Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Kuinka ennakkoäänestys sujui puolueilta? Lue tästä!

 • Eniten google-hakuja oli Vihreillä, mutta ne muuttuvat heikosti ääniksi.
  Eniten google-hakuja oli Vihreillä, mutta ne muuttuvat heikosti ääniksi.
 • Tässä purettuna laskelmat excel-muotoon.
  Tässä purettuna laskelmat excel-muotoon.

Kuntavaalien ennakkoäänestysviikko (29.3.-4.4.2017) on nyt takana. Miten meni noin niin kuin netin mielestä? Kysyin asiaa Google Trendiltä. Kyseinen palvelu vertailee eri syötettyjä hakusanoja keskenään niiden suosion perusteella. Trends edellyttää, että haettuja määriä on riittävästi, jotta se pystyy vertailemaan niitä toisiinsa. Palvelu ei aina suoria lukuja, vaan vertailulukuja.

Hakuja pystyy rajaamaan maittain tai jopa maakunnittain – ja jos riittävästi on hakuja, niin vertailu onnistuu jopa kaupunkikohtaisesti. Esimerkiksi itse olen vertaillut miten suosittuja tietyt kuntavaaliehdokkaat ovat suhteessa toisiinsa Helsingissä viimeisen seitsemän päivän ajan. Näin voin arvioida, ketkä voisivat olla mahdollisia läpi menijöitä.

Miten ennakkoäänestysviikko sujui? Mikäli dataa katsoo raa’asti, niin se antaa hakusanoille “Vihreät” vertailuluvun 78, “Kokoomus” 67, “Keskusta” 61, “SDP” 53 ja “Perussuomalaiset” 42. Tällöin Vihreät olisi selkeä voittaja. Mutta homma ei meni ihan näin. Hakusana “Vihreät” voi toimia hakusanana, kun henkilö hakee vaikkapa vihreää niittyä tai vihreää maalia. Sama juttu hakusanalla “Keskusta”, joka voi tarkoittaa yhtä lailla kaupunkien ja taajamien keskustaa.

Tämän johdosta hakusanoille pitää löytyä joku todellinen ankkuri, johon niitä voi suhteuttaa. Käytin tässä yhteydessä vuoden 2015 eduskuntavaaleja sekä viimeisintä Alma Median mielipidekyselyä. Parin vuoden takaisen eduskuntavaalien ennakkoäänestys suoritettiin 8.4.-14.4.2015 ja Alma Median kysely suoritettiin 24.3.-1.4.2017. Seuraavaksi hain Google Trends haut puolueille kyseisinä aikoina ja vertailin niitä todellisiin (äänestys)tuloksiin.

Sain kertoimiksi Kokoomukselle .84/.82 , SDP:lle 1.03/1.11, Vihreille .44/.53, Perussuomalaisille .86/.87 ja Keskustalle .94/.75. Kerroin nämä Google Trendsin suhteen.

Vaalitulos voisi ennakkoäänestyksen aikana suoritettuja nettihakujen perusteella olla seuraavanlainen:

 • Keskusta 19,0/15,2 %
 • Kokoomus 18,7/18,2 %
 • Perussuomalaiset 12,0/12,1 %
 • SDP 18,2/19,5 %
 • Vihreät 11,4/13,8 %

Ensimmäinen luku edellyttäisi, että äänestäjät käyttäytyisivät kuin viime eduskuntavaalien aikana. Toinen luku edellyttäisi, että äänestäjät ovat samoissa aikeissa kuin vielä kaksi viikkoa sitten, kun asiaa kysyttiin Alma Median toimesta. Lopullisen vastauksen saamme sitten sunnuntaina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jaakko Häkkinen

Samankaltaiseen tulokseen näyttäisi johtavan myös viimeaikaisten gallupien vertailu: Perussuomalaiset on nousemassa neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234943-perus...

Toimituksen poiminnat