Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Kuinka tulet rikkaaksi

Nyt saa luvan riittää tämä köyhyys. Lapset ovat kyllästyneet leikkimään käpylehmillä ja vaativat pääsyä välillä Särkänniemeen. Vaimo valittaa, että vanha putkitelevisio ylikuumenee ja työkaveri kehuu uutta hienoa 50” LED-televisiostaan. Naapurikin kettuilee farmariautosta, jonka ensirekisteröinti suoritettiin Berliinin muurin murtumisen aikoihin.

Lyhyesti: Nyt tarvitaan rahaa. Ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Luin Vesa Puttosen ja Tero Kivisaaren kirjan ”Vaurastuminen, varteenotettava vaihtoehto” (WSOY, 1998). Vaurastuminen on pääsääntöisesti mahdollista joko yritystoiminnalla tai sijoittamalla. Myös lottoaminen, rikkaan puolison naiminen ja periminen ovat mahdollisia. Viimeksi mainitusta on syytä tietää, että 80 % amerikkalaisista miljonääreistä on ensimmäisen polven rikkaita.

Mikäli päädyt sijoittamiseen, niin kirja luettelee ohjeet, joiden avulla jokainen voi tulla rikkaaksi.

1. Suunnittele vaurastumista
Vaurastuminen ei ole useimmiten sattumaa. Se vaatii säästämisen miettimistä.

2. Perehdy sijoitusmarkkinoihin
Opettele taloustermit ja valitse osakkeet itse.

3. Rahalla on aika-arvo
Aloita säästäminen heti. Pienet kuukausittaiset summat kasvavat ajan myötä suuriksi.

4. Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä
Pankkitalletukset ja obligaatiot ovat pieniriskisiä, mutta tuottavat vähän. Osakkeissa on enemmän riskiä, mutta myös tuottoa.

5. Hajauttaminen pienentää riskiä
Hanki erilaisia sijoitusluokkia, kuten osakkeita, kiinteistöjä, korkoinstrumentteja ja vaikkapa metsää. Osta eri toimialojen osakkeita.

6. Raha ei merkitse kaikkea, mutta se lisää valinnanvapauksia
Monet vaurastumisesta haaveilevat eivät tee asian eteen yhtään mitään.

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan miljonäärit elävät säästeliäästi, rakentavat aktiivisesti varallisuuttaan ja eivätkä juuri näytä sosiaalista asemaansa. Heidän vanhempansa eivät tarjonneet taloudellista apua, eivätkä he tarjoa sitä myöskään lapsilleen. Auton hankintahinta on vain hieman keskimääräistä korkeampi. Lähes 40 prosenttia miljonääreistä ostaa autonsa käytettynä!

P.S. Kreikan kriisin ansion Helsingin pörssistä saa nyt hyviä firmoja alehintaan. Käy ostamassa omasi tämän syksyn aikana. Supertarjouksessa on muun muassa Rautaruukkia, UPM Kymmenettä, Stora Ensoa, Nordeaa, Metsoa, Kemiraa, Sanomaa ja lista jatkuu loputtomiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Lehtiveron toteutuminen voi tuossa edistää vielä enempikin tarjoustorin hintoja Sanomalla, UPM:llä, Metsolla ja Storalla.

Muut reippaasti lasketelleet osakkeet ovat ikävästi suhdanneherkillä aloilla - ja juuri niihin on odotettavissa lisääkin painetta. Kevään osinkorallia ennen ostoksille kannattanee kuitenkin lähteä. Huomioitavaa on, ettei lasku ole ollut yhtä laajaa läpi linjan. Esimerkiksi Lännen tehtaat ja Raisio ovat pitäneet pintansa kohtuuhyvin kaikesta myllerryksestä huolimatta.

Kaikesta tästä johtuen ajoitus on nyt hankalaa (tosin sitähän se tuppaa aina olemaan tällaisina aikoina). Vastapainona kun tässä voi hyvinkin olla vielä kovakin luottolaman pelko pelkän (lyhytaikaisenkin) taantuman lisäksi.

Jos hetkellinen laskupaine ei suoranaisesti harmita, eikä luottolama peloita niin sitten ostoksille voi lähteä jo nyt. Kotimainen omistuspohja on kuitenkin firmoillemme vakaampaa kuin hermoraunioina toimeksiantoja liukuhihnalla tehtailevat ulkomaalaiset sijoittajat.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Ostokset kannattaa ripotella tasaisesti seuraavan puolen aikana. Tänä aikana nähdään nopeita laskuja ja nopeita syöksyjä, joten täysin optimaallista hetkeä on mahdoton arvioida. Mutta mikäli tekee ostoksena yli 5 vuoden tähtäimelle (puhumattakaan 20-30 vuotta), niin pörssifirmat ovat nyt reilusti normaalin keskihintansa alapuolella.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Pörssiä on ihan mahdoton ennustaa tälla tavalla kasvavassa taloudessa juuri öljyhuipun pintaan. Tiedetään, että jokin romahdus vielä tulee, ja että lopussa UPM:n kaukolämpö (ja TVO-osuudet) sekä metsät on edelleen arvokkaita, mutta siinä välissä arvolle voi käydä mitä tahansa, joten milloin ostaa, ja kuinka pitkäksi aikaa? Paras olisi ostaa vain maata hirveät määrät jostain ja mieluiten kiinnostavalta sijainnilta. Vaikka se olisikin vähän kuplassa, ei se arvottomaksi ainakaan mene. Ongelma on euro, sen arvo kyllä putoaa, joten kiire käyttää ne kaikki pois on aina valtava.

Teemu Tilaeus

Rahvaanomainen tapa on yrittää rikastua nopeasti, mahdollisimman vähällä vaivalla.

J. Gagarin

Varmin tapa olla vaurastumatta on halveksua vaurautta ja kadehtia rikkaita.

Kuinka kukaan voisi saavuttaa sellaista, jota vihaa tai ei arvosta?
Rahaa pitää rakastaa, jotta vaurastuminen olisi mahdollista.

Toimituksen poiminnat