Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Europol: Äärioikeistolaiset eivät suorittaneet yhtään terroritekoa EU-maissa vuonna 2010

Tämä on yhteenveto Europolin raportista ”EU terrorism situation and trend report 2011”. Vastoin yleistä harhaluuloa äärioikeistolaiset ryhmät syyllistyvät erittäin harvoin terroritekoihin. Vuonna 2010 terrori-tekoja - onnistuneita, epäonnistuneita tai estettyjä - tapahtui yhdeksässä EU-maassa.

Ylivoimaisesti eniten terroritekoihin syyllistyttiin Ranskassa ja Espanjassa. Viimeksi mainitussa maassa suoritettiin lähes puolet kaikista 249 terrori-iskusta. Syynä kyseisten maiden suuriin lukuihin olivat niiden sisäiset itsenäisyyttä vaativat separatistiryhmät. Yleisesti ottaen separatistit suorittavat eniten terrori-iskuja (160 kappaletta) EU-maissa. Toiseksi eniten terroritekoja suorittavat äärivasemmistolaiset ja anarkistiryhmät (45 kappaletta).

Islamilaiset ääriryhmät suorittavat vuonna 2010 kolme terrori-iskua ja edellisvuonna vain yhden. Pelkästään näiden lukujen perusteella ääri-islamistien syyllisyys yksittäisen terrori-iskun sattuessa on hyvin epätodennäköinen. Toisaalta ääri-islamistien kohdalla pidätysmäärät ylittävät muut. Viime vuonna EU-maissa pidätettiin 611 henkilöä epäiltynä terroriyhteyksissä, joista lähes kolmannes (179 henkilöä) koski ääri-islamilaista terrorismia. Peräti 89 henkilöä epäiltiin suoranaisen ääri-islamilaisen terrori-iskun valmistelusta.

Myös äärioikeistolaisten terrorismi oli harvinaista. Vuonna 2010 äärioikeistolaiset eivät syyllistyneet yhteenkään terroritekoon. Edellisvuonna he suorittivat neljä terroritekoa. Syiksi pieniin lukuihin Europol luetteli heikon organisoinnin, hajanaisuuden, vähäisen kansan tuen sekä poliisiviranomaisten tehokkaan toiminnan. Sen sijaan Europol oli huolestunut äärioikeistolaisten liikkeiden järjestäytymisestä internetin myötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Mikko Mäkinen

Viimeisen 30 vuoden aikana Euroopan alueella onnistuneista tappavimmista (yli 50 kuolonuhria) terrori-iskuista noin 85 prosentissa tekijänä oli muslimi. Kaikki muslimiterroristit eivät kuitenkaan ole islamisteja - siis esim. al-Qaidaa, Hizbollahia, Hamasia tai niiden hengenheimolaisia. Varsinaisten islamistien osuus em. iskuista on noin 70 prosenttia.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Löytyykö tähän lähdettä niin asian voisi tarkistaa?

Mikko Mäkinen

No tässä yli 50 henkeä vaatineet terrori-iskut Euroopassa vuodesta 1981 lähtien, ja rivin lopussa iskun tekijä:

1. Beslanin kouluisku vuonna 2004, 334 kuollutta, islamistit
2. Air India Flight 182 vuonna 1985, 329 kuollutta, sikhiseparatistit
3. Venäjän kerrostalopommit 1999, 293 kuollutta, islamistit
4. Pan Am Flight 103 vuonna 1988, 270 kuollutta, islamistit tai Libya
5. Madridin junapommit 2004, 191 kuollutta, islamistit
6. Moskovan teatteri-isku 2002, 170 kuollutta, islamistit
7. Kizlyar-Pervomayskoye 1996, 168 kuollutta, islamistit
8. Budyonnovskin sairaalaisku 1995, 140 kuollutta, islamistit
9. Volga-AviaExpress Flight 1303 ja Siberia Airlines Flight 1047 vuonna 2004, 89 kuollutta, islamistit
10. Groznyin autopommi 2002, 83 kuollutta, islamistit
11. Oslon pommi ja ampumiset 2011, 76+ kuollutta, norjalainen hormoni- ja kasvissyöjä
12. EgyptAir Flight 648 vuonna 1985, 60 kuollutta, palestiinalaiset
13. Znamenskoye Grozny itsemurhapommitus 2003, 59 kuollutta, islamistit
14. Istanbulin pommitukset 2003, 57 kuollutta, islamistit

Islamilainen terrorismi tappaa Euroopassa paljon enemmän kuin kaikki muut terrorismit yhteensä. Ja niin se tekee muuallakin ehkä Keski- ja Etelä-Amerikkaa lukuunottamatta. Yllä olevat Eurooppaan kohdistuneet iskut ovat pieni osa koko maailman terrorismista. Islamilainen terrori iskee ylivoimaisesti pahiten muslimienemmistöisessä maailmassa, jossa lähes kaikki uhrit ovat muslimeita - niitä jotka islamistien mielestä uskovat huonosti tai väärin.

Kannattaa muuten tutustua Risto Jääskeläisen kirjoitukseen tästä samasta aiheesta: http://ristoi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/78833-europ....

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

@kaima: Tarkennan sen verran, että löytyykö lähdettä tuolle TOP14-listalle? Vai onko se itse tehty? Ainakin nuo Venäjän kerrostalopommit ovat hieman kiistanalaisia tekijöiden suhteen ja aikajanaa kannattaa miettiä.

Kolumnini käsitteli Euroopan tilannetta. En kiistä kommentiasi, että ääri-islamistien terrori-iskut ovat erittäin tuhoisia. Vähäinen iskujen lukumäärä ei tarkoita sitä, että myös uhrimäärät olisivat pienet. Joka tapauksessa pointtini oli osoittaa, että Euroopan äärioikeistolaiset tekevät vähän terrori-iskuja verrattuna muihin ääriaineksiin. Yhtä tuomittavia joka tapauksessa kaikki.

Mikko Mäkinen

Tuo TOP14-lista on itse koostettu yksittäisistä tutkimusraporteista. Mutta tästä linkistä voi olla apua http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_battles_and_o...

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Venäjällä tilanen on äärioikeiston suhteen erittäin paha:
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/06/venajan_uus...

Ei näy uutisissa niinkään, koska tappavat enemmän yksi kerrallaan, kuin massoittain.

Toimituksen poiminnat