Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Hallitukselle tulevat uudet säästöt eteen

  • Valtionvelan kehitys 2000-2010. Vuosi 2011 on arvio (Valtiontalouden kuukausitiedote, kesäkuu 2011).
    Valtionvelan kehitys 2000-2010. Vuosi 2011 on arvio (Valtiontalouden kuukausitiedote, kesäkuu 2011).

Yksinkertaista matematiikkaa. Valtiontalouden vaje oli viime vuonna 10,9 miljardia euroa. Se oli 5,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tänä vuonna velkaantumisen vauhti laskee arviolta 9,6 miljardiin euroon.

Pelkästään velanhoidon kulut ovat 1,9 miljardia euroa. Uusi hallitus kaavailee 2,5 miljardin euron säästöjä ja veronkorotuksia. Ei riitä.

P.S. Valtiontalouden alijäämää ei pidä sekoittaa julkisyhteisöjen alijäämään.

Lähteet:
Valtiokonttori: Valtionvelan kehitys
Valtiokonttori: Valtiontalouden kuukausitiedote, kesäkuu 2011

Lue myös:
Velkakello 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Lalli Laaksonen

Nou hätä.
Kaksikielisyyden ja pakkoruotsin lakkauttaminen kattaa ongelman.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Ahaa olet siis vähentämässä tuntikehystä. Se tosiaan kyllä tuo säästöjä. Mihin onkaan hävinnyt se vapaaehtoisuus ja mahdollsiuus muihn kieliin?

Janne Virtanen

Juha, lukutaito on siittä mielenkiintonen että se vaatii myös luetun ymmärtämistä...

Lalli Laaksonen

Kaksikielisyys on kalliimpaa kuin pakkoruotsi.
Pakkoruotsi on vapauden ja muiden kielten este ja sillä tavalla on kallis. Pakkoruotsin lakkauttaminen siis saattaa vähentää menoja, mutta erityisesti se lisää tuloja, kun aletaan vaikka venäjän ja kiinan opinnot.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Janne Virtanen

Juha, lukutaito on siittä mielenkiintonen että se vaatii myös luetun ymmärtämistä...

Niin on ja kuten Lallin komentista huomaat niin voit vetää omat johtopäätökset sitä kuka luki oikein ja kuka väärin.

Voinet toki kertoa miten pakkoruotsin poistaminen toisi muulla tavoin säästöjä kuin sillä että niitä tunteja ei yksinkertaisesti pidetä eli tuntikehystä pienennetään?
Odotan mielenkiinnolla teoriaasi asiasta

lainataanpa sitä tähän:

"Lalli Laaksonen

Kaksikielisyys on kalliimpaa kuin pakkoruotsi.
Pakkoruotsi on vapauden ja muiden kielten este ja sillä tavalla on kallis. Pakkoruotsin lakkauttaminen siis saattaa vähentää menoja, mutta erityisesti se lisää tuloja, kun aletaan vaikka venäjän ja kiinan opinnot."

Lallille

Siis saattaa vähentää menoja? tuossa yllä esitit että koko homman poistolla sadaan kurottua koko valtion talous kuntoon :)

Pakkoruotsi ole mitenkään muiden kielten este, enemmän estettä on koulujen koossa, joten pienet lukiot pois ja yläkoulut noin 500 oppilaan kokoisiksi niin silloin kielten opiskeluun löytyy paljon paremmin mahdollisuuksia

isoissa yksiköissä saa tarjottimelle huomattavasti enemmän valinanvaraa

Lalli Laaksonen

Juha Salmelle

Saattaa:

Asioilla on seuraava looginen järjestys:
1. Pakkoruotsin poistaminen vähentää menoja, sillä opettajia ei tarvita niin paljon ja oppilaat valmistuvat vuotta aikaisemmin työelämään.
2. Jokainen ymmärtää, että on huutava tarve oppia jotain tärkeämpää, ne ovat usein venäjä ja kiina sekä joillekin vaikka matematiikka, ties vaikka taide. Eli ymmärrän niin, että vapautunut säästö heti käytetään. Siksi sanon että saattaa säästää.
3. Asia ei lopu tähän. Kun Suomessa on PALJON kiinan lukijoita ja tämä viestitetään selkeästi Kiinalle, niin johtan rupeaa tulemaan investointeja ja tilauksia meille. Siten se johtaa lisääntyviin tuloihin. Ja tässä voitot ovat suurempia kuin se kohdan 1. teoreettinen säästö. Samoin parempi matematiikka tuottaa parempia liikemiehiä, keksijöitä ja tutkijoita. He tuottavat rahaa. Tässä on vain aikaviive. Hyötyjä tulee noin viiden vuoden kuluttua aloittamisesta.

