Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Takaisin asiantuntijoiden 12 maakuntaan?

Hallitus ilmoitti sopineensa (20.12.2017), että asiakassetelin velvoittavuus ei tule koskemaan erikoissairaanhoidon palveluita. Tämä merkitsee, että asiakas, kunta ja/tai maakunta ei saa jatkossakaan valita itselleen sopivinta erikoissairaanhoitoa, vaan asiakkaalle osoitetaan julkisen sektorin tuottama palvelu. Samalla kilpailulta säästyi merkittävä osa terveyspalveluita, mikä sementoi nykytilanteen ja hankaloittaa rakenteellisten säästöjen saavuttamisen. 

Mistä säästöt olisivat syntyneet? Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan palveluseteleillä (asiakasseteleillä) tuotettu palvelu on 20 prosenttia edullisempaa verrattuna kuntien omaan tuotantoon. Samaan aikaan erikoissairaanhoidolle ei löydy mitään kilpailullista kirittäjää tai vertailukohtaa. Sairaanhoitopiiri lähettää laskun ja kunta maksaa – vastuu on ”jossakin”.

Asiantuntijat: 12 maakuntaa

Erikoissairaanhoidon jättämistä pois valinnanvapaudesta on perusteltu julkisuudessa ”asiantuntijoiden lausunnoilla”. Viimeksi mainitut olivat lähinnä julkisen sektorin leipää nauttivia, joiden omat edut olivat uudistuksessa vaarassa. Mikäli kuitenkin haluamme uskoa asiantuntijoita, niin samalla voitaisiin miettiä sote-kokonaisuutta laajemminkin.

Virkamiesselvityksen mukaan (5.11.2015) sosiaali- ja terveyshuollon näkökulmasta 12 maakunnan ratkaisua voitaisiin pitää parhaana. Ehkäpä kuuntelisimme myös tässä asiantuntijoita?
 

Kirjoittaja sosiaalialan yrittäjä sekä Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston jäsen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Sellainen havainto asiantuntijoista että aina kun hallitus on tehnyt joitakin liikahduksia SOTEnsa suhteen niin seuraavan päivän uutisiin YLE referoi asiantuntijoita joiden mukaan liikahdus on huono tai kosmeettinen. Omien hallituskielteisten asiantuntijoiden mukaan ruutuaikaa suodaan myös Rinteelle tai jollekin muulle opposition edustjalle joka tyrmää liikahduksen.
Edes säkällä hallituksen SOTE toiet eivät YLElle kelpaa.

Eikö hallitus käytä laisinkaan asiantuntujoita, jos käyttää niin miksi ei tasapuolisuuden vuoksi myös heille YLE suo puheenvuoroja.

Nämä siis ovat vain ulkopuolisen tarkkailijan havaintoja joilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa että onko SOTE ja siihen tehdyt viritykset hyviä vai huonoja.

Käyttäjän LasseLehtonen kuva
Lasse Lehtonen

Myös sote-asiantuntijat ovat toistuvasti kiinnittäneet huomioita siihen, että jotkut maakunnat ovat liian pieniä selviämään niille määrätyistä tehtävistä. Sipilän hallitus on myös päivystysten keskittämistä koskevan lain perusteluissa itse todennut, että vain 12 maakuntaa pystyy laajan päivystyksen järjestämiseen eli pystyy oikeasti vastaamaan erikoissairaanhoidosta. Maakuntien määrä pitäisikin vähentää joko 12 tai viiteen.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Eiköhän tämä ole niin pieni maa, että maakuntia voisi olla 1 eli 0.

Käyttäjän MikkoToivonen1 kuva
Mikko Toivonen

Olen kyllä tavallaan Koppisen vapaan ajatuksen linjalla. Miksi yhtään maakuntaa.
Brittien NHS toimii erittäin hyvin yhden hallituksen alla.
Miksi ei voitaisi ajatella edelleenkin kuntaa perusjärjestäjänä ja organisoida koko maa niin, että olisi vain 50-70 kuntaa ja erikseen yliopistosairaalapiirit erikoishoidon tukirankana.
Muitakin organisoitumismalleja on terveydenhuollossa Skandinavian ulkopuolella. Erinomaisen toimivia ja tehokkaita.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mitä vähemmän hallituksen sote-mallista toteutetaan, sitä parempia tuloksia saadaan.

--

Ensin pitäisi laittaa julkisen puolen organisaatiot, prosessit ja it-järjestelmät kuntoon ja sitten vasta miettiä sen sopivien osien yksityistämistä.

Maakunnat ovat tarpeeton väli-himmeli. Viisi erikoisairaanhoitopiiriä lienee sopiva määrä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Milloin kokoomusta on alkanut asiantuntijoiden mielipiteet kiinnostamaan..ainiin..silloin,kun se tukee omaa ideologiaa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Poikenneeko muiden puolueiden kiinnostus siitä minkä sortin asiantuntijoita kuunnellaan Kokoomuksesta?

Jonne Peto

Maakuntia tulee olla paljon jotta saadaan betonoitua Kepun valta niissä. Lisäksi saadaan rakennettua hallintohimmeli joka mukavasti työllistää kepulaisia. Mitäpä kustannuksista tai asiantuntijoiden lausunnoista, ne ovat vain kohinaa. Sotessa EI OLE kysymys enään potilaista, hoitoonpääsyn parantamisesta tai kustannussäästöistä.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Viisi riittää, enempi on poliittista peliä.

Toimituksen poiminnat