Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Helsinki toiseksi paras kaupunki startup-työntekijälle

Helsinki on arvioitu maailman toiseksi parhaaksi. Nimittäin Nestpickin selvityksen mukaan pääkaupunkimme tarjoaa maailman toiseksi parhaan ympäristön startup-henkilöstölle. Vertailun voitti Singapore. Helsingin jälkeen tulivat San Francisco (3), Berliini (4) ja Tukholma (5). Arvioinnissa oli mukana eri it-ammattilaisten palkkataso sekä yleinen toimintaympäristö. Helsinki pärjäsi erityisesti terveydenhoidossa, lomapäivissä, tasa-arvossa ja turvallisuudessa. Sen sijaan jäi pahasti jälkeen verotuksessa. Itse asiassa viimeksi mainitussa Helsinki oli kymmenen kärkikaupungin joukossa viimeinen.

Korkea verotus on vaaratekijä

Millä Helsinki nousisi kärkeen? Selkein selvityksen osoittama kohde olisi verotuksen alentaminen. Nyt korkeasti koulutettuja ja tuottavia it-ammattilaisia rasittaa vertailukaupunkeja raskaampi verotus. It-alalla työvoimaa liikkuu herkemmin maasta toiseen, joten Helsingin – ja laajemmin Suomen – olisi syytä katsoa, ettei tätä tuottavaa alaa tapeta verotuksella ”solidaarisuuden” nimissä.

Ulkomaisen it-työvoiman luvat vapautettava

Toinen asia ei ilmene suoraan tästä vertailusta. Se tulee enemmän käytännön lattiatason kokemuksesta. Nimittäin ulkomaisen työluvan vapauttaminen it-alalla. Tällä hetkellä työluvan saaminen voi kestää kohtuuttomasti ja sekin saattaa sitoa työntekijän vain yhteen yritykseen ja tehtävään. Näin ollen it-ammattilaisella saattaa kestää puoli vuotta työluvan saamisessa, minkä jälkeen hän ei voi vaihtaa työpaikkaa, vaikka tehtävä olisi toisessa yrityksessä käytännössä sama.

Lisävaikeutena vaaditan työnantajan vakiintunutta toimintaa. Viimeksi mainittu on hankalaa, mikäli kyseessä on startup-yritys, joka aloittaa idean työstämisen tyhjästä. Ehkä edes startup-hautomossa syntyneille yrityksille voitaisiin tarjota ohituskaista ulkomaisen työvoiman vapaalle saatavuudelle?

Näkisin järkevänä luopua ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta erityisesti korkean osaamisen toimialoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Muistaakseni erään jutun mukaan maailman parhaista startupeista 8/10 olisi ollut Suomessa laittomia koska sääntely. Se voi olla melkoinen rasite startupeille. Otettiinkohan se tutkimuksessa huomioon?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Laittomia, koska sääntely? Tuo kuulostaa jo aika "foliohattuilulta". Eli onko sinulla jotain perustaa väitteellesi?

Sitä paitsi: miten ihmeessä sääntely on startupien rasite/este? Et kai tarkoita, että startupien pitäisi saada pelata omien sääntöjensä mukaan eli eri tavalla kuin muiden yritysten. Sehän vasta olisi typerää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voihan sitä toki poistaa esim yksityisyydensuojan ja mahdollistaa vapaa käyttäjä- ja käyttötietojesi keruu ja analysointi verkossa kaupallusesti. Tai luopua tekijänoikeuksista kokonaan. Jos siis näin halutaan, minä en halua.

Toimituksen poiminnat