Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Leonid Brežnevin Uudenvuodenpuhe 1979

  • Leonid Brežnevin 1979 televisiopuheen raakamateriaali (lähde: Youtube)
    Leonid Brežnevin 1979 televisiopuheen raakamateriaali (lähde: Youtube)
  • Maailman äärimmäinen köyhyys on laskenut markkinatalouden myötä (lähde: Maailmanpankki)
    Maailman äärimmäinen köyhyys on laskenut markkinatalouden myötä (lähde: Maailmanpankki)

Eletään vuoden 1979 ”pysähtyneisyyden aikaa” Neuvostoliitossa ja sen kommunistisissa satelliiteissa. Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnevistä kuvataan televisiomateriaalia Uudenvuodenpuheeseen. Netissä julkaistu  – englanniksi tekstitetty – raakamateriaali paljastaa todellisuuden. Brežnev on supervaltion 73-vuotias kiistaton johtaja, mutta niin henkisesti kuin fyysisestikin silmin nähden heikossa kunnossa. Silti hän tulee säilymään vallassa vielä kuolemaansa, vuoteen 1982 asti.

Brežnevin Uudenvuodenpuheen sisältö käsittelee lasten asemaa ja se sisältää neuvostoliturgiaa rauhasta, terveydestä ja tulevaisuudesta. Puheen sisältö ja teot eivät kohdanneet kommunistisissa maissa. Samaan aikaan Neuvostoliitto lähetti sotilaitaan Afganistaniin, ja jäi jumiin maahan lähes kymmeniksi vuodeksi.

Ironista kyllä, Neuvostoliiton hajoamisen ja markkinatalouden voittokulun myötä sodissa kuolee vähemmän ihmisiä kuin koskaan. Kun vuonna 1979 maapallon ihmisistä yli 40 prosenttia eli äärimmäisessä köyhyydessä, niin tänä päivänä prosenttiosuus enää noin kymmenen.

Leonid Brežnevin unelma voitti, kun kommunistinen diktatuuri päättyi.

Youtube video

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Nyt ymmärrän kyllä paljon paremmin tuon aikaisen "lentävän sanonnan", että Breznev käy sähköllä ja erään toisen valtion päämies (nimeä en mainitse) akulla. Breznevin liikkumista rajoitti kaapeli. Videosta voi tehdä johtopäätöksen, että valtaa käytti taustalla oleva porukka.

Toimituksen poiminnat