Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Hymyilevä Stubb

Luin Alexander Stubbin kirjan ”Hymyile, olet EU:ssa!” (WSOY 2005). Se on painettu lähes suoraan yksiin kansiin hänen vuonna 2004 ylläpitämästtä nettipäiväkirjastaan. Stubb aloitti nettipäiväkirjansa kirjoittamiseen tammikuussa 2004, jolloin hän ilmoittautui kokoomuksen ehdokkaaksi europarlamenttivaaleihin. Stubb on jatkanut nettipäiväkirjansa ylläpitoa siitä lähtien ja se toimii edelleen osoitteessa www.alexstubb.com. Painettu kirja päättyy joulukuuhun 2004.

Kirjan alkupuoli kertoo lähes päivä päivältä kuinka Stubb ja hänen tiiminsä veti onnistuneen vaalikampanjan läpi. Loppupuolella käydään läpi europarlamentaarikon päivittäistä toimintaa niin Suomessa kuin EU-parlamentin käytävillä. Kirjan teksti on sujuvaa vaikka loppua kohti se alkaa menettää teräänsä. Osa asioista on seitsemässä vuodessa vanhentunut, mutta enimmäkseen sisältö on ikivihreää.

Kävin tarkistamassa Stubbin nettipäiväkirjan vuoden 2011 merkinnät. Mielestäni vuosi 2004 oli ehdottomasti mielenkiintoisempi. Asia johtunee siitä, että tuolloin kokoomus oli oppositiopuolue ja toisaalta sen vuoksi, että Stubb oli vielä rivipoliitikko.

Poimin kirjasta kolme mielenkiintoista merkintää ja linkitin ne nettisivuille:

Nato

”… Olen entistä vakuuttuneempi siitä, että Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus on historian reliikki. Se toimi hyvin kylmän sodan aikana, mutta tänä päivänä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä.  Mistä me olemme nykyään liittoutumattomia? Terrorismin vastaisesta taistelusta? Ei. YK:sta? Ei. EU:sta? Ei. Natosta? Ei, koska olemme mukana Naton operaatioissa. Milloin lopetamme tämän älyllisen epärehellisyyden ja myönnämme suoraan, että Suomen liittoutumattomuus loppui 1.1.1995?”
(Linkki 23.1.2004)

Olen samaa mieltä Stubbin kanssa. Suomen tulisi istua niissä pöydissä joissa päätetään Suomen asioista. Nato-pöytä on yksi sellainen.

EU-budjetti ja Suomen maksuosuus

”Koko keskustelu EU:n budjetista tuntuu usein ylimitoitetulta. Harva tietää, että EU:n kokonaisbudjetti on maksimissaan 1,24% koko alueen bruttokansantuotteesta, eli 100 miljardia euroa. Tätä voi hyvin verrata Yhdysvaltojen liittovaltion budjettiin, joka on 30% bkt:stä, eli 2300 miljardia dollaria. Tästä on helppo vetää johtopäätös kumpi kiinnostaa kansalaisia enemmän.

EU:n budjetti on kolme kertaa suurempi kuin Suomen valtion budjetti. Nopea laskutoimitus osoittaa, että Suomen budjetti maksaa suomalaisille 7000 euroa vuodessa, kun taas EU:n budjetti maksaa meille laajentumisen jälkeen vain 225 euroa. Kääntäen voidaan sanoa, että Suomen budjetti on meille 30 kertaa tärkeämpi kuin EU:n vastaava.”
(Linkki 29.1.2004)

Kyllä. Perussuomalaiset ja äärivasemmistolaiset kiroavat Euroopan Unionin kalleutta. Suomen maksamasta ja EU:sta saamasta rahasummasta voidaan laskea nettomaksu. Vuonna 2009 Suomen nettomaksu oli 544 miljoonaa euroa eli 103 euroa jokaista suomalaista kohti. Mielestäni hinta valtioiden välisestä rauhasta ja yhteisestä markkina-alueesta on sangen pieni. Viimeksi mainittu on erityisen tärkeä Suomen vientivetoiselle taloudelle. Mikäli emme olisi EU:n jäseniä vaan toimisimme kahdenvälisillä sopimuksilla, niin emme olisi päättämässä itseämme koskevista asioista.

