Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Missä pienten sote-yritysten ääni?

Kuka pitää pienempien sosiaali- ja terveysalan yritysten ääntä? Tänään (15.12.2017) päättyy pienille sote-yrityksille tärkeä lausuntokierros sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta. Helsingin Sanomien mielipidetutkimuksen mukaan (12.12.2017) suurin osa suomalaisista kannattaa valinnanvapautta. Samalla kuitenkin halutaan, että yksityinen terveyshuolto ei kasvaisi. Mistä sitten ihmiset voisivat valita, jos yksityisiä tarjoajia ei olisi nykyistä enempää?

Ristiriitaan lienee syynä pelko. Televisio, radio ja lehdistö nostavat otsikoihin julkisen sektorin leipää nauttivan henkilön näkemykset, kun sen sijaan vaihtoehdottomuus loistaa poissaolollaan. Ihmisille jää käsitys ahneista yksityisistä sote-alan yrityksistä, kun vastaavasti julkisen sektorin – sopivasti valikoitu – toimija ei tietenkään voi ajaa omaa etuaan. Eihän?

Ei heru aikaa radiosta pienyrittäjälle

Suomessa valtaosa sosiaali- ja terveysalan yrityksistä on pieniä – enimmäkseen yhden tai kahden hengen mikroyrityksiä. Heidän leipänsä tulee vain ja ainoastaan asiakkaan valintojen seurauksena. Tällä hetkellä se tapahtuu suoraan tai asiakasseteleillä – tulevaisuudessa ehkä myös maakunnan määrittämän henkilökohtaisen budjetin kautta. Pk-yrittäjä ei ymmärrä puhetta veroparatiiseista tai yksityisten ahneudesta.

Sote-yrittäjiä on Suomessa tuhansia. Missä heidän äänensä on? Miten olisi vaikkapa tunnin mittainen haastattelu Yle Puheessa? Ei heru. Sen sijaan julkisella sektorilla työskentelevälle suodaan yksinpuhelu, jossa hän haukkuu kaikki nykyjärjestelmän vaihtoehdot yksityiseksi veroparatiisijärjestelyiksi. Pähkähullua!

Nykytilanne ajaa jätteihin muutosta tarvitaan

Julkisuudessa voivotellaan miksi muutamat terveysjätit laajenevat. Tässä vaiheessa kannattaisi poliitikkojen ja kuntapäättäjien ottaa peili käteen. Kuntien ja kuntayhtymien sote-palveluiden kilpailutuksessa yksi asia lyö kaikki muut. Nimittäin hinta. Tämä voidaan ilmaista suoraan tai epäsuoraan. Erään yrittäjän kertoman mukaan tarjouspyynnössä ilmoitettiin valintakriteerit seuraavasti: “90 % hinta ja 10 % laatu”. Koeta pienyrittäjänä tarjota uusia toimintamalleja ja yksilöllisempää hoitoa aavistuksen isommalla panostuksella. Ei onnistu.

Suomen Yrittäjien mukaan ehdotettu lakiluonnos tulisi parantamaan pk-yritysten asemaa markkinoilla. Erityisesti asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti parantaisivat kilpailua ja loisivat uusia toimintamalleja. Olen samaa mieltä. Paras palvelu ei taata ylhäältä annettuna yhtenä monoliittina, vaan siinä pitää olla joustovaraa. Mikäli asiakas pääsisi itse valitsemaan, niin se pakottaisi sekä julkiset että yksityiset toimijat muokkaamaan palvelupakettinsa lähtökohtaisesti yksilön tarpeiden – ei organisaation tuotantokaavion – mukaan.

Kirjoittaja sosiaalialan yrittäjä sekä Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston jäsen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kerrot olevasi sosiaalialan yrittäjä, mutta ymmärtääkseni olet siivousfirman toimitusjohtaja. Tokihan kertomus tuosta pönkittää sanomaa. Joten miten edustat pieniä sote-yrittäjiä ja mihin pohjautuen?

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Kotisiivouspalveluita voidaan tarjota rajatuin ehdoin ilman arvonlisäveroa, kuten edustamani yrityksen lisäksi moni muukin siivousyritys tekee. Toimintaan tarvitaan kunnalta lupa yksityisen sosiaalitoimen harjoittamiseen. Palvelun tarjoaminen on luvanvaraista, valvottua ja edellyttää kirjallista sopimusta asiakkaan kanssa. Sosiaalipalveluita ei pidä sekoittaa soten "toiseen osaan" eli terveyspalveluihin.

En väitä edustavani ensisijaisesti sote-yrittäjiä (sille löytyy omat edunvalvojansa), mutta tunnen järjestötoiminnan kautta yrittäjäkenttää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ihailen Kaistakorven kykyä tarttua olennaiseen.

Saveliuksen teksti on hyvä ja erittäin ajankohtainen mm. omassa kunnassani. Markkinoille on tulossa Esperi ja Attendo, jotka pyrkivät ostamaan markkinaosuutta (ja käytännössä monopolin) tarjoutumalla ostamaan sote-kiinteistöjen seinät ja rakensivat kumpainenkin hoivakodit kyläkeskustaan. Kunnassa toimii pari yksityistä paikallista pientä hoivakotia joiden hinnat eivät ole eivätä voikaan olla samalla tasolla ylikansallisten kanssa. Samaan aikaan maakunnasta tulee viestiä että nyt ei saa myydä ja että asiantuntijansa ovat tulossa selvittelemään kiinteistöjä kevään aikana, oma lehmä ojassa näilläkin.

Vaikka pienuus ja paikallisuus ei ole tae laadusta, olisi näille annettava mahdollisuus. Isothan voivat dumpata hinnat kunnes pienet on kuristettu kuoliaaksi.

Kuntavaltuutettuna kiroan tämän hallituksen sote-sekoilun. Miten pitäisi voida tehdä mitään päätöksiä, kun speksit muuttuvat pahimmillaan viikoittain? Meilläkin on kiinteistöjä jotka olisivat periaatteessa kunnostuksen tarpeessa mutta pannako miljoona-pari seiniin nyt kun ei ole mitään tietoa, onko kiinteistö edes käytössä kauaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niimpä tietysti, en olisi muuta olettanutkaan. Minusta on varsin olennaista selvittää missä määrin edustetaan oman puolueen eli Kokoomuksen kantaa ja toisaalta näiden pienten sote-yrittäjien todellista näkemystä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Isot ostaa kuitenkin pienet pois markkinoita häiritsemästä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tässä on tämä liite HS:ltä mutta se sivu on jostain syystä laitettu maksumuurin taakse vaikka oli luettavissa kokonaan aikaisemmin.

Tämä kertoo karua kieltään, että kuinka kaupungit suosivat jättejä ja jättävät pienyritykset syrjään pakottaen heidät menemään konkurssiin.

https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000002610330....

EDIT:

Laitetaanpa muitakin linkkejä tähän aiheeseen liittyen:

https://ptcs.fi/hankintojen-jakaminen-osiin-vai-su...

http://johanneskananen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20...

HS:ää pitäisi vaatia, että kuukausiliite näytetään kokonaisena niin kuin se oli aikoinaan ennen maksumuurin taakse piilottamista. Tämä koskee paljon yhteiskunnan rakentamista.

Toimituksen poiminnat