000 yritystä. Kuvaavaa on, että yksityiset hoitavat kolmanneksen lääkäripalveluista, puolet hammashuollosta sekä yli puolet erityisryhmien asumispalveluista ja lastensuojelusta. (Lainaus Puheenvuoro Mikko Savelius)

Mutta onko vaarana se, että näitä pieniä voidaan ostaa suureempiin kokonaisuuksiin. Suuri toimija havaitsee; tuohan on hyvä ja kannattava yritys. Ostetaan se. Kehittyy entistä suurempia yrityksiä. Toiminnan tulos valuu jonnekkin! Toiminnan laatu täyttää juuri ja juuri minimin; miten se muuten mitataan.
En epäile pieniä henkilöyrityksiä. Mutta olisiko myös Suomen yrittäjien otettava kantaa siihen, etteivät suuret söisi niitä pieniä.
Rahasta tässä on kysymys; edullisin tarjous voittaa. kun täyttää määrätyt
"pisteytykset".

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Brittien ylpeys ilmaisine julkisine terveydenhuoltoineen toimii perustasollaan kiitettävästi yksityispraktiikoiden lääkäripalveluineen varsin kustannustehokkaasti- kaikilla mittareilla mitaten, joten SOTE:n uudistus valinnan vapauksineen on varmasti veronmaksajien kannalta kelpo ratkaisu, mikäli korporaatiot ja ay-liike eivät tyhjennä pajatsoa ennenaikaisesti varsinaisen kilpailun alkamista.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Kun kokoomus lupaa nyt sellaisen valinnanvaran bulsareillekin, mikä on nyt kuulunut vain rikkaille, niin toki rantojen naiset ja miehet kannattavat. Mutta galluppi kiinnostaisi siitä, kuka haluaa maksettavakseen tämän vapauden aiheuttaman verovajeen! Ei ole kokoomuskaan ennen veroja niin rakastanut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vähän tuntuu, että ensimmäinen kysymys on yhtä tarkoitushakuinen kuin tutkimuksen tilannut järjestökin agendassaan. Sitaatti johdattelusta kysymykseen valinnanvapaudesta:
"Valinnanvapaus antaa sinulle oikeuden valita perustason sosiaali‐ ja terveyspalvelujesi tuottajan, joita voivat olla yksityiset lääkärikeskukset, maakunnan omistamien yhtiöiden terveysasemat tai vaikkapa järjestöt. Valinta tapahtuu rekisteröitymällä valitsemasi sotepalveluntuottajan asiakkaaksi. Tältä tuottajalta saat yleislääkärin ja terveyden‐ sekä sairaanhoitajan palvelut sekä sosiaalipalvelujen neuvonnan. Valinnanvapauden piiriin kuulu myös lisäpalvelut, kuten esimerkiksi fysioterapia, kotiin tuotavia hoivapalveluja, kaihileikkaus tai luomenpoisto. Näiden lisäpalvelujen osalta palveluntuottajan valinnan osalta on esitetty erilaisia vaihtoehtoja."

Kova on lupaus valinnanvapaudesta ja sen toteutumisesta - tarkemmasta mallista kun on paljon avoinna. Ei puhuta esimerkiksi sanaakaan siitä, että et nyt voi valita ihan mistä vaan, kysymys on valituista tuottajista tiettyyn hintaan.

Jos tuolla kuvauksella pitää sanoa, niin kuka ei haluaisi?

Aika karuja on luvut siitä, kuinka uudistuksen oletetaan toteutuvan. Toivottavasti ne osoittautuvat vääriksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tottakai ihmiset kannattavat valinnanvapautta, kun eivät tiedä sen sisältöä, eikä tietenkään mitään seurauksista. Valinnanvapaus on sanana paljon lupaava, mutta se kerro sisällöstä ja toteutuksesta mitään. Ainakaan minulle ei sisältö ole valjennut. Perimmältään se on vapautta valita vaivaansa tarjolla olevista palveluista itselle parhaiten sopiva.

Kyllä niin, mutta mistä valitsee, kun palvelun tarjoajia ei ole kuin se yksi terveyskeskus, tai on esimerkiksi Keski-Suomessa Jyväskylässä joku siellä toimivista yksityisvastaanotoista. Minun on ainakin mahdoton tietää, mikä niistä olisi sopivin. Lisäksi tulevat matkakulut ja kulunut aika. Meille siis tarjotaan valinnanvapautta sokkona jostakin, mitä emme tiedä.

Sitten on vielä se kysymys, mitä yksityinen palvelu asiakkaalle maksaa. Ei kai sotesta aivan villiä kilpailukenttää tehdä, jossa jokainen sa hakea vapaasti ja yhteiskunnna tukemaan hintaan kaikkia palveluja ja kokeita, joita kuvittelee tarvitsevansa ja niitä myös saa tarjota jokainen, joka täyttää jonkun määritellyn kriteerin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Seuraavaan tutkimukseen kannattanee lisätä tämänpäiväisten uutisten perusteella, että valinnanvapaus toteutuu sitoutumalla yhteen palveluntuottajaan vuodeksi kokemuksistasi huolimatta.

Varoitus: prosentit saattavat laskea.

Toimituksen poiminnat