Populismi

”Paneeli oli muuten hyvä, mutta siellä oli taas yksi populisti, joka puhui täysin asian sivusta. Ensin hän haukkui kaikki etelä-eurooppalaiset maat. Sen jälkeen hän totesi laajentumisesta, että esimerkiksi Liettuassa "kaikki EU varat menevät nuorille Mersuilla ajeleville miehille". Tällainen käyttäytyminen on mielestäni vastuutonta. Ehdokkaan tulisi keskustella EU-asioista rehellisesti. Pelkokuvien ja väärän informaation levittäminen ei hyödytä ketään.”
(Linkki 10.5.2004)

Mitä tähän voisi vielä lisätä? Asia on vuonna 2011 vieläkin ajankohtaisempi vuonna 2004. Valtaan päästyään populisteillekin näyttävät kelpaavan puoluetuet ja hallintoneuvostojen jäsenyydet. Kyllä kansa tietää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

siviili tarkkailija

Jahas, näyttäisi nopean vilkaisun perusteella populisti olleen oikeassa ja tapahtuneiden tosiasioiden perusteella Stubb väärässä....

Inex .

"544 miljoonaa euroa eli 103 euroa jokaista suomalaista kohti."

On tainnut hinta pikkuisen kallistua euron myötä, mutta mitäpä tälläisistä pikkujutuista. Pääasia, että lystiä piisaa ja Stubbia hymyilyttää, kovinkaan monia muita ei.

Käyttäjän Olympos kuva
Antti Papinniemi

Voiko tänne kommentoida? Ettekö tekään tiedä mikä on populisti? Populisti tekee kansan puolesta politiikkaa eliittiä vastaan. Populismi vs. elitismi. Jos te haluatte liittää tähän käsitepariin erilaisia retoriikan muotoja, niin olkaa edes rehellisiä lukijoita kohtaan. Kiitos!

Sitten näihin muihin asioihin. EU maksaa Suomelle myös 2 miljardia korkokuluja per vuosi. Miksi et laskenut sitä summaa kuluihin? Suomen Pankin keräämät korot ja varallisuus palautui valtion kassaan. Nyt rahat valuu liikepankkien taseisiin. Kiitos EU!

Mitä tulee NATO:on, niin eikö ole aika vastuutonta puhua terrorismin vastaisesta sodasta, kun NATO itse näyttäytyy tällä hetkellä terroristina? Taitavat harjoittaa myös terroria. Tiedätkö mitä se tarkoittaa?

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Veikko Vennamo teki vuonna 1979 lakialoitteen puoluetuen ja lehdistötuen lopettamiksi (LA 43/1979 vp). Ei mennyt läpi. Silti miehellä ei ollut selkärankaa kieltäytyä seuraavien vuosien puolue- ja lehdistötuista. Varsinainen elitisti.

John Jarvz

Stubb on oikeasti Euroopan pahimpia federalisteja. Miten ihmeessä ko. herra voi istua Suomen ministeriaitiossa, kun hän aina vain ajattelee EU:n "parasta", Suomesta viis. Argumentti siitä, että pitäisi istua pöydissä, joissa päätetään Suomen asioista, on melko naurettava. Sen sijaan, että antaisimme noiden pöytien herrojen päättää asioistamme, voisimme päättää niistä kokonaan itse.

Mutta ei auta...

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Nettipäiväkirjansa mukaan Stubb sai EU-parlamentin perustuslakivaliokunnassa lobattua kirjauksen komissaarien tasapuolisesta kierrättämisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös pienet maat saavat mahdollisuuden merkittäviin komissaariovirkoihin. Ironista kyllä hän tarvitsi myönteiseen äänestystulokseen populistien ääniä.

http://www.alexstubb.com/fi/blog/184/
(Stubbin nettipäiväkirja 30.11.2004)

Pertti Väänänen

Stubin hymy on kaunis. Onhan hänellä kohtuullisen hyvässä kunnossa olevat kohtuu symmetriset hampaat. Muuten Stubin hymyssä ei ole mitään hyvää. Se on tyypillinen Suomen syöjän hymy. Suosittelisin Stubbille diplomaatin uraa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

On se Stubb miestenmies..Pitäisiköhän hänestä tehdä jokin palvottava,ehkä jokin jumala? Vai miksi te "alammaiset" niin kiihkoilette hänestä?

Pertti Väänänen

Oikeassa olet "miesten mies".

Toimituksen poiminnat