Toivottavsti ymmärrät nyt komponentin "pakkoruotsin poistaminen" vaikutuksen.

Ja sitten unohdit kaksikielisyyden poistamisen. Miksi unohdit? Kaksikielisyys on 10% julkisista menoista ilman palvelujen minkäänlaista paranemista. Kaikki kaksikielisyysasiat, turhat käännökset ym pois, niin johan säästyy miljarditolkulla.

T.
Lalli
Kathmandu

Täällä on muuten suomenruotsalaisia vastaava kansanryhmä newarit. Heillä on bisnes hallussaan. Yksikään heistä ei edes unelmoi pakkonewarin kielen opetuksesta. Heitä on maassa enemmän kuin suomenruotsalaisia prosentteina ja lukumääränä. He puhuvat kiltisti nepalia, maan pääkieltä. Suomen valtio kuitenkin tyrkyttää pikkukielten opetusta, jolla on kaksi seurausta: köyhät eivät opi englantia ja kustannukset nousevat. Niinpä köyhät pysyvät köyhinä eivätkä pääse mukaan kansainvälisiin projekteihin ja ulkomaille opiskelemaan vaikka sairaanhoitoa Suomeen.

--

"Lallille

Siis saattaa vähentää menoja? tuossa yllä esitit että koko homman poistolla sadaan kurottua koko valtion talous kuntoon :)

Pakkoruotsi ole mitenkään muiden kielten este, enemmän estettä on koulujen koossa, joten pienet lukiot pois ja yläkoulut noin 500 oppilaan kokoisiksi niin silloin kielten opiskeluun löytyy paljon paremmin mahdollisuuksia

isoissa yksiköissä saa tarjottimelle huomattavasti enemmän valinanvaraa"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Koska Suomelta vaadittavien preemioiden 10-vuotisissa velkakirjoissa on jo yli 3% niin ei kait meillä ole muuta mahdollisuutta kuin lisätä tienaamista euromailta entistä enemmän, kun tuottomarginaalia kavennettiin n. puoleen prosenttiyksikköön. Italian mahdollinen poisjäänti Kreikka II -paketista tuleekin kuin taivaan lahjana: näin mahdollisuutemme saada isompi osuus kasvaa entistä enemmän. Toivotaan nyt, että Espanjakin jäisi pois.

Kreikan velkakirjojen arvo on nyt tietysti muutamalla sadalla miljoonalla eurolla laskenut, mutta kun sitkeästi pidetään nämä maat pystyssä niin on ilmeisen selvää, että Kreikka saa 30 vuoden putken +5% BKT:sta ajoiksi ja velkakirjojen arvo palautuu.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Itselläni ei ole selkeää mielipidettä Kreikan tilanteeseen. Yhtäältä itse itsensä konkurssiin ajanut maa saakin luvan kaatua. Turha syyttää sijoittajia tai pankkeja siitä, että kreikkalaiset ovat itse sössineet asiansa. Turha pitkittää väistämätöntä. Toisaalta pelkona on, että kriisin leviäminen Euroopanlaajuiseksi veisi pohjaa Suomen vienniltä ja nostaisi työttömyyden ja velan aivan uusiin lukuihin. Tähän ei ole helppoa ratkaisua. Molempi huono sanoisin.

Valtion velkakoroissa kannattaa kiinnittää huomiota korkoeroon Saksaan nähden. Tällä hetkellä Suomi maksaa 0,4 prosenttiyksikköä enemmän 10 vuoden lainasta kuin Saksa. Ero on lisääntynyt johtuen siitä, että Suomen valtio velkaantuu kiihtyvällä tahdilla suhteen BKT:hen. Jotain pitäisi tehdä.
http://www.treasuryfinland.fi/Public/default.aspx?...

Toimituksen poiminnat