*

Mikko Savelius Puheenvuoro kerrallaan parempaa Suomea rakentamassa

Varainsiirtovero

Varakkaiden asunnonhankinnan tukeminen

Valtio tukee varakkaiden henkilöiden asunnonhankintaa ainakin toistaiseksi enemmän kuin pienituloisten henkilöiden asunnonhankintaa. Tukea voidaan perustella ainakin sillä, että tuen avulla varakkaiden on mahdollista kartuttaa omaisuuttaan.

20-vuotias varainsiirtovero kalliimpi kuin koskaan

Nykymuotoinen varainsiirtovero täytti alkuvuodesta 20 vuotta, eikä se ole ollut ansiotasoon suhteutettunakaan koskaan niin kallis kuin nyt. Tähän on kaksi syytä.

Turun tautia Rakennusliitossa?

Kauppalehden keskustelupalsta on mainio paikka, jos jotain mielenkiintoista jää itseltä huomaamatta, joku palstalainen sen nostaa pinnalle ja siellä se kelluu oman aikansa.

Työ tekijäänsä oottaa

Uudenkaupungin autotehdas ilmoittaa tarvitsevansa yli 1000 uutta työntekijää. Edelliset isot rekrytoinnit autotehdas teki pari vuotta sitten. Kemijärvelle rakennettavaan biojalostamoon etsitään noin 1000 työntekijää, Äänekoskella sellutehdasta rakentaa noin 2600 työntekijää, Turun telakalle palkataan 500 risteilijöitä rakentamaan.

Kokoomus haluaa palan asunnostasi verottajalle

Kokoomuksen eduskuntaryhmän esittämä varainsiirtoveron poistaminen asuntokaupasta (osakehuoneistoissa 2 % ja omakotitaloissa 4%) ja sen kompensoiminen oman asunnon myyntivoiton verovapauden rajaamisella, olisi Helsingissä asuville asunnonomistajille kallis paukku.

Toteutuessaan tämä tarkoittaisi suoraa tulonsiirtoa pääkaupunkiseudun asunnonomistajilta muualla Suomessa oleville asunnonostajille. Helsingissä asuvalle asunnonomistajalle tämä olisi kylmä suihku.

Omistusasuminen ei kannata enää

Ostin asunnon kuvitellen, että nyt en maksa vuokraa, vaan omaa. Laskin jopa, että suoraan euroissa lähes minkä tahansa omistaminen on pidemmän päälle kannattavaa, kuin edes yksiön vuokraaminen, jonka vuokra on korkeampi kuin vastikkeet+korot käytännössä aina. Vaan ei ole.

Varainsiirtovero poistettava ja korkovähennyksestä luovuttava

Ympäristöministeriön työryhmän esityksiä asumisen tuki- ja verojärjestelmistä puitiin joku aika sitten uutisissa. Ehdotuksia ovat mm. asuntolainojen korkovähennysoikeuden poistaminen asteittain sekä varainsiirtoveron yhtenäistäminen kahteen prosenttiin kiinteistöjen ja osakehuoneistojen osalta. Myös ensiasunnot tulisivat varainsiirtoveron piiriin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä